gloom 10.09.04, 19:32 Pierdu, pierdu, smierdu, smierdu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: r39 Lewe ucho woli śpiew ... IP: *.ifpan.edu.pl 10.09.04, 19:45 Jeśli uszy są symetryczne (a tego jako prosty fizyk nie mogę być zupełnie pewny) to 100% racji ma autor poprzedniego postu a nie autorki 'naukowego' doniesienia. Swoją drogą, gdyby mi klikano prosto w ucho, też bym tego raczej nie lubił. Czy przynajmniej w eksperymencie zakładano słuchawki 'tył na przód'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Lewe ucho woli śpiew ... IP: *.eva.mpg.de 10.09.04, 20:42 Po pierwsze, mysle, ze jako fizyk wiesz, ze GW to nie Science. I ze w Science z pewnoscia przeczytasz o szczegolach doswiadczenia. Po drugie - artykul jest wlasnie o tym ze uszy n i e sa symetryczne funkcjonalnie. Zapewne podlozem jest jakas asymetria w budowie. pozdowienia, ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 symetryczne? IP: *.ifpan.edu.pl 13.09.04, 09:47 Ucho jest organem parzystym, wiec lewe i prawe powinny byc w zasadzie jednakowe. A jesli tak, to _musza_ 'slyszec' to samo. Roznice moga sie brac jedynie z interpretacji, czyli byc wynikiem pracy mozgu. Dokladnie przeciwnie, niz czytamy w doniesienu. Czy dotychczas nie rozkrojono dostatecznej liczby ludzkich zwlok, zeby wiedziec czy uszy sa symetryczne czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjaacek Re: symetryczne? IP: *.org / *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 13:48 W naszym organizmie NIC nie jest symetryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike'l Re: Lewe ucho woli śpiew, prawe - mowę IP: *.visp.energis.pl 11.09.04, 00:57 No niestety, ale to zjawisko jest w pełni prawdziwe. Miałem okazję przekonać się o tym osobiście w katedrze akustyki Warszawskiej AM. W odpowiednio spreparowanym przykładzie muzycznym odsłuchiwanym za pomocą słuchawek słyszymy melodię zawsze z LEWEJ STRONY. Obojętnie czy słuchawki zakłada się normalnie, czy odwrotnie (tzn, prawa słuchawka na lewe ucho). Też mi cięzko było w to uwierzyć, póki nie przekonałem się na własne uszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm a jak IP: *.aster.pl 11.09.04, 12:34 słyszę tylko na lewe ucho, to co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm a jak IP: *.aster.pl 11.09.04, 12:36 słyszę tylko na lewe ucho, to co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 Re: a jak 11.09.04, 15:34 Gość portalu: mm napisał(a): > słyszę tylko na lewe ucho, to co wtedy? Teściową bolą nogi bo musi zachodzic Ciebie z prawej strony. ąle to nie jest potwierdzenia asymetryczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azc A którym odbieramy współczesną muzykę IP: 150.254.85.* 14.09.04, 11:06 "poważną"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciejko Re: Lewe ucho woli śpiew, prawe - mowę IP: *.icpnet.pl 12.09.04, 11:02 Zupełna bzdura. Mam jedno ucho uszkodzone. W drugim słyszę szczególnie dobrze muzykę, szczególnie klasyczną . Małym dzieciom słuch się kształtuje do momentu mutacji. To jest przykład jak naukowcy kieruja się tylko statystyką w badaniach.Dlaczego ludzie w miarę rozwoju cywilizacji głupieją zamiast mądrzeć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phew :: Re: Lewe ucho woli śpiew, prawe - mowę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 14:22 Ze też na łamach tak odpowiedzialnego czasopisma jak "Science " publikuje się takie przedawnione informacje .o takich rzeczach to ja się uczylam 2 lata temu na studiach w Polsce:) > stwierdzili to naukowcy właśnie badając ludzi z dysfunkcjami słuchwymi nabytymi (ich półkul mózg.:) >nie da sie stwiedzić preferencji uszu w tak mlodym wieku i to jeszcze na podstawie zdrowych ludzi :) PHEW:) - to oczywiste że uszy tak jak i ręce symetrycznie powiązane są z półkulami - nikt tu Ameryki nie odkrywa ,bo ta już dawno odkryta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 'Większa połowa' IP: *.ifpan.edu.pl 13.09.04, 09:57 przebadanych (1600/3000) ma byc potwierdzeniem 'śmiałej' tezy. Przypadkow nie wybranych przypadkowo, lecz uznanych za 'najczystsze'. Już dawno temu czytałem, że w tekstach naukowych zwrot: 'badania przeprowadzono na starannie wyselekcjonowanych probkach' nalezy rozumiec jako: 'bo na innych mi nic sensownego nie wychodzilo' Publikacje w 'Science' ukazuja sie niezaleznie od opinii recenzentow, decyduje wydawca (kto nie wierzy - niech sprawdzi we wskazowkach dla autorow). Kto wie, moze motorem jego dzialania byla chec wywolania dyskusji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksin Re: 'Większa połowa' IP: *.ericsson.net 13.09.04, 11:50 kretynizm i brak obiektywizmu redaktorzyn siega zenitu "Ta metoda ta jest obecnie powszechnie stosowana do badań słuchu noworodków... Jest też nieinwazyjna i obiektywna." skoro taka obiektywna to dlaczego 1400 bylo odzruconych!!! Odpowiedz Link Zgłoś