Dodaj do ulubionych

Ból szczęki, zębów, żuchwy

08.03.16, 21:22
Witam. Co rok w okresie zimowym porykam się z problemem. A mianowicie: ból zaczyna się od nadwrażliwości jednego zęba ( dentysta stwierdził, że jest zdrowy ) , później zaczyna się koszmar, gdyż bardzo mocny ból promieniuje na całą szczękę i wszystkie dolne zęby po prawej stronie, aż do ucha. Rok temu miałam to samo, ale przeszło, przez całe lato nie dało się we znaki. Znów nadeszła zima, przewiało mnie. Czy to wszystko jest z przewiania? Jak to leczyć domowymi sposobami? (Ból jest tak silny, że nie dam rady siedzieć w szkole) Ponadto strzela mi coś w żuchwie i mocno boli cały czas, nieustannie. Leki przeciwbólowe średnio pomagają :( Pomocy!
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: Ból szczęki, zębów, żuchwy 08.03.16, 22:33
      Zatoki ,śliniawki
      Zatoki zrobić RTG iść do dobrego laryngologa
      śliniawki usg i do laryngologa
      zrobić zdjęcie panoramiczne zebów
      • mustangowa13 Re: Ból szczęki, zębów, żuchwy 19.03.16, 15:33
        Ślinianki. Właśnie. Może coś w tym jest. Co wieczór lekko puchną mi dziąsła ósemek (których nie ma). Na rano zazwyczaj jest lepiej. Ale to nie jest raczej ból zębów, a mięśni policzka, nerwu policzka(żuchwy )
    • koziorozka Re: Ból szczęki, zębów, żuchwy 09.03.16, 15:28
      Ból raczej jednostronny i lekko spuchłaś z tej strony? Może być zapalenie ślinianek.
      Tak czy owak powinien to obejrzeć lekarz.
      • mustangowa13 Re: Ból szczęki, zębów, żuchwy 09.03.16, 21:01
        Spuchnąć spuchłam lekko prawie niewidocznie od wewnątrz 9 szczęka, i ten łuk co jest za siódemkami i niewyrośniętą ósemką.
    • ab76 Re: Ból szczęki, zębów, żuchwy 15.03.16, 19:56
      Poradnia Dysfynkcji Stawu Skroniowo-Żuchwowego (szukaj w poradniach przyklinicznych), ew. niektórzy protetycy lub ortodonci.
    • rikol Re: Ból szczęki, zębów, żuchwy 15.03.16, 22:58
      Czy nie zgrzytasz czasem zębami? To powoduje problemy ze stawem żuchwowym i bóle ucha. Jeśli tak to możesz np, spróbować botoksu w żuchwę, są też specjalne szyny. Najpierw trzeba dobrze prześwietlić stawy i zęby. Ból zębów może być też od zatok. Możliwe jest też zapalenie nerwu (od zimna). Miałam kiedyś problem z nerwem trójdzielnym, stosowałam lek przeciwbólowy w żelu na twarz, jest to mniej szkodliwe niż tabletki. Nakładasz rano, czekasz az zacznie działać, zmywasz, idziesz do szkoły. wracasz ze szkoły, nakładasz drugą porcję. trzecią dawkę na noc. U mnie problem trwał jakieś pół roku.
      • mustangowa13 Re: Ból szczęki, zębów, żuchwy 19.03.16, 15:30
        U mnie trwa całą zimę. Zapalenie nerwu - to dobrze brzmi, zważając na to, że ja mam to tylko wtedy, kiedy wyjdę na zimno. Co do tabletek... ile się już nałykałam.... po 10 dziennie. Teraz mam antybiotyk, który nie daje mi satysfakcji, już pół zaleconej dawki wzięłam, a efektów nie czuję :(
    • e.k.w Re: Ból szczęki, zębów, żuchwy 16.03.16, 07:24
      to także może być borelioza - jak u mnie
      • mustangowa13 Re: Ból szczęki, zębów, żuchwy 19.03.16, 15:25
        Raczej u mnie nieee ;>
    • mojdentysta Re: Ból szczęki, zębów, żuchwy 16.03.16, 09:22
      Objawy "strzelania żuchwy jednoznacznie wskazują na zwyrodnienie stawu skroniowo-żuchwowego. Zwykle jest on powikłaniem wady postawy (niestabilności zespołu stawu krzyżowo-biodrowego - czy miednica jest ustawiona krzywo?), zaciskania zębami, wady zgryzu i ewentualnych zaburzeń współistniejących. Zwykle konieczne jest zespołowe leczenie chirodontyczne. Pozdrawiam. lekarz dentysta Marcin Dolecki, Seior Instructor IAO.
      • mustangowa13 Re: Ból szczęki, zębów, żuchwy 19.03.16, 15:24
        Nie zgrzytam i nie zgrzytałam nigdy zębami i zgryz i postawę też mam w porządku, więc już kolejna pewność, że nikt nie wie, co mi dolega...
    • zycietowiecej Re: Ból szczęki, zębów, żuchwy 16.03.16, 12:57
      Flossing codzienny to mi rozwiązało problem. Polecam: artykuł " Życie jest Piękne"? Na stronie: ZycieTowiecej com
    • aniakiciaob3 Re: Ból szczęki, zębów, żuchwy 15.07.16, 14:35
      Kup sobie nalewkę z kwiatu arniki i smaruj 3 razy dziennie całą żuchwę. Wieczorem na filmie trzymaj sobie taki okład przez godzinę. Weź 1 łyż. arniki i 3 łyż. wody - taki najmocniejszy roztwór, mi to pomogło, to może Tobie również pomoże. Lekarze mi nie potrafili pomóc, a proste sposoby są czasem najlepsze ;)
      • reshneha Re: Ból szczęki, zębów, żuchwy 17.10.16, 11:11
        hoo nice...Thank you aniakicia...for giving your useful tips for jaw pain..am also having tooth pain sometimes..i consulted many ENT doctors but no results...may be these tips are helps me..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka