Dodaj do ulubionych

Mój pot strasznie śmierdzi

10.04.16, 15:44
Miałam wykonaną cała diagnostykę (Tarczycya, morfologia, cukrzyca itd.) i stwierdzono u mnie hiperhydrozę (nadmierne pocenie się bez uchwytnej przyczyny). Występuje ona pod pachami, na stopach i dłoniach. Od biedy dałoby radę przeboleć ten problem ale mój pot na dodatek ma bardzo intensywny zapach. Pół godziny po kąpieli i nałożeniu antyperspirantu, mam już ogromne plamiska pod pachami i czuć już nieprzyjemną woń potu. Tak samo jest ze stopami wstydzę się ściągnąć buty bo bardzo śmierdzi. Najgorsze jest jednak lato, mimo że bardzo o siebie dbam, biorę prysznic dwa razy dziennie, przemywam pachy i stopy to śmierdzę tak bardzo że aż wstydzę się miejsc publicznych, miejskiej komunikacji bo już zdarzyło mi się że ktoś zwrócił mi uwagę na mój zapach, było to przykre bo to przecież nie moja wina. Antyperspiranty typu etiaxil, antidral nie pomagają, co pomogło by choć trochę ograniczyć tak intensywny zapach potu, i przy okazji pozwoliłoby zmniejszyć potliwość?
Obserwuj wątek
    • ups1982 Re: Mój pot strasznie śmierdzi 10.04.16, 17:11
      życie spokojne masz? bez większych stresów?

przejdź na tydzień, dwa na dietę lekkostrawną bez ostrych przypraw i jakichkolwiek używek i zobacz czy będzie różnica
      teraz samo myślenie o poceniu się może zwiększać wydzielanie potu i może mieć to związek z psychiką
      wiele osób poci się "zapachowo" w tygodniu, a w weekendy czy dni wolne od pracy nie musi nawet używać antyperspirantu

• mrty95 Re: Mój pot strasznie śmierdzi 12.04.16, 06:16
        Nie u mnie to nie ma związku ze stresem nawet gdy mam wolne, niczym się nie stresuję, pachy, dłonie i stopy mam mokre i czuć przykry zapach. Dzieje się to niezależnie od pory dnia od pory roku po prostu pocę się bez przerwy (choć wiadomo w pracy intensywniej , również wtedy zapach jest intensywniejszy)
        • olivkah Re: Mój pot strasznie śmierdzi 12.04.16, 12:57
          Czy jakiś lekarz Cię obwąchał?
          • mrty95 Re: Mój pot strasznie śmierdzi 12.04.16, 13:03
            Wybacz Olivkah ale nie do końca rozumiem po co miałby to robić, możesz rozwinąć swoją wypowiedź?
            • olivkah Re: Mój pot strasznie śmierdzi 12.04.16, 13:14
              Jak to po co - żeby zdiagnozować ewentualną chorobę. Z Twojej odpowiedzi wynika, że żaden tego nie zrobił. Wobec tego możesz spróbować posłużyć się doktorem Google. Jeśli wpiszesz np. zapach rybi, wyskakuje rzadka choroba o nazwie Trimetyloaminuria (częstsza u kobiet). Spróbuj opisać swój konkretny zapach, może coś znajdziesz (najlepiej po angielsku). Może ktoś inny też miał taki sam problem i o tym pisał. Nie ma żadnej gwarancji skuteczności i naczytasz się o różnych dziwnych chorobach, ale możesz też trafić na właściwy trop.
              • mrty95 Re: Mój pot strasznie śmierdzi 12.04.16, 19:13
                Dzięki za radę poczytam, może jeszcze raz skonsultuje z dermatologiem, choć szczerze przyznam że straciłam już nadzieję. Myślałam że to przez otyłość, schudłam kilkadziesiąt kilogramów, wagę od ponad trzech lat mam jak najbardziej w normie a problem w ciągu ostatniego roku jeszcze się nasilił.
    • koziorozka nadmierne pocenie 11.04.16, 08:59
      Hiperhydrozę ogranicza wstrzykiwanie toksyny botulinowej. Niestety, to pomaga tylko na określony czas i potem zabieg trzeba powtarzać.
      Nie wiem, czy robi sie to na NFZ, czy tylko prywatnie
      Są tez inne metody, ale chyba mniej popularne, poczytaj na nadmiernepocenie.pl

• jematkajakichmalo Re: nadmierne pocenie 11.04.16, 22:23
        Z tym wstrzykiwaniem tez trzeba byc ostroznym, bo wstrzykniecie w jednym obszarze i "zatkanie" problemu spowoduje pocenie sie w innym miejscu.
        Znam osobe, ktora pocila sie pod pachami, wstrzyknela co trzeba i owszem pod pachami problem zniknal na kilka miesiecy, ale za to zaczely sie pocic dlonie.
        • margolcia_63 Re: nadmierne pocenie 11.04.16, 23:57
          Spróbuj sauny, dużo pij! Może to tzw. nieszczelne jelita lub problem hormonalno-metaboliczny.
    • fizjoasystentka Re: Mój pot strasznie śmierdzi 13.04.16, 02:01
      Hej..to bardzo dziwne ze etiaxil ci nie pomogł .. według mnie powinnaś skonsultować się z endokrynologiem ponieważ na pocenie maja duży wpływ hormony
      ..co do zapachu postaw na sode.i proszek do pieczenia pomoże ci usuną brzydki zapach z pod pach oczywiście stosuj zewnętrznie..
      I sprawdź. Zakwarzenie organizmu moze to byc tez odpowiedz ;),pozdrawiam
    • dr.kalina Re: Mój pot strasznie śmierdzi 15.04.16, 14:24
      zobacz na www.torakochirurgia.gda.pl/VATS_sympatektomia2.html
    • archiwumxyz Re: Mój pot strasznie śmierdzi 05.05.16, 19:29
      Postawiłbym na kosmetyki ze srebrem - kiedyś miałem podobny problem - przynajmniej zapach zniknął i to trwale - użyłem taki mały spray 4FOOT i teraz również ale mniej i profilaktycznie raz lub dwa na tydzień...
    • 111kurczaczek111 Re: Mój pot strasznie śmierdzi 23.06.16, 11:45
      zanim zdecydujesz sie na operacje, lub zastrzyki warto pomyslec o czyms co nie ma zadnych skutkow ubocznych.Wraz z potem zniknie nieprzyjemny zapach. Pomysl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka