Dodaj do ulubionych

Choroba zakrzepowo-zatorowa

10.06.16, 01:36

Czy ktos moze mi podac lacinska nazwe tej choroby?

Oprocz bardzo spuchnietej az do kolana nogi z olbrzymia czerwona plama
po zewnetrznej dolnej stronie lydki, innych objawow brak.
Noga zaczela puchnac przed rokiem, ale w niewielkim tylko stopniu.
Od tygodnia jest bardzo opuchnieta ... ale nie boli.

.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 10.06.16, 02:27
      pia.ed napisała:

> Czy ktos moze mi podac lacinska nazwe tej choroby?

"Zakrzepica żył głębokich oznacza powstanie zakrzepu w układzie żył głębokich (przede wszystkim kończyn dolnych) pod powięzią głęboką; dodatkowo zalicza się zakrzepicę w żyłach biodrowych i przeszywających. Według podręcznika interny pod redakcja Szczeklika zakrzepica żył głębokich i zatorowość płucna, która jest najczęstszym następstwem zakrzepicy, definiowane są łącznie jako żylna choroba zakrzepowo-zatorowa (ŻChZZ). "

www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=21&ved=0ahUKEwjhru3UmJzNAhWE2CwKHQbSB9E4FBAWCCUwAA&url=http%3A%2F%2Fwww.szpitaljp2.krakow.pl%2Ffileadmin%2Fmedia%2FPracownie%2FDiagnostyka%2520laboratoryjna%2520w%2520ocenie%2520trombofilii.doc&usg=AFQjCNHia_N59xI8DertZfP9G7H3vJrvvA&bvm=bv.124088155,d.bGg&cad=rja

Zakrzepica żył głębokich - Thrombophlebitis profunda,

S.
    • goodman41 Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 10.06.16, 13:01
      "Some clotting enzymes in the blood (factors II, VII, IX, and X) require calcium ion (Ca++) to work enzymatically. Their binding to phospholipids in platelets and tissues requires calcium ion to be chelated in the process. This happens at a post-translation modification site in the protein clotting factor, where an extra glutamate is added to the peptide. Calcium chelation at this site then allows the factor to bind to phospholipid phosphate, by a bridge formed through the calcium ion binding site.

When all free calcium is taken up by something else in blood, the above mechanism fails, and the blood won't clot at all.

In fact, all blood in blood banks is treated with citrate which binds all the free calcium, keeping the blood fluid and unclotted for months. The new blood, once infused into you, can use your own blood calcium, so long as modest amounts are used so it doesn't replace so much of your own blood volume that there's not enough extra calcium left to activate it. Or, in an emergency where huge volumes of replacement are used, more calcium (as a salt, of course) can be injected into you separately. They do that if you need a lot of banked blood, or need it very fast.
      "

W skrócie:
      Nadmiar wapnia w organizmie powoduje powstawanie skrzepów.
      Do krwi pobieranej od krwiodawców dodaje się cytrianiany które, wiążą cały wolny wapn zapobiegając ścinaniu się krwi.

Z domowego podwórka;
      Do krwi z kaczki do przygotowania czerniny dodaje się ocet, aby krew się nie ścięła.
      • pia.ed Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa? 10.06.16, 16:44

Serdecznie dziekuje obu panom za odpowiedz...
        Znalam tylko polska nazwe zakrzepicy ... znalazlam ja na google.pl ...

Mnie chodzilo o te nazwe w jezyku szwedzkim, bo w tym kraju mieszka osoba
        ktorej objawy czesciowo pasuja do tej choroby.
        Dzieki lacinskiej nazwie i angielskiemu tekstowi szukana przeze mnie nazwe znalazlam :)

Chodzi o to, ze osoba ktore ma te objawy lekcewazy je i nie chce pojsc do lekarza ...
        musze wiec pokazac jej "czarne na bialym", ze to niebezpieczne ...
        a w kazdym razie te osobe postraszyc, bo nawet jesli to nie jest zakrzepica,
        to stopa i lydka spuchnieta do podwojnej objetosci i w duzej czesci w kolorze czerwonym, normalna nie jest.

Jedno co mowi przeciw trombolis, ze lydka puchla od dlugiego juz czasu,
        nie boli i nie jest goraca ... natomiast zdjecia z internetu sa wypisz wymaluj
        jak lydka tej osoby!

Jeszcze raz dziekuje za pomosc.

Pia

• snajper55 Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 10.06.16, 18:22
        W skrócie: niedobór wapnia w organizmie wpływa na mniejszą krzepliwość krwi, a więc może być przyczyną groźnych a nawet śmiertelnych krwotoków. Dlatego należy dbać, aby dieta była bogata w wapń. Najprostszą metodą jest jedzeniu dużych ilości serów i piciu mleka lub suplementacja wapnia.

S.
        • pia.ed Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 10.06.16, 23:04

No to Szwedzi powinni byc bardzo zdrowi pod tym wzgledem, bo mleko jest ich
          napojem narodowym od urodzenia az do poznej starosci ...
          szczegolnie nastolatki wypijaja kilka litrow mleka dziennie.

snajper55 napisał:

> W skrócie: niedobór wapnia w organizmie wpływa na mniejszą krzepliwość krwi, a
          > więc może być przyczyną groźnych a nawet śmiertelnych krwotoków. Dlatego należy
          > dbać, aby dieta była bogata w wapń. Najprostszą metodą jest jedzeniu dużych i
          > lości serów i piciu mleka lub suplementacja wapnia.

• snajper55 Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 11.06.16, 21:39
            pia.ed napisała:

> No to Szwedzi powinni byc bardzo zdrowi pod tym wzgledem, bo mleko jest ich
            > napojem narodowym od urodzenia az do poznej starosci ...
            > szczegolnie nastolatki wypijaja kilka litrow mleka dziennie.

Nie wiedziałem, że to tacy mlekopijcy. :) Tylko pozazdrościć zdrowych nawyków. Pewnie i osteoporozę mają z głowy.

S.
        • goodman41 Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 11.06.16, 00:17
          Czy mógłbyś kpiarzu snajpersku podać statystyki ile zgonów jest ze śmiertelnych krwotoków, a ile jest śmiertelnych zgonów z powodu raka, miażdżycy, zawałów, kamieni wątrobowych, kamieni nerkowych i innych chorób spowodowanych nadmiarem wapnia w organizmie?

Pewnie się okadziłeś dymem z łajna bawola albo najadłeś się podrobów w pełni księżyca i piszesz takie bzdury.
          • snajper55 Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 11.06.16, 21:53
            Rak, miażdżyca, zawał, kamienie wątrobowe, kamienie nerkowe nie są spowodowane nadmiarem wapnia w organizmie, tylko ugryzieniem przez kleszcza.

S.
            • goodman41 Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 11.06.16, 23:40
              These results suggest that high serum calcium or a factor strongly
              associated with it (e.g., high serum parathyroid hormone) increases the risk for fatal prostate cancer. Our finding of a greater than 2.5-fold increased risk for men in the highest tertile of serum calcium is comparable in magnitude to the risk associated with family history...
              ?Increases in extracellular serum calcium cause a decrease in apoptosis and an increase in proliferation and migration of metastatic prostate cancer cells. Thus, high levels of calcium in serum may promote the growth of potentially fatal cancers.?

In summary, our results do not support an overall beneficial effect of greater calcium intake on hip fracture risk. Among women, the cohort data suggest a neutral effect of calcium intake on hip fractures, but data from RCT's (randomized controlled trials) of calcium supplementation suggest an adverse effect, even among adherent women. In addition, RCT data for any nonvertebral fractures indicate a neutral effect of calcium with respect to fracture reduction. Thus, future studies of the prevention of hip fracture or any nonvertebral fracture in women should not consider calcium supplementation alone but, rather, should focus on the optimal combination of calcium plus vitamin D and possibly on the correction of phosphate deficiency by using calcium-phosphate supplements. RCT and prospective cohort study findings for men did not support a beneficial effect of calcium intake on hip fracture risk in men, but further studies in men are needed as data are limited.

Kto tego dyletanta kpiarza wsadził na moderatora?
              • snajper55 Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 12.06.16, 01:53
                "Wapń to bardzo ważny pierwiastek w naszym organizmie. Dzięki niemu nasz organizm może funkcjonować bez zakłóceń. Każdy z nas mniej więcej kojarzy za co wapń odpowiada w naszym organizmie. Jest on przede wszystkim składnikiem zębów i kości. Wiemy to między innymi dzięki szeroko rozpowszechnionym akcjom promocyjnym ?Pij mleko?. Promowały ona picie mleka, które zawiera wapń i jest niezbędne dla ludzi (szczególnie dzieci i młodzieży) w prawidłowym rozwoju układu kostnego. Oprócz tego typu funkcji wapń jest niezbędny do krzepnięcia krwi oraz regulacji ciśnienia. Dodatkowo pomaga wchłaniać witaminę B12, która jest niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego."

tipy.interia.pl/artykul_10331,jakie-sa-objawy-niedoboru-wapnia.html

S.
              • koziorozka wapń a złamania 12.06.16, 09:15
                goodman41 napisał:
                > These results suggest

Dobry człowieku, interesujące dane przytaczasz. Proszę, nie zapominaj o podawaniu podstawy, linka do badań lub tytuł, nazwisko, rok, czyli coś z konkretem identyfikującym.
                To co tu przytoczyłeś to praca sprzed 10 lat. Nic nowszego o zależności wapń a ryzyko złamania kości udowej (hip fracture risk) nie ma?
                • goodman41 Re: wapń a złamania 12.06.16, 10:55
                  Jak podam link, to otrzymuje informacje , ze post zawiera treści niedozwolone,
                  Więc postanowiłem nie podawać linków, a tylko treść z opublikowanych badan.

To nie wapń decyduje o wytrzymałości kości tylko kolagen. Brak kolagenu osłabia kości. Kolagen z diety jest przyswajalny w środowisku kwaśnym. Dlatego galarety podaje się z octem. Kuchty o tym wiedza, że galaretę polewa się octem, a lekarzy nikt tego nie uczy.
                  Chcesz wzmocnić kości i stawy jedz dużo galarety polewanej octem. Najlepiej octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. One zawierają dużo kwasów organicznych, które obniżają pH krwi. Katalizatorem do przyswajania wapnia jest mangan, który znajduje się w wątróbce cielęcej.
                  Zrodlo:
                  ?. ?. ???????. ???? ???????? ???????????? ??????
                  • goodman41 Re: wapń a złamania 12.06.16, 10:57
                    No i prosze.
                    System nie akceptuje cyruliki.
                  • snajper55 Re: wapń a złamania 12.06.16, 15:53
                    goodman41 napisał:

> To nie wapń decyduje o wytrzymałości kości tylko kolagen. Brak kolagenu osłabia
                    > kości. Kolagen z diety jest przyswajalny w środowisku kwaśnym. Dlatego galaret
                    > y podaje się z octem. Kuchty o tym wiedza, że galaretę polewa się octem, a leka
                    > rzy nikt tego nie uczy.

Kuchty nie kierują się przyswajaniem wapnia tylko smakiem potrawy, dlatego podają galarety z octem, kaszankę z musztardą a jajecznicę solą.

S..
                • snajper55 Re: wapń a złamania 12.06.16, 15:48
                  koziorozka napisała:

> To co tu przytoczyłeś to praca sprzed 10 lat. Nic nowszego o zależności wapń a
                  > ryzyko złamania kości udowej (hip fracture risk) nie ma?

Nowsze są, ale słuszniejszej nie ma. :)

S.
            • pia.ed Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 12.06.16, 12:28

W to nie moge uwierzyc, chocbym bardzo chciala ;)

snajper55 11.06.16

Rak, miażdżyca, zawał, kamienie wątrobowe, kamienie nerkowe nie są spowodowane nadmiarem wapnia w organizmie, tylko ugryzieniem przez kleszcza.

.
              • snajper55 Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 12.06.16, 14:51
                pia.ed napisała:

>
                > W to nie moge uwierzyc, chocbym bardzo chciala ;)
                >
                >
                > snajper55 11.06.16
                >
                > Rak, miażdżyca, zawał, kamienie wątrobowe, kamienie nerkowe nie są spowodowane
                > nadmiarem wapnia w organizmie, tylko ugryzieniem przez kleszcza.

Jest to taka sama prawda jak prawdy goodmana. :) Jedni największe zło widzą w kleszczach, inni - w wapniu. Pewnie nie śledzisz forum na bieżąco i nie znasz prezentowanych tu teoryj o zagrożeniach czyhających na człowieka. :) Dla wyjaśnienia:

forum.gazeta.pl/forum/w,22,161062007,161062007,Ugryzl_mnie_kleszcz_POMOCY_.html

S.
                • pia.ed Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 12.06.16, 18:46

Zgadza sie, na forum Zdrowie nie bylam chyba od dwoch lat ...
                  Wchodze tylko gdy mam jakies pytanie.
                  Na temat kleszczy pisze sie od kilku lat, ale poniewaz po krzakach sie nie wlocze,
                  wiec ukaszenie kleszcza mi nie grozi ;)

Znalam mlodego chlopaka zajmujacego ktory dlugo chorowal, a lekarze leczyli go bez skutku na rozne choroby ... w koncu postawili dignoze ze to ukaszenie kleszcza tak oslabilo jego organizm.... Po dwoch latach zmarl.

snajper55 napisał:

Pewnie nie śledzisz forum na bieżąco i nie znasz prezentowanych tu teoryj o zagrożeniach czyhających na człowieka. :) Dla wyjaśnienia:

>
                  > forum.gazeta.pl/forum/w,22,161062007,161062007,Ugryzl_mnie_kleszcz_POMOCY_.html

>
                  • snajper55 Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 12.06.16, 23:48
                    pia.ed napisała:

> Zgadza sie, na forum Zdrowie nie bylam chyba od dwoch lat ...
                    > Wchodze tylko gdy mam jakies pytanie.
                    > Na temat kleszczy pisze sie od kilku lat, ale poniewaz po krzakach sie nie wlo
                    > cze,
                    > wiec ukaszenie kleszcza mi nie grozi ;)
                    >
                    > Znalam mlodego chlopaka zajmujacego ktory dlugo chorowal, a lekarze leczyli
                    > go bez skutku na rozne choroby ... w koncu postawili dignoze ze to ukaszenie k
                    > leszcza tak oslabilo jego organizm.... Po dwoch latach zmarl.

Wszystko może zabić. Kleszcz, pszczoła, wapń, potas czy orzeszek ziemny. Ważne jest prawdopodobieństwo, skala zagrożenia. Czasem ludzie z pewnego rodzaju zaburzeniami wyolbrzymiają zagrożenie (na przykład kleszcze lub wapń) sami stając się zagrożeniem dla tych, którzy im uwierzą. Dla tych, którzy zaczną wypalać ugryzienia kleszcza, brać garściami antybiotyki lub usuną wapń z diety.

S.
                    • goodman41 Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 13.06.16, 02:04
                      Nie ma możliwości usunięcia wapnia z diety. Jest tylko możliwość ograniczenia spożywania wapnia.
                      Nadmiar wapnia w organizmie powoduje najróżniejsze choroby. Wymieniłem część ich w jednym z poprzednich moich postów. To nie brednie. To szczera prawda potwierdzona życiem i badaniami.

Jak mi odblokujesz funkcje wklejania linków i zdjęć, to ci to udowodnię.
                      Mam nadzieje, kpiarzu, że tego postu nie usuniesz pod pretekstem złamania regulaminu.
                      • koziorozka kolagen, kwaśne środowisko a zakrzepica 15.06.16, 09:33
                        goodman41 napisał:
                        > Jak mi odblokujesz funkcje wklejania linków i zdjęć, to ci to udowodnię

Wklejanie linków blokuje gazeta.pl a nie moderatorzy.
                        Ja to obchodzę w ten sposób, że kasuję początek
                        http, www i wchodzi "gołe'
                        bioslone.pl/forum/index.php?topic=22761.20
                        porady.uzdrawianie.org/?p=1962
                        Można też skorzystać z guzika "URL" umieszczonego tuż nad ramką do wpisywania tekstu wypowiedzi. Jest też tam guzik IMG (wstaw obrazek), ale nie wiem, czy działa na tym forum.

Jako moderator od razu uprzedzam, że te linki, które zamieściłam nie są żadnym argumentem w dyskusji na temat np. przyswajania kolagenu, bo na tym forum cenimy naukę. Paranaukowe ( nie mówiąc już o pseudonaukowych) teorie to nie dowody, a co najwyżej hipotezy.

Bardzo proszę wszystkich uczestników dyskusji o trzymanie się tematu - ten wątek jest na temat zakrzepicy. Macie ochotę porozmawiać o kolagenie, wapniu czy ocenie prawdopodobieństwa zachorowania na xyz to czemu nie w oddzielnych wątkach?
                        Sądzę, że byłoby to z większym pożytkiem dla czytających forum a także może uspokoiłoby emocje. czego wszystkim (łącznie z samą sobą) życzę

• goodman41 [...] 12.06.16, 20:25
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • wadera3 Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 12.06.16, 22:38
        Z tego co wiem ani Snajper, ani ja nie jesteśmy powiązani z koncernami farmaceutycznymi(a nawet, można powiedzieć, jesteśmy niejako w opozycji) za to zdecydowanie używamy mózgu.
        • goodman41 [...] 12.06.16, 22:59
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • wadera3 Re: Choroba zakrzepowo-zatorowa 12.06.16, 23:30
            Nie warto - wszyscy wiemy jak wygląda galareta polana octem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka