Dodaj do ulubionych

Inerpretacja wyników na borelioze westernbolt

04.01.17, 22:40
Witam,moż ktoś z Was mi pomoże ,zaczeło się od bólu kolana poszedłem do ortopedy ale ten nic niepokojącego nie widział kazał mi tylko przyjmować preparat z glukozqminą ,po trzech miesiącach kolano jak bolało tak boli do tej pory a dotego doszło strzelanie w stawach, więc poczytałem trochę że może to być borelioza więc zrobiłem test westernblot i dzisiaj odebrałem wyniki i nie wiem za bardzo o co w nich chodzi,moż ktoś umie to rozszyfrować i mi pomoże będę bardzo wdzięczny.IgG Antygeny:p41(2,0)Wynik:negativ,1Punkt(e)negativ.IgM Antygeny:p41(3,4);*p39(0,2)Wynik:negativ,1Punkt(e)negativ
Obserwuj wątek
    • margolcia_63 Re: Inerpretacja wyników na borelioze westernbolt 05.01.17, 01:37
      Nie wiem co to za WB? Tylko dwa paski były oznaczane?!
      Zwłaszcza, że p41 nie jest znaczący i specyficzny dla borrelii. To jakieś b. biedne badanie.
      Z drugiej strony nie jest bardzo prawdopodobne by borelioza zadowoliła się tylko jednym stawem kolanowym a szukanie po takim pojedynczym objawie choroby jest dla mnie nieroztropne.
      W przypadku boreliozy nie ma objawu który by do niej nie pasował bo to choroba wieloukładowa i mogą boleć nawet włosy................................................................................................................
      Zrób może jakieś USG stawu na początek.
    • koziorozka ból kolana 05.01.17, 14:03
      marek-144 napisał(a):
      > zaczeło się od bólu kolana poszedłem do ortopedy ale ten nic niepokojącego nie widział

Kiedy kolano boli? Stale, po wysiłku, po spoczynku, nie możesz go wyprostować, zgiąć?
      Co ortopeda sprawdzał?
      Usg lub choćby rtg stawu kolanowego masz?
      "Zaczęło się od bólu kolana" a potem co?

Skąd podejrzenie o boreliozę? Bo ból kolana na pewno na nią nie wskazuje.
      • marek-144 Re: ból kolana 05.01.17, 19:04
        Dziękuję za zainteresowanie moim tematem,tak jak napisałem powyżej ortopeda nic niepokojącego nie widział oczywiście zrobił usg kolana i kazał pić saszetki przez trzy miesiące z glukozaminą najgorszy ból towarzyszy przy kucaniu i przeniesieniu przy tym ciężaru ciała na bolące kolano.Kolano nie boli przy bieganiu jeżdzeniu na rowerze czy wchodzeniu po schodach tylko przy kucaniu.Po jakimś czasie zauważyłem że stawy zaczeły mi strzelać najgorzej jak wchodze po schodach strzelają najbardziej w stawach skokowych, ale czasmi strzyknie w nadgarstkach czy w palcach u rąk zaznacze że to nie boli.Zrobiłem morfologie w której jest wszystko Ok, OB mam 6 Mocz Ok tylko mam podwyższony cholesterol i trochę cukier więc dlatego zrobiłem test na boreliozę westerbolt,pozdrawiam.
        • koziorozka Re: ból stawów - niesymetryczny 05.01.17, 19:42
          marek-144 napisał(a):
          > ortopeda nic niepokojącego nie widział oczywiście zrobił usg kolana
          Czyli w opisie radiologa masz wszystko w porządku

> ból towarzyszy przy kucaniu i przeniesieniu przy tym ciężaru ciała na bolące kolano
          Przysiad na jednej nodze. Po co to robisz?

> stawy zaczeły mi strzelać (...) jak wchodze po schodach (...) najbardziej w stawach skokowych, ale czasmi strzyknie w nadgarstkach czy w palcach u rąk zaznacze że to nie boli

- strzelające stawy bez bólu, obrzęku to normalna sprawa. Najczęściej związane jest z gromadzeniem się w ich obrębie pęcherzyków gazów i nie jest powodem do niepokoju
          Ile masz lat?

wyborcza.pl/1,75400,17765232,Dlaczego_strzelaja_nam_stawy__Jest_nowa_teoria____rozstrzygajaca_.html
          zdrowie.wp.pl/zdrowie/wirtualny-poradnik/art1127,dlaczego-stawy-strzelaja.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka