Dodaj do ulubionych

bóle głowy u dziecka - pomocy

14.10.04, 21:09
Niepokoi mnie fakt , ze 7-letnie dziecko miewa częste bóle głowy ,a w zeszłym
roku- i jej zawroty.Pojechałam na tomograf(rok temu w lipcu) .Wynik był
bardzo dobry.Jednak bóle głowy w dalszym ciągu się powtarzają ( rano , po
południu , wieczorem ..., raz w miesiącu , raz na tydzień , są nieregularne i
nie trwaja zbyt długo - ok pół godziny- godziny.) Bardzo niepokoi mnie ten
fakt.Syn nie wymaga kontroli neurologicznej , jak stwierdził lekarz rok
temu.Skąd mogą pochodzić te bóle?Jestem bardzo zaniepokojona.Proszę o Waszą
pomoc.
Z poważaniem selavi25

Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: bóle głowy u dziecka - pomocy IP: *.autocom.pl 14.10.04, 21:15
      jaki to ból? jednostronny? dwustronny? czy ma mdłosci, katar np.?
      byc może migrena - czy ktos cierpiał w domu na migreny?
      sprawdzalas dziecku staw zuchowowo-skroniowy? czasami jego uszkodzenie daje
      podobne objawy - zawroty, bóle głowy? nie zgrzytalo nigyd zębami?
      byc może napieciowe bóle - czy nie ma nerwicy? nie ma ADHD? nie jest
      nadpobudliwe?
      kwestie laryngologiczne wykluczone? zdrowe zatoki?
      zbadałas dziecko okulistycznie? moze problem tkwi w oczach?

proponowałabym zrobic dla swietego spokoju MRI - to b. dokłądne badanie i
      wyłapuje zmiany od 1 mm.
      • selavi25 Re: bóle głowy u dziecka - pomocy 14.10.04, 21:25
        dziekuje za odpowiedz....dodam po tych zapytaniach: ból najczęściej
        zlokalizowany w części ciemieniowej.moja babcia , tato i ja cierpimy na bóle
        głowy od lat..., jeśli chodzi o żuchwe- nigdy tego nie sprawdzałam , ale
        przypominam sobie , ze jeszcze niedawno zgrzytał zębami.Synek jest pobudzony ,
        szybko się denerwuje , pocą mu się ręce , uderza w stół kiedy coś mu nie
        wychodzi(np podczas gry na komputerze..., ograniczam mu ostatnio komp.).Jeśli
        chodzi o zatoki to prawdopopdobnie wyszły by podczas tomografii, a o niczym
        mnie nie poinformowano.
        Proszę powiedzieć mi co to za badanie MRI?Czy tomograf jest niedokładny??
        pozdrawiam
        • selavi25 Re: bóle głowy u dziecka - pomocy 14.10.04, 21:27
          zapomniałam dodać , że ostatnio ból pojawił się rano , przy porannej toalecie ,
          przed wyjściem do szkoły
          • Gość: kasia Re: bóle głowy u dziecka - pomocy IP: *.autocom.pl 14.10.04, 21:39
            może jednak synek denerwuje się szkołą? a kiedy te bóle się zaczęły? dawno?
            przed szkołą? przedszkolem? w jakich sytuacjach bóle występują?
        • Gość: kasia Re: bóle głowy u dziecka - pomocy IP: *.autocom.pl 14.10.04, 21:38
          byc może dziecko ma migrenę, jeśli państwa rodzina cierpi na ta chorobę. ta
          jest niestety często dziedziczna. co powiedział neurolog? czy wykluczył bóle
          migrenowe?
          jeśli dziecko jest nerwowe, można też szukać przyczyn w psychice? choć to
          trzeba wziac pod uwage na koncu, gdy sie somatyczne przyczyny wykluczy.
          Proponuje udac się do stomatologa, tylko specjalisty protetyka (może mają
          państwo w miescie jakas klinikę stomatologii? nie trzeba mieć skierowania),
          niech oglądnie staw zuchwowy - może synek zaciska zęby jak sie denerwuje?
          a sprawdzali Państwo czy nie ma wad kręgosłupa? dzieci niestety mają także wady
          postawy i może w krehosłupie trzeba szukac przyczyny?
          MRI to rezonans magnetyczny jest dokładniejszy od CT, choć jesli neurolog
          widział państwa synka i nie stwierdził potrzeby, to można sobie darowac.
          niestety takie bóle są trudne uchwytne w swojej przyczynie.
          a miało dziecko EEG? czasami ataki bólu i zawroty są objawami padaczki, choc
          jeśli neurolog wykluczył, tzn. że trzeba szukać gdzie indziej.
          pozdrawiam
        • Gość: Venus Re: bóle głowy u dziecka - pomocy IP: *.vc.shawcable.net 14.10.04, 21:39
          Mysle ze tomograf wystarczy, MRI to rezonans magnetyczny. skrot od Magnetic
          resonance imaging

jest duze prawdopodobienstwo ze syn po was odziedziczyl migrene (byc moze ze
          nikt z was nie byl poprawnie zdiagnozowany).

Jak najbardziej wymaga opieki neurologa, poniewaz bole glowy migrenowe to nie
          dla domowego lekarza.

fakt ze ma migreny krotko ale czesto moze tez byc objawem bolow glowy Hortona
          albo inaczej b.g klasterowe.

Chlopcy czesciej niz dziewczynki "wyrastaja" z migren wiec jest nadzieja ze jak
          dojrzeje to mu sie poprawi.

Leczenie dzieci z bolami glowy jest trudne bo zawsze lepiej jest unikac
          podawania lekarstw, ale w przyapdku kiedy bole utrudniaja zycie cos trzeba
          zrobic, Od tego jest neurolog.

Czy oprocz samego bolu glowy ma jeszcze jakies inne objawy?
          Venus
          • Gość: selavi25 Re: bóle głowy u dziecka - pomocy IP: *.net / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 22:13
            serdecznie dziekuję Państwu za pomoc jaką mnie obarowaliście.
            Oprócz bólów głowy nie ma żadnych innych objawów chorobowych.Może powinnam
            dodać , że w wiku 5 miesięcy po upadku ze stołu odkryto u niego torbiela na
            mózgu , który wchłonął się za ok 8 miesięcy , tak że synek był pod ciąglą
            kontrolą lekarzy neurologów ( jedni twierdzili , że ten torbiel był skutkiem
            urazu , inni zaś , że to na skutek okołoporodowy..., do dziś nie wiemy jak było
            naprawdę).Dlatego też tak usilnie walczyłam w zeszłym roku o ten tomograf , po
            którym się uspokoiłam .W dalszym ciągu boję się , że coś może powrócić i
            zwracam szczególną uwagę na te jego bóle.Z lekarzem konsultowałam się rok temu
            i stwierdził , ze nie wymaga on już konsultacji .
            • Gość: kasia Re: bóle głowy u dziecka - pomocy IP: *.autocom.pl 14.10.04, 22:17
              jak lekarz neurolog mógl stwierdzic, wobec obolałego dziecka, że nie wymaga
              dlaszej konsultacji???!! proponuję zmienić lekarza, koniecznie. Migrena też
              jest chorobą powazną, którą trzeba miec pod kontrolą, jesli to migrena.
              pozdrawiam
            • akatr Re: bóle głowy u dziecka - pomocy 14.10.04, 22:17
              Wiem, że bardzo czesto bólem głowy objawiają się różne, zwłaszcza pokarmowe
              alergie
              dużo zdrowia dla synka
              • Gość: Venus Re: bóle głowy u dziecka - pomocy IP: *.vs.shawcable.net 14.10.04, 22:24
                Jezeli do tej pory nie jest stwierdzone JAKIE to sa bole glowy to trzeba jednak
                do tego dazyc.
                Czy aby na pewno nie ma innych objawow? moze nie zwrociliscie na nie uwagi?
                czy zwrociliscie uwage kiedy wystepuja bole? po czym?

np przy porannej toalecie- woda byla goraca?, byly jakies intensywne zapachy?
                Czy spal dluzej niz zwykle tego dnia?
                Pokarm jak najbardziej moze wplywac na migreny - zakladajac ze syn ma migrene-
                zwlaszcza czekolada, zolte sery, slodycze.

Powinnas isc z nim do neurologa aby wyjasnic jakie to sa bole glowy.
                Venus
    • Gość: ada Re: bóle głowy u dziecka - pomocy IP: *.telprojekt.pl 15.10.04, 11:39
      Moje dziecko tez miało niemal codzienne bole głowy.Robiłam rtg zatok i iine
      badani i było ok.U nas dziedziczne sa bole głowy i kazdy lekarz tego sie
      czepiał i mowił no tak juz jest z ta migrena,tylko,ze dziecko nie było czasem
      w stanie chodzic do szkoly.Po pierwsze odstawiłam czekolade i była juz lekka
      poprawa,teraz bol jest czasami.SLyszałam rowniez ze sa tgz.pourazowe bole głowy
      ktore moga trwac nawet kilka lat-nie wiem czy to prawda.Dziecko mojej kolezanki
      tez miałao bole głowy,poszła na testy alegiczne metoda biorezonansu
      magnetycznego i wyszłą alergia na mleko.Odczuliła ją tą metodą.Było to rok temu
      i podobno nie boli ja głowa wcale.
      • pia.ed Duzo ruchu i swiezego powietrza! 15.10.04, 11:58
        "...Synek jest pobudzony , szybko się denerwuje , pocą mu się ręce , uderza w
        stół kiedy coś mu nie wychodzi(np podczas gry na komputerze..."

Typowo nadpobudliwe dziecko.
        Czy tak samo zachowuje sie w szkole?
        Czy nie ma w klasie jakis problemow?
        A jak z kolegami, ma ich czy tez jest samotnym dzieckiem?

Synowi przydalaby sie spokojna atmosfera w domu, duzo przebywania na
        powietrzu, zajecie sie sportem razem z Twoim mezem.
        Ja bym nie pozwolila mu grac na komputerze jesli to wywoluje w nim ataki
        zlosci, a zamiast tego wyslala go z tatusiem na spacer....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka