Dodaj do ulubionych

zgrzytanie zebami - jakie przyczyny ?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.04, 10:16
Witam

mam nastepujacy problem: zgrzytam zebami oraz w nocy slina cieknie mi z ust.
Rozpoznanie poczatkowe bylo ze to pasozyty wiec wzialem stosowne leki, ale
zgrzytanie nie ustapilo. Co mam robic dalej? Czy ktos z Was spotkal sie z
czyms takim?
Prosze o rady
Pozdrawiam
Wiktor
Obserwuj wątek
    • Gość: corka-szwaczki Re: zgrzytanie zebami - jakie przyczyny ? IP: *.arcor-ip.net 27.10.04, 10:27
      stres "nieprzerobiony" wlasciwie za dnia. A te robaczki to wg laboratoryjnej
      analizy czy wg przypuszczenia doktora? Radzilabym porozmawiac z lepszym
      lekarzem, bo niszczysz psychike i uzebienie. Pozdrawiam
    • Gość: Fan Re: zgrzytanie zebami - jakie przyczyny ? IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.10.04, 12:45
      Córka szwaczki ma chyba rację. Zgrzytanko to najpewniej wynik stresowych
      sytuacji, a obśliniona poducha to zwykle efekt męczących snów.
      • Gość: wiktor Re: zgrzytanie zebami - jakie przyczyny ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.04, 15:27
        czym sie leczy taki stres ?
        • Gość: Artur Re: zgrzytanie zebami - jakie przyczyny ? IP: *.ss.shawcable.net 27.10.04, 16:35
          Jezeli juz nie masz pasozytow to po prostu wymagasz wkladki na zeby od dentysty noszenia w czasie snu. Mozesz tez na razie nosic wkladke na zeby ze sklepu sportowego (ochronna wkladka termoplastyczna dla bokserow). Wujdzie tanio, ale nie jest to wkladka na wielogodzinne uzycie i moze jakies chemikalia beda sie z nie uwalniac. Wiec ta od dentysty powinna byc lepsza.
          Wkladke wymagasz bo zniszczysz zeby.

Zgrzyta sie takze czesciej w przypadku choroby ADHD, ale wtedy to pewnie bys zgrzytal od urodzenia. Ale moze zgrzytasz?
      • jadwiga_r Re: zgrzytanie zebami - jakie przyczyny ? 27.10.04, 15:40
        Obśliniona poducha,to może z powodu refluksu.
    • Gość: agata Re: zgrzytanie zebami - jakie przyczyny ? IP: *.olsztyn.mm.pl 27.10.04, 17:25
      Mam zasadnicze pytanie, czy Ty jesteś świadomy jak zgrzytasz czy też może
      osoba, która śpi blisko Ciebie informuje Cię o tym i dlatego tym się martwisz.
      Jeśli to drugie to może to być też napad na tle epileptycznym stąd też
      ślinienie. Moja córka to ma.
      • Gość: wiktor Re: zgrzytanie zebami - jakie przyczyny ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.04, 19:47
        wiem to od osoby z ktora spie, ale sam tez czuje np przed przebudzeniem, dzis
        np bardzo bola mnie dziasla, czy to cos Wam mowi ?
        • venus22 Re: zgrzytanie zebami - jakie przyczyny ? 27.10.04, 20:15
          Moze to jeszcze byc zaburzenie stawu zuchwowo-skroniowego.
          Venus
          • Gość: maria Re: zgrzytanie zebami - jakie przyczyny ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.10.04, 21:05
            raczej odwrotna kolejność:
            zgrzytanie zębami może prowadzić do zaburzen stwów s-ż...
            • Gość: Artur Re: zgrzytanie zebami - jakie przyczyny ? IP: *.ss.shawcable.net 27.10.04, 21:14
              Tak, zgrzytanie moze do tego prowadzic.
              • Gość: wiktor Re: zgrzytanie zebami - jakie przyczyny ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.04, 22:12
                to co w koncu mam zrobic ???
                pomozcie bo po nocy czuje sie zmeczony i mam juz tego dosc.
    • Gość: Dziewucha Re: zgrzytanie zebami - jakie przyczyny ? IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.10.04, 23:33
      Wiktorku, moim zdaniem to pieprzony stres. A jak zgrzytasz, to niech Cię osoba
      z którą śpisz obudzi. Dziwna sprawa, ale w swojej praktyce nie spoykałam się,
      by zgrzytanie miało jakikolwiek wpływ na zęby.
    • Gość: malagosia do Dziewuszki IP: *.radom.pilicka.pl 28.10.04, 00:03
      nie slyszalas?? mozna doslownie zjesc zeby, ciekawie jest to pokazane w "dniu
      swira"
      • anaiss Re: Bruksizm? 28.10.04, 00:18
        www.przychodnia.pl/poradnik/index118.php3?t=118
        www.aloe.com.pl/sieczka/article_info.php?articles_id=43
        www.borgis.pl/czytelnia/nowa_st/2002/04/07.php

• Gość: agata Re: zgrzytanie zebami - jakie przyczyny ? IP: *.olsztyn.mm.pl 28.10.04, 05:52
      Poproś osobę z którą śpisz aby za każdym razem gdy zaczynasz zgrzytać zębami
      szybko Cię obudziła, jeśli po obudzeniu jesteś nieprzytomny to znaczy trudno
      nawiązać z Tobą kontakt czy też nie możesz mówić przez krótki okres to znaczy,
      że jest to na tle neurologicznym. Aby to wykluczyć można zrobić badanie EEG,
      nie drogie i nic nie boli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka