Dodaj do ulubionych

Trzustka po alkoholu

09.06.24, 08:45
Witam. Mam 27 lat i od 8 miesięcy nadużywałem alkoholu. Niestety, po krótkiej przerwie wróciłem do nałogu. Jakieś 4 dni temu, po wypiciu około 5 piw obudziłem się nazajutrz z lekko kłującym nadbrzuszem i dyskomfortem pod lewym żebrem. Z dnia na dzień ból ten robił się intensywniejszy, pojawiał się samoistnie, ale nie cierpiałem jakichś tortur - po prostu kłucie. Nie zauważyłem, żeby bolało mnie w nadbrzuszu po spożyciu posiłków (od razu przeszedłem na dietę lekkostrawną i rzuciłem alkohol). Czasem boli przy dotyku, ale nie zawsze. Od tamtej pory czuję też nieustanne kłucie w lewej łopatce - niezależnie od bólów brzucha. W pierwszy poranek po piciu miałem ciemną biegunkę, później jaśniejszą i czasami luźne stolce z niestrawionymi resztkami pokarmu. Trudno powiedzieć, czy były to stolce tłuszczowe - spłukiwały się i cuchnęły raczej normalnie. Mocz w normie, gorączki nie mam, apetytu w sumie też nie straciłem. Czy to możliwe, że doigrałem się przewlekłego zapalenia trzustki? Bardzo proszę o odpowiedź...
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Trzustka po alkoholu 09.06.24, 18:10
      legauloisjb napisał(a):
      > Czy to możliwe, że doigrałem się przewlekłego zapalenia trzustki?
      ------------------
      Możliwe, ale bez usg i morfologii to gdybanie.
      Bez wyników badania to wróżki proszę pytać ;)
      • legauloisjb Re: Trzustka po alkoholu 09.06.24, 18:13
        Teraz zauważyłem, że lewa łopatka boli mnie po jedzeniu. Jestem trochę spaniczony ;_; Sądziłem, że ta choroba dotyka starszych ludzi...
    • legauloisjb Re: Trzustka po alkoholu 09.06.24, 19:11
      Myślicie, że przy PZT możliwy jest tylko sam ból pleców? Mam kłucia w brzuchu, ale nie promieniują one do pleców... Wiem, że to wróżenie z fusów, ale chciałbym poznać Wasze zdanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka