Dodaj do ulubionych

Zabieg bariatryczny nfz - konsultacja prywatnie?

31.10.24, 18:20
Dzień dobry. Byłam u lekarza rodzinnego. Prosiłam o skierowanie na oddział chirurgii, żeby skonsultować możliwość zabiegu, jednak Pani doktor odmówiła, dając mi skierowanie do Poradni Chorób Metabolicznych. Dostałam też receptę na leki, której nie zrealizuję, bo po prostu nie stać mnie na wydawanie 300zl co tydzień. Moje BMI przekracza 40. Z tego co wiem, lekarz rodzinny powinien wystawić skierowanie.

Teraz pytanie - co dalej?
Czy mogę pominąć pierwszy etap (skierowanie od lekarza rodzinnego) idąc prywatnie do bariatry? Czy jeżeli pójdę do lekarza bariatry prywatnie, a ten zakwalifikuje mnie do zabiegu, to mogę przejść zabieg oraz badania na nfz? Czy mogę zostać zapisana do programu kosbar, czy w takiej sytuacji nie ma takiej możliwości?

Czuję, że skierowanie do PCM to droga naokoło - dodatkowe miesiące czekania, żeby i tak ostatecznie zostać skierowanym na konsultację do chirurga na konsultację i czekać kolejne miesiące, dlatego rozważam taką opcję. Ale chyba nie do końca rozumiem, jak to działa i do kogo powinnam się zapisać.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Zabieg bariatryczny nfz - konsultacja prywatn 31.10.24, 18:43
      Potrzebujesz skierowania nie na oddział chirurgii, tylko do chirurga
      Czy prywatna wizyta przyspieszy NFZ? Nie wiem
      Zobacz, jaka jest ścieżka dojścia, łącznie z komercyjną, na przykładzie WIML
      drjanik.pl/operacje-bariatryczne-nfz
      Pogadaj w placówce, w której chcesz zrobić operację, jak dokładnie to załatwić

• sp9tcu Re: Zabieg bariatryczny nfz - konsultacja prywatn 01.11.24, 00:30
        A dlaczego od razu zabieg po pierwsze źle wykonany zabieg kończy się nawet zapaleniem otrzewnej a nawet śmiercią po drugie jakbym robił już zabieg to tylko na klinice po trzecie ja już miałem 37,5 BMI a teraz mam 35,3 I cieszę się jak to zrobiłem Po czwarte za manifestował i zastrajkował mój przewód pokarmowy po prostu żarłem żarłem puste rzeczy no i oczywiście sprawy nowotworowe wykluczone bo już doktorka mi o tym powiedziała ale po prostu nie wytrzymała wątroba jak jej się tłuste rzeczy wątroba Produkuje żółć i zaczęło mnie boleć poszedłem do dobrego znajomego znajomego lekarza Zrobiłem sobie USG jamy brzusznej wyszło bardzo dobrze poza dwoma szczegółami spuszczoną wątrobą oraz kamyczkami w nerkach kamica nerkowa no tym się nie przejmuje stało u mnie w organizmie przeżarłem się totalnie No i zaczęła być produkowana na żółć a w związku z tym że też biorę Ibuprom i źle po prostu na noc podrażniłem sobie żołądek żółć podrażniła dwunastnicy dwunastnicy nastąpiło podrażnienie żołądka zapalenie żołądka tak mi doktorka powiedziała Po piąte mimo tego że jem mniej ale jem oczywiście nie czuję żadnego osłabienia wręcz przeciwnie lubię chodzić spacerować i tak dalej i tak dalej Oczywiście jak było zapalenie woreczka żółciowego to znaczy podrażnienie woreczka żółciowego to mnie bolało Po siódme obecnie moimi obiadami jest ból głodowy tak zwany ból rano na czczo Tak się to nazywa to jest typowy ból od żołądka nadżerki potem wrzody i tak dalej w związku z tym że jestem alergikiem Jeden lekarz w dobrej wierze Przepisał mi jedno lekarstwo na żołądek nie będę podawał nazwy tego lekarstwa zaraz po wypiciu tego lekarstwa ciśnienie z osło mi do 210 na 110 a tętno poszło na 130 zrobiłem zadzwoniłem na pogotowie zawieźli mnie do szpitala stwierdzili na sorze że mam lekkie problemy drastyczne pousne i ważne W związku z tym że mam alergię i bardzo ciężko mi dawać inne lekarstwa na razie lekarze nie dają mi żadnych antybiotyków i innych rzeczy Być może trzeba będzie to wypić ale jak lecę to to już nie w tym temacie co ja bym zrobił co ja bym zrobił na twojej myśli Co powinieneś zrobić przede wszystkim ale to już w następnym poście
        • sp9tcu Re: Zabieg bariatryczny nfz - konsultacja prywatn 01.11.24, 00:36
          Teraz napiszę bo ja mam nową doktorka która mnie bardzo dobrze leczy czego nie jem a co jem a więc nie jem smażonego ostatnio smażoną rzecz chyba jadłem dwa tygodnie temu A może trzy nie wiem chyba dwa tygodnie temu coś 13 marca nie wiem dokładnie więc nie jem słodkich rzeczy po drugie przepraszam nie jem tłuszczów i na razie nie będę jadł po drugie Staram się unikać słodkie rzeczy Wiem że lubię słodkie ale pierwszy raz chyba od dwóch tygodni lub trzech sobie zafunduje zafundowałem coś słodkiego czego jeszcze unikam raczej niczego co jem prawie wszystko unikając jak najbardziej tłustych rzeczy i słodkich rzeczy Co do pieczywa Jem wszystko co do mleka niestety na mleko mam alergię co do serów jeśli już to serek topiony ewentualnie ser żółty co do wędliny to raczej już już po prostu Jem ale też mniej planu jest kupiłem sobie dżem konfitury z napojów to oczywiście herbata ma Mój żołądek zalecają mi siemię lniane ale go nienawidzę Zobaczymy jak mi nie przejdzie to będę pił a za czas Może kawa No i woda mineralna natomiast to są zasady ogólne ogólne zasady żadnych diet specjalnych że nie będę tylko będę diety Kwaśniewskiego inne rzeczy i będzie unikanie chleba unikanie ziemniaków tak można zapłacić sobie życiem a Znam przypadki podstawa to po pierwsze nie jest tłuszczów czyli smażonego kotlet schabowy opiekane ziemniaczki smażone rzeczy unikać tego Pani doktor powiedziała mi wystarczy w moim przypadku jakby zjem schabowego jeden raz ale druga sprawa najważniejsza unikać słodkiego jak najmniej jeść słodkiego typu drożdżówki ciasta i inne rzeczy i jeszcze raz jak pójdziesz na tą operację Zastanów się bo jak zrobisz w gabinecie prywatnym u jakiegoś złego chirurga możesz przepłacić to nawet życiem no dobra napiszę Jeden lekarz dobry lekarz tylko nie wiedział że też piję leki uspokajające jak pisałem Przepisał mi jedno lekarstwo po którym miałem ciśnienie 210 na 110 i tętno 130 i mój znajomy kardiolog który się mną opiekuje powiedział gdybym wypił dwa trzy tabletki to mógłbym się znaleźć Pozdrawiam
          • koziorozka siemię lniane 01.11.24, 10:35
            sp9tcu napisał:
            > zalecają mi siemię lniane ale go nienawidzę Zobaczymy jak mi nie przejdzie to będę pił
            -------------------------------------
            Siemię lniane - niekoniecznie do picia.
            świeżo zmielone np. dwie łyżeczki świetnie zagęszczają zupę, sos, każdy płyn.
            Jest bez smaku, więc potrawy nie psuje.
            Każdego dnia można gdzieś sypnąć
        • raw25 Re: Zabieg bariatryczny nfz - konsultacja prywatn 01.11.24, 10:37
          Nie chcę się za mocno rozwodzić, w każdym razie po prostu chcę mieć możliwość skonsultowania tego z bariatrą, bo wiem, że mam prawo do takiej konsultacji - tylko trochę nie mam siły na to, żeby walczyć z rodzinną o te skierowanie. Oczywiście jeżeli specjalista rzeczywiście uzna, że w moim wypadku zabieg jest złym pomysłem, to od niego odejdę, jednak chcę wziąć pod uwagę taką możliwość mimo świadomości, ze decyzja ta wiąże się z wieloma trudnościami. Nie zamierzam iść prywatnie byle gdzie tylko po to, żeby na pewno otrzymać zgodę, co gorsza bez np badań, chcę po prostu otrzymać możliwość konsultacji i świadomego wyboru jezeoi bariatra da zielone światło. Moje BMI to ok 44, podejść do chudnięcia było wiele, różnych, właściwie od zawsze. Słuchałam i czytałam dość dużo na temat tego zabiegu i uważam, że przy tak dużej otyłości warto żebym rozważyła taką opcję. Nie jest to "od razu zabieg", jest to rozważenie innej opcji po wielu próbach.
          • sp9tcu Re: Zabieg bariatryczny nfz - konsultacja prywatn 01.11.24, 20:08
            Możesz też trafić na lekarza naciągacza po prostu zrobiłem złą robotę i weźmie pieniądze takie przypadki Mam najlepiej nie wariata tylko jakiś dobry chirurg jakiś profesor albo poradnia chirurgiczna w szpitalu w klinice albo prywatny lekarz który pracuje na klinice
            • raw25 Re: Zabieg bariatryczny nfz - konsultacja prywatn 01.11.24, 22:25
              Oczywiście. Planuję robić na NFZ, normalnie w klinice, z tym prywatnym chodzi mi jedynie o wstępną wizytę.
      • raw25 Re: Zabieg bariatryczny nfz - konsultacja prywatn 01.11.24, 10:25
        W większości miejsc w których sprawdzałam (strony w internecie, grupy na FB) było, że na skierowaniu ma być poradnia chirurgii ogólnej, ale w takim razie zweryfikuję w bardziej rzetelnym źródle, dzięki. :) chyba rzeczywiście po prostu skontaktuję się bezpośrednio z placówką, by rozwiać wątpliwości i mieć pewność co do odpowiedzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka