Dodaj do ulubionych

Super Size me

IP: *.cg.shawcable.net 20.11.04, 20:17
Film wart obejrzenia, zwlaszcza przez mlodsze pokolenie. Wchodzi do kin w
Polsce, widzialam na video.
Pokazuje jak szybko, i jakie powazne konsekwencje moze spowodowac
jednostajna, nieprawidlowa dieta, w tym wypadku zywienie w Mc Donaldzie.
Mocno bulwersuja metody stosowane przez korporacje McD zeby przyciagnac
dziecieca klientele i to na stale - place zabaw w restauracjach, dolaczane
zabaweczki, urodzinki z nagrodami, specjalne reklamy skierowane do dzieci.
Moze w Polsce fast foody to nie jest jeszcze powazny problem, ale na
kontynencie amerykanskim, gdzie mamy aktualnie epidemie otylosci i cukrzycy u
dzieci jest.
Niektorzy twierdza ze film jest wielka manipulacja. Nie zgadzam sie z tym.
Jest potrzebny, i to w takim radykalnym ujeciu, zeby uswiadomic ludziom, czym
grozi konsumpcja wysoko przetworzonej zywnosci. Wybor ciagle przeciez mamy.
Co o tym myslicie Ci, ktorzy film obejrzeli?

"I may disagree with what you have to say but I shall defend to death your
right to say it".
Voltaire
Obserwuj wątek
    • vitalia Re: Super Size me 20.11.04, 21:48
      Byłam w Stanach , widziałam te ochydnie grube babska i ich obleśnych facetów i
      równie zapasione dzieciai żywiące się ...>wyłącznie fast foodami.Tam właśnie
      nauczyłam się ,co znaczy adrowo się odżywiać.
      • Gość: Venus Re: Super Size me IP: *.vc.shawcable.net 20.11.04, 22:29
        >>Tam właśnie nauczyłam się ,co znaczy adrowo się odżywiać.<<

No widzisz jaki paradoks.

Nie widzialam Super Size me ale domyslam sie o co chodzi bo o Super Size
        posilkach bylo kilka programow w TV.
        Kasa $$ zacheca sie ludzi do obzerania zbyt wielkimi porcjami.
        Np mozna kupic za 2.99 jednego hamburgera albo 2 za 3.99. Oplaca sie ?

No tak oplaca ale kto to zje.
        jedza wiec na sile dwa bo taniej i tyja.

Niezupelnie jest to w tym wypadku wina jakosci samego jedzenia.

Poza tym kto normalny je tylko w McDonaldzie.

Venus
        • Gość: Basia Re: Super Size me IP: *.cg.shawcable.net 01.12.04, 18:17
          Sorry, Przekroj nr 47/2004 z 21 listopada tr.
      • Gość: gosc portalu Re: Super Size me IP: *.cns.ohiou.edu 20.11.04, 22:31
        Witam! Faktycznie w Stanach maja olbrzymi problem z nadwaga. Przebywam tutaj od
        ponad roku i to co widze kazdego dnia mnie zdumiewa. Kobiety sa olbrzmie,
        opuchniete tluszczem, wszystko im sie wylewa. Faceci wcale nie sa lepsi, ale
        najgorsze wrazenie sprawiaja male dzieci ktore ledwo daja rade by sie w miare
        sprawnie porudszac. Ci zacofani Amerykanie nie widza jaki maja problem.
        Wszystkiemu winna jest zla dieta i brak ruchu. To ich wygodnicki tryb zycia do
        tego doprowadzil. Swoje cztery litery woza doslownie wszedzie, wszystko mozna
        zalatwic nie ruszajac sie z wozu np. kupic jedzenie, zalatwic sprawe w banku
        itp. W marketach znajduja sie nawet specjalne wozki dla ludzi ociezalych. Az
        strach na to wszystko patrzec. Ludzie tutaj sa jak wielkie zmutowane monstra z
        innej planety a do tego dochodzi niechlujstwo w sposobie ubierania sie i
        zachowywania. I pomyslec ze to najpotezniejsze mocarstwo swiata-waga to oni
        przebijaja faktycznie wszystkich. Ostatnio podczas plywania na basenie poczulem
        sie nieswojo gdy dzieciak-moze mial jakies 10 lat wazyl z pewnoscia dwa razy
        tyle co ja. A juz nie jestem pierwszej mlodosci. I jak tu im nie wspolczuc.
        Jesli amerykanie nieczego nie zmienia w stylu zycia jaki prowadza to dlugo nie
        poprzeda. Takze reasumujac- nie ma to jak Europa gdzie ludzie wygladaja jak
        ludzie a nie jak zawodnicy sumo. A powiedzenie ze Polki sa najpieknieszymi
        kobietami jest 100% prawda. Pozdrawiam wszystkich tych chudszych i grubszych-
        Moje motto:trzeba cwiczyc i racjonalnie sie odzywaic by nie dopowadzic do
        takiej katastrofy.. Cwiczcie jesli mozecie i uwazajcie co jecie-zdrowie sie ma
        jedno i zyje sie tylko raz-to od nas samych zalezy jak dlugo ono potrwa i czy
        bedzie wartosciowe.
        Powodzenia :-)))
    • Gość: Basia Re: Super Size me IP: *.cg.shawcable.net 01.12.04, 18:12
      Czy ktos w miedzyczasie obejrzal ten film i chce sie podzielic refleksjami?
      Okazuje sie ze w Europie ten problem zauwazonono juz ponad 15 lat temu, i to
      nie tylko jesli chodzi o strone zdrowotnych nastepstw jedzenia "fast food-ow",
      ale takze szeroko pojetej kultury konsumpcji. Powstala juz wtedy organizacja
      Slow Food , ktora rozszerza sie jak ogien - przystapili juz do niej
      przedstawiciele 100 panstw.
      www.slowfood.com
      ciekawy artykul na ten temat w Przekroju nr.42/2004.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka