tuncia
17.03.25, 21:16
Będzie trochę długie bo nie wiem czy jedno z drugim związane.
więc od ok. 2 miesięcy kiepsko się czuję, trochę jak emeryt a mam 16 lat. jestem zmęczona chronicznie mimo dobrego sypiania, spacerów, picia odpowiednio, brania witamin (lekarz zalecił multiwitaminę i elektrolity), jedzenia warzyw, owoców, unikania tłustego (od tłustego mój żołądek szaleje). poprostu zmęczenie jakbym się nie wyspała i zaczęło się w połowie ferii gdzie ja nie byłam niczym zmęczona.
po jakiś ok. 3 tygodniach babcia powiedziała rodzicom żeby na anemie mnie zbadać. mam też okresowo mdłości to lekarka kazała jeszcze USG brzucha i węzełów jeszcze przez guzki na szyi (małe, mniej niż 1 cm) oraz morfologię krwi na tarczycę, trzustkę, glukozę, elektrolity, kreatyninę a na anemię to żelazo i ferrytynę. okazało się że wszystko było ok, węzły lekarz stwierdził że najpewniej odczynowe i tylko obserwować.
po badaniach (jakiś miesiąc temu) to kilka dni później dostałam zapalenia krtani ale na szczęście wirusowego i lekarz dał wziewy i ibuprom. teraz od 3 tygodni jestem zdrowa.
i tutaj wkońcu przejdę do obecnego problemu który może mieć powiązanie, sama nie wiem.
2 tygodnie temu drapałam się po szyi i wyczułam guzka. miałam go od 2 lat i miał kilka, chyba z 5mm. jednak teraz on ma 1,5-2cm. jeszcze w czasie infekcji był mały jak zwykle, ogólnie nigdy nie reagował w żaden sposób na infekcje nawet bakteryjne i trochę zdziwiona byłam. od tych 2 tygodni nie zmniejszył się ani trochę, jest twardy jak kamień, trochę ucieka pod palcami jakby się rusza tak trochę. nie boli mnie ani nic, poprostu jest na mojej szyi, widać gdy przechylę głowe takie zgrubienie.
a i ješli chodzi o zmęczenie to jest dalej i to że mniej na wfie mogę robić np. biegać
i teraz takie pytanie. co zrobić, iść do lekarza czy czekać? bo w sumie badania wtedy były ok kiedy guzek był mały jeszcze. moja mama to panikara a druga babcia to już by mnie do szpitala dała i trochę teraz nie wiem bo nie chcę martwić mamy a tata powie żebym nie wymyślała.
co mam zrobić? ktoś miał podobnie?
(sorki rozpisałam się;) )