Dodaj do ulubionych

Mleko, a bolące stawy

26.11.04, 17:22
Czy spotkał sie ktoś z zaleceniem lekarzy,aby przy chorych stawach i
mięśniach/uporczywe bóle/unikać mleka i jego produktów?
Obserwuj wątek
    • Gość: anuszkaa Re: Mleko, a bolące stawy IP: *.dami.pl 26.11.04, 17:40
      Przeczytaj uważnie! Poznasz odpowiedź na swoje pytanie. Pozdrawiam.

kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1137166&KAT=239
    • to-ja-007 Re: Mleko, a bolące stawy 26.11.04, 18:02
      Dzieki za ten artykul!
      • Gość: aga Re: Mleko, a bolące stawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 18:51
        Ja mam chore stawy. Moja lekarka nie ostrzegałą mnie przed rzekomo złym wpływem
        mleka.Wręcz przeciwnie-mam pić gdyż mam osteoporoze.
        • monika_5 Re: Mleko, a bolące stawy 27.11.04, 09:25
          Moja mama mleka nie pija, za to 2 kawy i nie ma osteoporozy, natomiast ojciec
          tak alitr mleka przynosił zasze z pracy i pił, z kawą raczej okazjonalnie I co
          (?)
      • Gość: aga Re: Mleko, a bolące stawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 19:06
        Aczkolwiek nie pije mleka bo już wcześniej mi sie obiło o uszy że stawom nie
        słuzy.
        • thiessa Re: Mleko, a bolące stawy 27.11.04, 00:05
          Chodzi o nadmiar bialka w organizmie. Moja mama miala czeste krwotoki z nosa a
          ze mieszkala na wsi to praktycznie tylko mleko pila i jadla bez przerwy bialy
          ser. Bedac juz na studiach jakas lekarka jej powiedziala, ze za duzo spozywa
          przetworow mlecznych, ograniczyla i krwotoki sie skonczyly.
    • Gość: Basia Re: Mleko, a bolące stawy IP: *.cg.shawcable.net 27.11.04, 00:10
      Niedawno byla na forum dluga dyskusja na temat czy mleko szkodzi, poszukaj w
      archiwum.
    • Gość: Thea Re: Mleko, a bolące stawy IP: *.anon-online.org 27.11.04, 09:11
      Spröbuj na bolace stawy cwiczyc röwnowage
      (np. stanie na jednej nodze przez pare minut...),
      prawdopodobnie (czytalam i ogladalam reportarze
      w TV), ze bardzo pomagaja. Lekarze na zachodzie
      bardzo polecaja, rozmawialam z moim na ten temat.
      • jadwiga_r Re: do Thea 27.11.04, 13:02
        Thea!
        Czy pamiętasz, jakie ćwiczenia zalecają na ból rąk w stawach
        ramiennych.Najgorsza jest noc,położę się na boku,ból niesamowity.
        Cwiczenia ze staniem na jednej nodze zacznę ćwiczyć.Dziekuję za cenne rady.
        • Gość: Thea do Jadwigi Re: do Thea IP: *.wiwi.hu / *.wiwi.hu-berlin.de 27.11.04, 20:48
          tym mnie zaskoczylas, powiedziawszy szczerze zastanawialam sie juz nad tym,
          ale jesli chodzi o stawy w rekach czy barkach to naprawde trzeba by bylo sie
          poinformowac. Mialam klopoty wielkie z prawa reka, myslalam, ze to jest staw
          barkowy, ale to byly sciegna, ktore pod wplywem jednej z terapie i mojej
          choroby zaczely sie kurczyc. Bylam na rehabilitacji/gimnastyce bardzo mi to
          pomoglo, obecnie w domu mam specjalne gumy do gimnastyki, zakladam je w polowie
          na klamke,staje tylem do drzwi i naciagam ja wyprostowanymi rekoma i tak
          przez "pare minut" trzymam w jednej pozycji, opröcz tego robie w ten sposöb
          inne cwiczenia jak rece do göry i naciagam je i tym podobnie. Raz z mniejszej
          odleglosci, raz z wiekszej i to mi pomaga. Nie wiem czy wiesz jakie sa to gumy,
          otoz pamietasz wstazki do warkoczöw, sa podobne, tylko dluzsze, szersze i z
          gumy. Kupilam je u nas w ALDIKU (Niemczech), byly trzy w paczce o röznej sile
          naciagania. Jesli chodz o Aldi w Niemczech, to te gumy do cwiczen nie sa w
          stalym sortymencie, tylko raz albo dwa razy w roku. Oprocz Aldika mozna je
          kupic w sportowych sklepach, tylko trzeba uwazac bo niektöre sa bardzo krötkie
          i trudne do naciagania, te mozna zapomniec.
          Naswietlilam Ci jak ja z tego bulu wyszlam, pomysl, moze by bylo przydatne dla
          Ciebie.
          Pozdrawiam i zycze zdrowia, zycia bez buli.
          Thea
    • Gość: jaija Re: Mleko, a bolące stawy IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.11.04, 00:13
      Jadwigo, a czy czasem kiedyś nie pisałaś o swojej niedoczynności przytarczyc?
      Kiedy ma się taką przypadłość i bierze się alfadiol (witaminę D) oraz wapń, to
      nie powinno się pić mleka i jego przetworów. Ma za dużo fosforu, utrudnia
      wiązanie wapnia.
      • jadwiga_r Re:do jaija 30.11.04, 10:11
        Tak,to ja pisałam o niedoczynności przytarczyc.Mam pytanie,czy utrudnione
        wiązanie wapnia,powoduje zmiany zapalne w stawach,osteofity itp.
        • Gość: jaija Re:do jaija IP: *.elblag.dialog.net.pl 30.11.04, 23:20
          Nie wiem, ale nie należy pić mleka przy niedoczynności przytarczyc. Może to
          właśnie powoduje te bóle? A może mleko niepotrzebnie zakwasza organizm? A
          zakwaszony organizm reaguje właśnie problemami ze stawami, etc. Nie wiem, ale
          niedoczynność przytarczyc jest chyba dostatecznym powodem, by nie pić mleka.
          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka