28.11.04, 06:58
Mam 25 lat, a czuje sie jak staruszka. Bola mnie rece, zwlaszcza w barkach i
kolana. Bylam u lekarza wzruszyl ramionami i stwierdzil ze mam "trzaskajace
stawy" bo jak ruszam rekami to czuc jakby mi cos tam przeskakiwalo. Czy da
sie jakos zlagodzic objawy, moze jakies cwiczenia??? Pomozcie!!!
Kamila
Obserwuj wątek
    • ab13 Re: stawy 28.11.04, 09:28
      czytam jakby swój posta sprzed 3 lat. od tej pory nie mogę trafić na dobe\rego
      lekarza.
      być może jest to reumatyzm - chodzę do różnych lekarzy, mam
      wyniki "reumatyczne", przyżyłam ogrooomne bóle i leki sterydowe,itd.
      powinnaś się zgłosić do reumatologa, ale jakiego - nie polecam, bo jak piszę,
      sama nie mam "swojego", dobrego.
      • Gość: ala Re: stawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 13:05
        Idz koniecznie do reumatologa!!!!Ten lekarz co Cie oglądał to jakiś palant!!
        Nie można sprawdzić czy się ma teumtyczną chorobę bez badań krwi.
        Wiem do czego moze doprowadzic choroba reumatyczna. Po paru latach np rzs mozna
        wyglądać juz jak mutant, gyz stawy ulegają destrukcji i deformacji. Oczywiscie
        nie wspominam juz o zmianach narządowych
        Im dluzej bedziesz zwlekac tym (jesli masz czynnik reumatoidalny)mniejsze
        szanse na powrot do zdrowia. Pamiętaj ze zmiany w stawach są juz
        nieodwracalne!!Wiec im szybciej zachamuje sie proces destrukcji tym lepiej..
        • Gość: Aga Re: stawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 13:25
          Moje stawy tez okrponie "trzeszcza". Dooatkowo nie moge schodzic po schodach,
          przy kazdym stapnieciu czuje bol. Jak biegne jest to samo. Mam 29 lat i lekarz
          mowi, ze za mloda jestem na chorobe stawow. Wiem, powinnam zmienic lekarza.
          Pozdr.
          • Gość: ala Re: stawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 13:29
            To ludzkie pojęcie przechodzi jak lekarze mogą być glupi i nieodpowiedzialni!
            Oczywiscie nie wszyscy.
            Masz idealny wiek na chorobę stawów!Każdy wiek jest dobry na reumatyzm. Ja
            mialam 3 latka jak na to zachorowałam.
            Nie dziwię sie ze każą teraz mlodym lekarzom zdawac jakies egzaminy po stydiach
            i większosc ich nie zdaje.
            • Gość: Aga Re: stawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 13:33
              Dokladnie, coraz czesciej widze, ze ci po Akademii Medycznej nie tylko nie
              potrafia leczyc, ale dodoatkowo sa pozbawieni umiejetnosci logicznego myslenia.
              Co ide do nich (dodoam, ze naprwde rzadko wybieram sie do lekarza) slysze, ze
              za mloda jestem na chorobe.....(chyba, ze to grypa czy przeziebienie :))
              • Gość: ala Re: stawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 13:47
                Zaządaj badań jakis a jak nie to niech sie buja ten Twoj lekarz. Powinnas pojsc
                prywatnie do dobrego reumatologa.
                • Gość: Aga Re: stawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 13:53
                  Juz dawno uznalam, ze lepeij czasami pojsc prywatnie,oszczedzam czas na
                  czekanie w kolejce, nie musze blagac o skierownie itp...Szkoda tylko, ze kazde
                  badanie, na ktore kieruje prywatny jest platne. Coz...taka rzeczywistosc. A do
                  reumatologa faktycznie wybiore sie. Dzieki...:)
                  • Gość: monika Re: stawy IP: *.brtn.cable.ntl.com 07.03.05, 23:03
                    ja tez mam 25 lat ale trzeszczace tylko kolana.Lekarz zrobil mi rentgen na
                    ktorym nie bylo widac zadnych zmian.Wzruszyl ramionami i to wszystko.Mama
                    kupila mi glukozamine bo mysli ze to moze chrzastki.Dzieki wszystkim za rade
                    wybiore sie do reumatologa.
                    • dyzurna staw biodrowy 10.03.05, 16:33
                      od roku pracuje za granica jako kelnerka (bardzo duzo chodze) i od jakis 4
                      miesiecy dostalam strasznych boli w okolicy stawu biodrowego czy ktos mi moze
                      poradzic co z tym zrobic, lekarz mi zapisal lekarstwa a tu noga dalej boli,
                      zrobilam badania i tez nic nie wyszlo,czynnik reumatoidalny (0)
                      przychodzac z pracy placze z bolu czy ktos moze mi doradzic co zrobic ? w
                      polsce bede dopiero za 6 miesiecy a tu w irlandii leczenie jest cholernie
                      drogie moze kogos takie dolegliwosci spotkaly....
        • Gość: Ewa Re: stawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 18:33
          Może jeszcze ktos może coś doda?
    • Gość: konrad Re: stawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 14:04
      Radzilbym zebys udala sie do ortopedy ale prywatnie.
      Ja np mam trzaskajace biodro i ortopeda u ktorego bylem powiedzial ze na kosc
      zwana kretaz (bo tzw stawu, tak jak w barku, w biodrze nie ma) nasunelo mi sie
      pasmo biodrowo piszczelowe (sciegna) ktore podczas ruchu przeskakuje mi.
      Operacyjnie (zabieg) to naprawiaja wydluzajac to pasmo.
      Moze cos podobnego jest u Ciebie tylko ze w barku, ale moge sie mylic, dlatego
      powinnas udac sie najpierw do dobrego ortopedy prywatnie.
      Pozdrawiam
      • Gość: ala Re: stawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 14:20
        A ja myslę ze najpierw to powinna zrobić badania krwi(OB Crp itp) zeby
        sprawdzic czy stanu zapalnego nie ma. Najpierw to lekarz rodzinny powinien
        wydac skierowanie na takie badania krwi.Do reumatologa idzie sie juz z
        badaniami krwi zrobionymi parę dni wczesniej
        • rybitwa_konrad Re: stawy 28.11.04, 14:28
          Stan zapalny mozna wykryc w inny sposob. jak pujdzie do dobrego ortopedy to ten
          powinien skierowac ja na USG.
          • Gość: ala Re: stawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 14:59
            na tak ale na USG to bedzie czekac z miesiąc a badanie krwi moze zrobic od
            razu. Poza tym czynnik reumatoidaly wykryc mozna tylko za pomoca badania
            krwi!!!!!!!!!
            • rybitwa_konrad Re: stawy 28.11.04, 15:18
              To gdzie Ty chodzisz robic USG ze czekasz miesiac? Prywatnie do centrum
              medycznego trza isc i robia jednego dnia: badanie, wynik i opis, bynajmniej ja
              tak robilem jak potrzebowalem zrobic USG biodra, a jak mialem zwichniety bark
              to tez jednego dnia wszystko zrobilem i wtedy USG wykazalo nawet ze mam ubytek
              kosci, wiec wiele zeczy mozna sie dowiedziec.
              • Gość: Aga Re: stawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 15:44
                Teraz to juz nie wiem czy najpierw ortopeda czy reumatolog. Chyba zrobie te
                badania krw (na poczatek)i podejde do ortopedy, bo znam bardzo dobrego, a potem
                poszukam reumatologa. A tak naprwde powinnien spor ten roztrzygnac lekarz w
                przychodni, ale do tego raczej nie bede szla, szkoda czasu :)
                • Gość: Aga Re: stawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 15:53
                  Aga, ja tez najpierw poszlam do ortopedy, ktory nie rozpoznal reumatoidalnego
                  zapalenia stawow i wsadzil mi noge w gips...
                  Wierz mi wyglądam teraz jak mutant-mam zajęte WSZYSTKIE stawy konczyn dolnych i
                  gornych, i przeszlam juz 7 operacji. Zderormowane mam juz wiekszosc stawow.
                  Ale jak chcesz
                  Oczywiscie nie musi to byc zadana choroba postępujaca ale chce Cie tylko na to
                  uczulić.
              • Gość: ala Re: stawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 15:47
                No widzisz-prywatnie robią jednego dnia. Ale nie kazdego stac na badanie
                prywatne...

Wiem ze USG wykryje wszystkie ubytki i wysieki, torbiele itp. Ale chodzi o to
                ze badanie krwi to podstawa. USG nie wykryje przyczyny tych wysiękow Nie
                wykryje np czy masz RZS bo to wykryja badania krwi- czyli testy jakies, CRP,OB.

Ja na poczatku choroby(RZS) tez sie leczylam u ortopedy i nie wyszlo mi to na
                dobre.Facet nie wpadl na pomysl zeby sprawdzic czy nie mam stanu zapalnego
                tylko wsadzil mi noge w gips palant jeden. Przez ten jego bląd mialam juz 7
                operacji.
                Ostatnio duzo sie o tym mowi ze lekarze rodzinni w przypadku dolegliwosci
                stawowych zamiast do reumatologa kieruja do ortopedy i to bez podstawowych
                badan. Do ortopedy-chirurga sie idzie jak juz masz zdeformowany staw i
                potrzebna jest operacja. Ortopeda nie wlączy tez lekow przeciwzapalnych
                (sterydow, immunosupresji) i leczy tylko doraźnie podajac czasem zastrzyk w
                staw. To reumatolog moze jedynie zatrzymac proces zapalny i opoźnic
                niepelnosprawnosc.
                • rybitwa_konrad Re: stawy 28.11.04, 16:07
                  Masz racje z tym ze kazdego nie stac, mnie tak szczerze tez nie stac, ale mam
                  to szczescie ze jestem zapisany z pracy do prywatnego centrum i do panstwowej
                  przychodni juz nie chodze bo to strata czasu i nerwow. Tutaj mam dobrych
                  lekarzy. Jak bylem u ortopedy to srodki przeciwzapalne tez mi przepisywal, wiec
                  widac ze ci lekarze z panstwowej sie za bardzo nie znaja.
                  Ale moge jeszcze polecic bardzo dobrego lekarza ortopede traumatologa ze
                  szpitala w Wawie na ul Szaserow dr Kroczak, tez leczy w centrum medycznym.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: ala Re: stawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 16:13
                    Mi jeszcze nie potrzebny traumatolog. Ale moj nadgarstek sie tak szybko
                    przeobraza(pomimo leczenia) za za pare lat chyba wymiana stawu bedzie sie
                    szykowac. Tak w sumie to wszystko mam chyba juz do wymiany:)
                    • rybitwa_konrad Re: stawy 28.11.04, 16:21
                      Mi tez nie byl potrzebny po prostu do niego skierowal mnie moj ortopeda ktory
                      tez chyba jest traumatologiem, z trzaskajacym biodrem.
                    • Gość: Aga Re: stawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 16:25
                      ....w przyszlym tygodniu ide do reumatologa. W ogole mialam nie zparzatac sobie
                      glowy tym, ale jak czytam to, to .... czas do lekarza. Dziekuje. a moze znacie
                      dorego reumatologa we Wroclawiu?
                      • rybitwa_konrad Re: stawy 28.11.04, 16:28
                        Nie znam, ale zadaj pytanie na forum, moze ktos Ci doradzi.
                        Pozdrawiam i powodzenia
    • fridolino Re: stawy 28.11.04, 16:46
      Mialam calkiem nie dawno robione badanie krwi, OB jest w normie, jedyne co nie
      jest w normie to poziom zelaza <jest za wysoki> no i ASO na gornej granicy
      normy :{
      Z RTG stawow nic konkretnego nie wynikalo, moze zeczywicsie usg byloby znacznie
      lepsze
      Dzieki za wszytkie sugestie
      Kamila
      • rybitwa_konrad Re: stawy 28.11.04, 17:00
        Jak bylem u ortopedy z biodrem to tez najpierw skierowal mnie na RTG i tez nic
        nie wykazalo, dlatego kazal zrobic USG bo widzial ze cos nadal jest nie tak, a
        po USG wszystko wyszlo na jaw.
      • Gość: Aga Re: stawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 17:29
        Ja takze dziekuje za wszystkie porady. Pozdrawiam!
    • kajmy Re: stawy 28.11.04, 17:31
      Ja już od 4 miesięcy usiłuję wyleczyć bolące palce u obu rąk. Zrobiono mi już
      wszystkie możliwe badania i prześwietlenia. Lekarz pierwszego kontaktu, ortopeda
      i reumatolog. 10 wizyt u lekarzy i ból nadal straszny, deformacja i obrzęk
      palców. Nie mam już siły ani pomysłu do kogo udać się po pomoc.
      • Gość: ala Re: stawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 17:40
        To mam nadzieje ze prywatnie w takim przypadku nie chodzisz? Slyszalam
        historie, kiedy kobieta chora na rzs chodzila prywatnie do reumatologa, ktory,
        jak sie okazalo po paru latach, żle ja leczyl po to by ona czesciej do niego
        przychodzila i bulila za wizyty...Po tych paru latach trafila do normalnego
        lekarza, ktory byl w szoku, ze mozna doprowadzic do takiego stanu
        Straszne ale prawdziwe
        • rybitwa_konrad Re: stawy 28.11.04, 17:47
          Dlatego jesli juz prywatnie to do centrum medycznego. Tam jest kilku lekarzy
          danej specjalizacji.
      • Gość: tess Re: stawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 22:31
        kajmy!
        może tak być, że czasami przy chorobach reumatycznych, żadne badanie nie
        wykazuje choroby.
        Myślę, że powinieneś dalej szukać. A jak z twoją psyche, nie masz żadnych
        problemów, może to są bóle somatyczne. Ja tylko wskazuję ci różne drogi
        wyjaśnienia.
        mnie również bolą stawy, co jest spowodowane autoagresją. Badania laboratoryjne
        i inne nie potwierdzają, a stawy mnie bolą. Pomyśl w tym kierunku.
        pzdr
        • kajmy Re: stawy 29.11.04, 08:16
          Nie, prywatnie nie chodzę, bo już bym zbankrutowała. Z tego co ludzie mówią
          leczę się u dobrych lekarzy. Nie szczędzą mi badań, ale nic z nich nie wynika.
          Tees, Twoje sugestie idą w dobrą stronę. Owszem mam problemy z moją psyche.
          Jestem pod kontrolą psychologa, ale obserwując moje palce i dolegliwości, wydaje
          mi się, że powodem musi być coś innego. Właśnie sugerowano mi w laboratorium
          analitycznym, gdzie robiłam ostatnio kolejne już badania, że to może być
          autoagresja, która podobo ostatnio występuje coraz częściej. Czy możesz mi
          przybliżyć ten temat. Podobno organizm wytwarza jakieś przeciwciałą, które
          powodują autodestrukcję organizmu. Jestem tym przerażona, Czy tego można się
          jakoś pozbyć? Proszę napisz coś na ten temat, bo sądzę, że coś już o tym wiesz
          więcej.
          Pozdrawiam
          • Gość: tess Re: stawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 16:43
            przeciwciała występują z powodu wadliwej pracy systemu immunologicznego. ja
            osobiście choruję na tarczycę, ale jest wiele chorób, tym spowodowanych. moje
            paluszki chorują z powodu rzs??!! nikt tego do końca nie wie.
            Natomiast z racji własnych bóli i obserwowania własnego organizmu, stwierdzam,
            że zdrowie psychiczne to podstawa.
            nie masz dołów - mniejsze bóle lub wcale nie boli. i odwrotnie.
            napiszę ci co ja robiłam:
            - sprawdzenie przeciwciał - jakie są. monitorowanie i leczenie wykrytej
            podstawowej choroby.
            - reszta należy do ciebie.
            - nie daj się omamić, że sterydy zniszczą przeciwciała, bo to nieprawda. ilość
            przeciwciał zmniejszy się w trakcie zażywania sterydów, a po ich odstawieniu
            wracają do poziomu przed leczeniem.
            no i oczywiście , jak możesz poszukaj immunologa. który się na tej twojej
            podstawowej chorobie trochę zna.
            ja jeszcze raz w roku jestem w szpitalu, aby monitorować, co się psuje w
            moim "zegarku" i ewentualnie podejmować przeciwdziałanie.
            pzdr i życzę dużo sukcesów.
            p.s. ja się pogodziłam z chorobą i jest mi znacznie lepiej.
            • Gość: Jaga Re: stawy IP: *.chello.pl 29.11.04, 18:27
              Poczytaj sobie w wątku Hashimoto,najprościej jest zrobic badanie na
              przeciwciala przeciwjądrowe [odpowiedni typ]np Ana i ENA .gENERALNIE
              PRZECIWCIAŁA PRZECIWJĄDROWE WYKRYWA SIĘ W CAŁYM SZEREGU SCHOŻEŃ
              AUTOIMMUNOLOGICZNYCH.NP rzs[GENERALNIE PROBLEMY REUMATYCZNE TAK TO"OGÓLNIE
              NAZWIJMY],W sJOGRENIE ,TWArzinie układowej ,chorobach narządo --swoistych np
              Gravesa Basedowa ,w toczniu itd.Poprzez odpowiednie świecenie można dopasowac
              niejako typ świecenia do danej choroby.Zdarza się że nic nie wychodzi [fajnie
              by było a jednak choroba jakaś jest ]ale zawsze spróbować ,W warszawie badanie
              kosztuje 90 lub 80 zł.Polecam Ci je --aha wątpię aby fundusz
              refundował,pozdrawiam,sprawdż też CRP, LATEX oraz odczyn Waalera Rose[czynniki
              reumatyczne]a CRP to białko fazy ostrej wykrywane przy chorobach reumatycznych
              oraz w zakażeniach bakt]możesz zrobic jeszcze proteinogram,trzym sie
              • Gość: Jaga Re: stawy IP: *.chello.pl 29.11.04, 18:29
                Przepraszam za błędy miało być w twardzinie układowej a wszystkie badania które
                podałam sa z krwi aha przed przeciwjądrowymi nie trzeba być na czco a przed
                pozostałymi tak
                • kajmy Re: stawy 30.11.04, 09:44
                  CRP, LATEX oraz odczyn Waalera Rose[czynnikireumatyczne] to wszystko już robiłam
                  i jest OK. Proteinogram - tego nie znam,o p/ciałach ANA też, ale już wiem coś
                  więcej.Dziś mam kolejną wizytę u hepatologa, który monitoruję moją przewlekłą
                  toksoplazmozę. Może coś mi podpowie. Dziękuję Wam za wszystkie sugestie.
                  Wykorzytam w dalszym leczeniu. Jeszcze raz wszystkim wielkie dzięki.
    • Gość: hela Re: stawy IP: 62.233.157.* 30.11.04, 14:48
      hej!przez długi okres miałam podobne objawy.Wiem co to znaczy,kiedy rano nie
      mozna sie swobodnie ubrać( mam 30:))Okazało się-po licznych i zupełnie nie
      skutecznych wizytach u reumatologów, ze mam boreliozę( nigdy nie widziałam
      kleszcza u siebie) zaleczono mi ja i bóle minęły...potem zabrali sie za mnie
      laryngolodzy( wycięłam migdały)-wcześniej tez nie miałam z nimi problemów!!
      A teraz juz nie wiem co to bóle stawów!!!!Spróbuj może od sprawdzenia pasozytów
      i zastanów sie może jakieś cholerstwo kiedys i ciebie ugryzło???Pewnie, gdyby
      wtedy lekarze mi kazali zrobić badania na boreliozę to zaśmiałabym im sie w
      twarz- ale teraz wiem,że chyba warto czasami sprawdzić nawet te najbardziej
      niewiarygodne rzeczy!pozdrawiam!!
      • kajmy Re: stawy 30.11.04, 19:27
        Pasożyty też sprawdzałam OK. O kleszcza też każdy pytał ale o kleszczu nic mi
        nie wiadomo w moim życiorysie. Jeszcze jedna szansa. Dziś oddałam krew na
        zbadanie przeciwciał przeciwjądrowych. Dwa tygodnie czekać na wyniki i kolejna
        wizyta.
        Muszę się uzbroić w cierpliwość. Jak nie pomoże to zostanie borelioza. Dzięki za
        podpowiedź. Pozdrawiam.
      • kajmy Re: stawy do Heli 02.12.04, 11:59
        Tak teraz sobie przypominam, że znałam babkę, która leczyła się na to
        diabelstwo, a nic nie wiedziała o jakimś ukąszeniu.
        Czy możesz powiedzieć jak wyglądało takie leczenie, bo jak sobie poczytałam o
        skutkach choroby i długości leczenia, to jestem przerażona. Natomiast wszystko co
        piszą o objawach i leczeniu niewłaściwym, pasuje do mnie jak ulał. Pójdę tym
        tropem.
        Tutaj ten artykuł o boreliozie. Może komuś się przyda.
        medhajn.spzoz.hajnowka.pl/zakaz/borelioz.htm
        Pozdrawiam

• kajmy Re: stawy 04.03.05, 11:31
          Powracam do tematu, borelioza odpadła, przeciwciała OK. Teraz już rentgen
          wykazał duże zmiany. Po konsultacji z 3 reumatologami, postawiono mi wreszcie
          diagnozę - łuszczycowe zapalenie stawów. Nigdy nie pomyślałam, że moę mieć
          łuszczycę a tu proszę !
          Leki jakie teraz biorę trochę pomagają, ale podobno czeka mnie długie leczenie.
          Pozdrawiam
          • artur737 Re: stawy 04.03.05, 15:46
            Polowa przypadkow poznje boreliozy jest seronegatywna. Wiec ciagle nie mozesz jej wykluczyc.
    • Gość: rzs-45 Re: stawy IP: 217.173.203.* 25.01.05, 08:01
      Od ponad 2 lat walczę z RZS-brałem już chyba wszystkie możliwe leki -łączmie z
      Methotrexatem i Encortonem...Spróbuj leczenia homeopatykami- polecam:Cartilago
      Mandragora- na pewno nie zaszkodzi- mi pomogło!Leki tego typu nie leczą ale
      pomagają spokojniej żyć!Życze powodzenia i zdrowia!!
      • Gość: aa Re: stawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 08:44
        proponuję bardzo skuteczne uzdrowiska w Busku, Lądku po dwóch trzech pobytach
        jest naprawde dobrze.Ja tak miałem teraz gdy mnie coś strzyknie w stawach to
        jestm zdziwiony.Myśle o powtórce kuracji,jadę prywatnie zdrowie jest
        najważniesze a leki sporo kosztują i nie cierpi na tym żołądek,watroba,nerki
        itp a przede wszystki serce bo leki remuatyczne przede wszystkim jemu szkodzą.
        życzę zdrówka
        • Gość: S. Re: stawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 15:38
          free4web.pl/3/?9347
          zajrzyj tam
      • Gość: zyrafa46 coś na łuszczycowe zapalenie stawów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.03.05, 09:41
        Moja znajoma z łuszczycowym zapaleniem stawów walczy od dawna. Ostatnio zdobyła
        pteparat mrówkowy, którym jest zachwycona. Po jego zastosowaniu najpierw miała
        większe bóle (z czego się cieszyła -"to działa!!!" Ja byłam raczej zmartwiona),
        które łagodzła środkamim praeciwbólowymi. Nie chciała zmniejszyć
        dawki "mrówek".Teraz bóli nie ma, kolana nie spuchnięte, 30% większa ruchomość
        stawów. Niestety ona nie ma komputera. Może podam swojego e-maila
        zyrafa46@gazeta.pl lub Wy Waszego. Nie chcę podawać telefonu do Pani Jadzi na
        ogólnym forum. Sama więcej nic nie wiem. Lepiej w jakiś sposób z nią się
        porozumieć, jeśli byście chcieli. Pozdrawiam serdecznie,
        • frida357 Re: coś na łuszczycowe zapalenie stawów 17.01.23, 23:48
          co z tym preparatem mrówkowym? napisz frida357@gazeta.pl
          • koziorozka Re: coś na zapalenie stawów 18.01.23, 08:45
            frida357 napisała:

> co z tym preparatem mrówkowym?
            --------------
            Kwas mrówkowy dawniej bywał składnikiem leków na reumatyzm.
            W aptece jest (bez recepty) spirytus mrówczany którym smaruje się bolące miejsca.
            • horpyna4 Re: coś na zapalenie stawów 18.01.23, 14:18
              Jad pszczeli też bywa stosowany w takich przypadkach, są nawet preparaty z nim. Ale szkoda pszczół.
    • Gość: Ewa Re: stawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 19:25
      Od wielu lat cierpię na bóle stawowo-mięsniowe,zawsze mówiono mi ze to
      RZS.Ostatnio jednak stwierdzono u mnie chorobę tez reumatologiczną
      tzw.fibromialgię.Czy to trafna diagnoza ?-sama nie wiem.Myśle ze taką diagnozę
      postawiono ze względu na raczej pozytywne wyniki na stawy.Mam potworne bóle nie
      do zniesienie,sa to napadady bólu -2 dni lepiej a potem 3 dni boli itd.bóle
      obezwładniajace,jest mi słabo,przyspieszony oddech,wewnetrzne roztrzęcienie-
      moge tylko leżeć i płakać z bólu.Biorę sterydowy zastrzyk Diprophos-podobno
      szkodliwy ale w miare skuteczny-nie znam przynajmniej bardziej skutecznego i
      nieszkodliwego-więc nie mam wyboru.Z tabletek biore Majamil,Tramal.Leczyłam sie
      już u wielu reumatologów,także szpitalnie i nikt jak dotąd nie pomógl mi z tego
      wyjść.Cierpię bardzo az głupio sie przyznać czy komuś żalić bo myśle że nikt
      nie zrozumie czyjegoś bólu.Nie wierze juz ze ktokolwiek mógłby mi pomóc-
      zrozumiałam że muszę tak życ,że nie mam wyjścia chociaz często mam dość
      życia.Piszę to po to żeby udowodnić że sa jednak choroby stawów,których nie
      potwierdzaja złe wyniki.Zauważyłam sama tyle że bóle wzmagaja sie po
      zdenerwowaniu/lecze sie więc na depresje/Pozdrawiam
      • Gość: yop Re: stawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 09:39
        zgadzasm się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka