Gość: kora IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.12.04, 18:46 jak najlepiej leczyć? jakie są konsekwencje posiadania tej bakterii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vvv Re: helicobakter pylori IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.12.04, 19:15 bakterie sie leczy przeważnie wtedy gdy powoduje objawy i stany zapalne żołądka ( wychodzi w gastoskopii ale nie tylko )2 antybiotykami plus lekiem zobojątniającym kwas w żołądku... konsekwencje no coż... z tego co mi wiadomo a lecze sie na zołądek już długo i byłam u rożnych gastrologów kiedyś mówi że lepiej mieć bakterie bo wtedy bierzesz antybiotyki i po kłopocie teraz ja np. nie mam i mówią że to dobrze że jej nie mam bo bakteria ( zaznaczam oczywiście jak nie leczysz choroby) może doprowadzać do raka żołądka dziś mówią mi że lepiej jest jej nie mieć... ale wielu ludzi ją ma i nawet o tym nie wie i jest ok gdy nie powoduje objawów a jeśli występują to trzeba sie leczyć a są i tacy jak ja którzy mają np. refluks zółć w zołądku a nie mają bakterii i też mają objawy zoałądkowe Odpowiedz Link Zgłoś