Dodaj do ulubionych

Bóle głowy

13.05.02, 15:05
Od kilku miesięcy mam silne bóle głowy, lekarz oczywiście bez żadnych badań
stwierdził że to migrena i cześć, daje mi coraz silniejsze leki przeciwbólowe
od których podejrzewam niebawem wysadzę sobie żołądek. Od kilku dni bóle głowy
są codzienne powiedzcie mi czy jeżeli chcę iść do okulisty na badanie dna oka i
do neurologa to czy jest mi potrzebne skierowanie od lekarza pierwszego
kontaktu?
Obserwuj wątek
    • Gość: agulha Re: Bóle głowy IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 13.05.02, 21:04
      Skierowanie do neurologa na pewno tak, do okulisty po ostatniej reformie CHYBA
      nie, ale nie jestem pewna, kolejki są zwykle dzikie. Lepiej się przebadaj. Czy
      to migrena, trudno powiedzieć, bo za mało napisałeś/aś, może jakieś nieswoiste
      bóle głowy, to nasilenie częstości bólów może (ale absolutnie nie musi!) być
      tzw. efektem odbicia z częstego brania leków przeciwbólowych, ale lepiej się
      zbadać. W razie, gdyby cię specjaliści spławiali, a Ty byś dalej miał/a silne
      dolegliwości, zrób sobie na własny koszt (tzn. jeśli: nie wykryją ci innej
      przyczyny, a nie dadzą skierowania darmowego) tomografię komputerową głowy. Co
      jeszcze? Przeanalizuj, czy nie brałeś/aś jakichś leków (u kobiet -
      zwłaszcza "pigułka" antykoncepcyjna), czy nie miałeś/aś znaczniejszych urazów
      głowy, u okulisty - ostrość widzenia, dno oka i ciśnienie śródgałkowe, poza tym
      badania krwi (morfologia+podstawowe biochemiczne), może także wizyta u dentysty
      (ropień zęba?), a nawet u laryngologa, zwłaszcza jeśli było jakieś zaniedbane
      zapalenie ucha. Dla rozpoznania migreny największe znaczenie ma wywiad
      (przebieg bólów itd.), także wywiad rodzinny ("mama i babcia miały tak samo").
      Codzienne bóle na pewno dla migreny nie są typowe - chyba, że jak mówiłam jest
      to efekt "odbicia". Aha, jeszcze można wymienić schorzenia i urazy kręgosłupa
      szyjnego, złą pozycję np. przy monitorze, i sto tysięcy innych przyczyn -
      niestety. Ale te trzeba wyeliminować te groźne, a potem sprawdzić te częste a
      uleczalne. Powodzenia.
      • lastka Re: Bóle głowy 14.05.02, 08:57
        Dzięki za odpowiedz byłam wczoraj u lekarza i wreszcie dostałam skierowanie do
        neurologa ale chyba tylko dlatego że powiedziałam jej że mojemu kuzynowi też
        mądrzy lekarze wmawiali migreny nie robiąc żadnych badań i w wieku 32 lat zmarł
        bo się okazało że miał małego tętniaczka który zrobił się duży i w końcu pękł.
        No tak skierowanie dostałam tylko teraz znowu mam problem bo w szpitalu gzie
        mam skierowanmie neurolog nie przyjmuje do odwołania, a do dwóch następnych
        przychodni nie mogę się dodzwonić. Ale mam nadzieję że w końcu mi się uda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka