dunhila 19.12.04, 23:07 Mam dziecko w wieku 15 miesięcy, nie jest alergikiem. Zastanawiam się od jakiego wieku można podać dziecku jako dodatek do naleśników syrop klonowy? Czy taki syrop ma jekieś wartości odżywcze, witaminy? Dun Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hana0 Re: Syrop klonowy? 22.12.04, 14:22 nie znam odpowiedzi na twoje pytanie ale jestsm ciekawa gdzie kupujesz syrop klonowy?? ba ja szukam i znalezc nie moge!! wesolych swiat!! Odpowiedz Link Zgłoś
dunhila Re: Syrop klonowy? 27.12.04, 21:21 Czasami można trafić w hipermarketach, (ja ostatnio kupiłam w auchon - nie wiem czy dobrze naopisałam:) w dziale obok proszków do pieczenia, czasami w hipermarketach są działy ze zdrową żywnością i tam też można dostać, oprócz tego w sklepach ze zdrową żywnością i oczywiście można zamówić przez internet. Jest kilka klas syropu klonowego, klasa 1 jest najlepsza ale oczywiście najdroższa. Podaję link do sklepiku internetowego: www.ekosfera.pl/sklep,1101,,,01,,pl-pln,7392,0.html Pozdrawiam serdecznie Dun Odpowiedz Link Zgłoś
artur.kalinski Re: Syrop klonowy? 12.01.05, 09:42 Oto kilka informacji o syropie klonowym, które znalazłem w internecie: Syrop klonowy składa się głównie z cukru, poza tym zawiera 33 procent wody. Pomimo, że sacharoza jest głównym składnikiem suchej masy syropu, bardzo ważne są inne substancje, które wchodzą w jego skład. Sok nie jest po prostu wodą z cukrem, gdyby tak było, nie mógłby być dla drzewa życiodajnym płynem. Niewielki procent innych związków (aminokwasów, kwasów organicznych, witamin, związków aromatycznych, hormonów, minerałów) sprawia, że sok jest płynem fizjologicznym o odpowiednim pH i pojemności buforowej, odpowiedzialnym za rozpoczęcie wzrostu drzewa każdego roku. Witaminami obecnymi w syropie są tiamina (witamina B1), ryboflawina (B2), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), niacyna, biotyna i kwas foliowy. Nie zidentyfikowano jeszcze wszystkich jego składników. Syrop klonowy jest dobrym źródłem trzech niezbędnych składników: wapnia, żelaza i tiaminy. Nie zawiera tłuszczów. Syrop zawiera ponadto między innymi: 140 mg sodu/l, 2340 mg potasu/l, 276 mg niacyny/l, 600 mg kwasu pantotenowego/l, 60 mg ryboflawiny/l kwas foliowy pirydoksynę biotynę witaminę A potas 1300 - 3900 ppm, wapń 400 - 2800 ppm, magnez 12 - 360 ppm, sód 0 - 6 ppm, fosfor 79 - 182 ppm, żelazo 0 - 36 ppm, cynk 0 - 90 ppm, miedź 0 - 2 ppm, cynę 0 - 33 ppm. Syrop klonowy ma mniej kalorii niż miód i syrop kukurydziany. Wartość kaloryczna 15 mililitrów syropu klonowego wynosi 50 kalorii. Tymczasem taka sama ilość ciemnego cukru zawiera 51 kalorii, syropu kukurydzianego - 60 kalorii, a miodu - 64 kalorie. Podobnie jak miód, syrop klonowy zawiera nie tylko cukier, ale szereg innych związków. To właśnie niektóre z tych substancji mogą u wrażliwych osób powodować reakcje alergiczne. Miodu nie powinno się zasadniczo podawać dzieciom młodszym niż 2 lata (głównie ze względu na zawarte w nim enzymy). Wydaje się, że syrop klonowy nie powinien być w tym względzie niebezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś