Dodaj do ulubionych

czy można wmówić sobie objawy?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 19:37
czy jak czlowiek mysli o jakiejs chorobie to może sobie wmówić jej objawy??
Chciałbym wiedziec jak duża jest moc psychiki. I czy dziala ona równiez w
drugim- pozytywnym kierunku, tzn ze poprzez pozytwne myslenie wplyniemy
korzystnie na stan zdrowia lub np wyglad??
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: czy można wmówić sobie objawy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 19:43
      można, oj można (polecam posty Mateusza33)

a na serio - psychika to potęzna siła
      niestety, obawiam się że działa ona głównie destrukcyjnie
      (chociazby wszystkie nerwobóle udające zawały)
      w drugą stronę raczej trudniej ;-(
    • Gość: Jaga Re: czy można wmówić sobie objawy? IP: *.chello.pl 06.01.05, 19:59
      Można w druga stronę jesttrudniej bo jak sam pewno wiesz negatywne warunkowanie
      [tak to sobie nazywam]jest bardziej rozwinięte.Wiem co mówię bo mam sama
      problemy posłuchaj jeśli nie uważasz tego za głupie kup sobie jakąć książke Ewy
      Foley .Murphego np "potęga podświadomości"albo wpływ stresu na ciało autora nie
      pamiętam .Naprawdę kiedy jest xle i nie tylko to pomaga a są znane sposoby
      wyleczenia się z różnych dziwnych chorób dzięki silnej osobowości ,zmianie
      nastawienia itd.Pozdrawiam
      • venus22 Re: czy można wmówić sobie objawy? 06.01.05, 22:36
        a ja w to nie wierze, moze co najwyzej do pewnego stopnia.

Stres w/g mnie moze poglebiac istniejacy problem ale go nie spowodowac.
        Jakies extremalne traumy ewentualnie moga miec wplyw ale jakies tam "wmawianie
        sobie" to nie wierze.

Venus
        • Gość: Jaga Re: czy można wmówić sobie objawy? IP: *.chello.pl 07.01.05, 01:01
          Bez obrazy czytałam i znam z autopsji taki przypadek mój Wuj z Pomorza.Gdy cały
          czas o czymś myślisz to się w końcu zdarza po 2 naukowo udowodnione jest że
          optymiści zyją lepiej ,lepiej pokonują choroby ,lepsze cisnienie krwi itd,stres
          np wywołuje cukrzycę .Dam Ci taki przykład oglądałam kiedyś program gdzie 10
          osobom[to był eksperyment]powiedziano że w pokoju obok stoi ciężka torba która
          musza przynieść osobie stojącej pod oknem z tym że będą miały problem taki to
          właśnie że owa torba dużo waży i ciężko ją bedzie"ruszyć".Kazdy kto podchodził
          używał odpowiednio ciała nadymał policzki zanim to podniosł tak jak przy
          wysiłku duzo osób klękało i inaczej podchodzili do torby brali cała ręka itd
          [sami wiecie w koncu jak się co podnosi ,także można odczytywać,wmawiać sobie
          pewne objawy a potem je mieć ,myslenie ciągle o danej sprawie to tzw
          samospełniająca się przepowiednia[zwłaszcza sprawy negatywne],poczytaj sobie
          chociazby Aronsona,Zimbardo
          • Gość: Venus Re: czy można wmówić sobie objawy? IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 07.01.05, 03:40
            >>Gdy cały
            czas o czymś myślisz to się w końcu zdarza<<

zalezy co kto rozumie "sie zdarza"

taki przyklad np osoba ktora w zaden sposob nie moze byc w ciazy ma objawy jak
            w ciazy, brzuch rosnie, okres sie zatrzymal, z piersi cos cieknie a
            ultrasonograf pokazuje pusty brzuch.. to zdarzylo sie czy nie? albo sie jest w
            ciazy albo nie.

>>po 2 naukowo udowodnione jest że optymiści zyją lepiej ,lepiej pokonują
            choroby ,lepsze cisnienie krwi itd,stres<<

w tym nie ma nic dziwnego jak sama napisalas "lepiej pokonują choroby" czyli
            juz istniejace choroby - a zakladajac ze sa optymistami to niczego sobie nie
            wmawiali. wiec tych chorob na pewno nie.

Poza tym jak pisalam stres pogarsza wszelkie ISTNIEJACE stany a wiec chory
            pesymista bedzie chory dluzej niz chory optymista..
            optymisci lepiej moze radza sobie ze stresem a ze stres pogarsza...itd.

>>stres np wywołuje cukrzycę <<

stres nie wywola cukrzycy jesli do tego nie ma wczesniejszej predyspozycji,
            zwlaszcza genetycznej, bardziej do powstania cukrzycy przyczynia sie nadwaga.
            Mozna po prostu nie miec objawow cukrzycy i wlasnie stress je ujawni.

>>Kazdy kto podchodził
            > używał odpowiednio ciała nadymał policzki zanim to podniosł tak jak przy
            > wysiłku duzo osób klękało<<

nie bardzo rozumiem ten przyklad, i co nie czuli potem ze to nie ciezkie?
            bo ja widzialam takie granitowe "skaly" z gabki do ktorych oczywiscie moj
            organizm "przygotowywal" sie jak do prawdziwych ciezkich skal ale z chwila
            kiedy mialam je w rece od razu wiedzialam ze to zludzenie.
            A zludzenie to nie tak calkiem "wmawianie sobie".. to jest wyuczona reakcja z
            doswiadczenia.

taka jest moja opinia..

Venus

ps:
            >>myslenie ciągle o danej sprawie to tzw
            > samospełniająca się przepowiednia<<

od dzisiaj bede sobie wmawiac ze wygladam 20 lat mlodziej, myslisz ze sie
            uda :) ?
    • Gość: nie mogę spać Re: czy można wmówić sobie objawy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 04:20
      no widzisz-mówiłam,że nie mogę spać i nie śpię ;)
      pewnie,że można
      zastanawiałeś się kiedyś ile odruchowo wypowiadamy głupich zdań typu
      szlag mnie trafia
      wątroba mi gnije
      zaraz zwariuję
      cholera mnie bierze
      krew mnie zalewa
      itd
      no i wariujemy,boli nas wątroba,wkurzamy się i biorą nas te
      paskudztwa,niestety..
      rzadziej używamy zwrotów "w drugą stronę"
      spróbuj - a później o tym napisz...
      • Gość: Venus Re: czy można wmówić sobie objawy? IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 07.01.05, 05:39
        akurat tak sie sklada ze ani mnie jeszcze krew nie zalala, szlag nie trafil,
        cholery tez nie mialam itd.. poza tym przewaznie wypowiadam takie zdania PO
        jakims emocjonujacym zdarzeniu, nie PRZED

:)

Venus
    • Gość: eM Re: czy można wmówić sobie objawy? IP: *.home1.cgocable.net 07.01.05, 07:08
      Choroby nie mozna sobie wmowic natomist mozna swoim zachowaniem wmowic
      otoczeniu ze sie te objawy ma .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka