Dodaj do ulubionych

Mam problem z paznokciem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 10:17
Od pol roku bolał mnie pznokiec u nogi zrobil sie zołty i twardy boje sie ze
to grzybica bardzo brzydko to wyglada:((
Jak zachamowac jej rozwój teraz chyba nie moge brac zadnych leków bo jestem w
2 miesiacu ciazy błagam pomozcie co mam teraz zrobic!:((((((((((((
Obserwuj wątek
    • Gość: remi Re: Mam problem z paznokciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 10:45
      gosiu chcetnie bym ci pomogla ale chyba musisz poczekac az urodzisz dziecko
      moze ktos ma doswiadczenia odnosnie grzybicy i odezwie sie
    • kraxa Re: Mam problem z paznokciem 17.01.05, 10:46
      Aczy wokól [paznokcia jest stan zapalny? bo wtedy to moze byc zanokcica. Tak
      czy siak bez dermatologa sie nie obejdzie- szczególnie, ze jak sama piszesz nie
      mozesz przyjmowc leków. Pewnie sa takie, ktore mozna zaordynowac w ciazy
      • Gość: goska Re: Mam problem z paznokciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 10:57
        nie ma stanu zapalnego tylko zołty kolor przechodzacy w siny :((
        • Gość: natka110 Re: Mam problem z paznokciem IP: *.pool81114.interbusiness.it 17.01.05, 11:22
          Czesc, ja tez tak mialam - tyle ze mi zlazl caly paznokiec kciuka u dloni,
          ohyda. Poprawilo sie po Orungalu - przepisal mi dermatolog. Moj tata,
          ginekolog, tez stosuje ten lek w grzybicach , ale nie wiem, czy dla kobiet w
          ciazy... Generalnie, wszystkie leki p/grzybiczne doustne sa silne, i np ja
          mialam straszne problemy zoladkowe po nich. z innych sa lakiery, plyny, ja mam
          np Acifungin, ale nie jestem szczegolnie zadowolona, slabo dziala. orungal o
          niebo lepszy.
          Poza tym, moj dermatolog mi polecal jakis lakier za ponad 100 PLN, nie kupilam
          go, bo po orungalu bylo OK, i juz nie czulam potrzeby leczenia niczym innym.
          Teraz sie dowiedzialam, ze powinnam byla wziac jeszcze raz orungal, a nie
          wzielam, i sa rezultaty negatywne - bo teraz mam inny pzanokiec brzydki i
          zzolkniety. Sprawe pogarsza woda, plyny do zmywania garow, a podobno z domowych
          sposobow pomaga zakwaszanie - obetnij paznokiec jak najkrocej, i traktuj go
          czesto sokiem z cytryny, mi tak sie zastopowalo troche.

generalnie polecam zapytac ginekologa, bo grzybica nieleczona sie cholernie
          szybko przenosi, takze na inne osoby.
          ja mam osobny pilnik do pznkokci, a nozyczki dezynfekuje, bo inaczej moj maz
          zlapie to samo swinstwo.
          • justynek13 Re: Mam problem z paznokciem 17.01.05, 11:45
            ja mam dwa takie sino zolte paznokcie u rak!!!!!!
            :-(((((
            orungal srednio pomaga- u ciebie w zadnym wypadku
            stosuje tez dodatkowo lakier jakby lepiej ale moja dermatolog mowila ze ten
            lakier to tez nie bardzo w ciazy:-(
            domowe sposoby slyszalam ale jeszcze nie sprwdzalam to oklady z cebuli
            rozgotowanej na papke, ocet jabłkowy, olejek drzewa herbacianego, to dzidzi nie
            zaszkodzi a moze pomoze twojemu paznokciowi. lec do dermatologa!!!
    • kraxa Re: Mam problem z paznokciem 17.01.05, 16:43
      A sBuchajcie- czy osoba, u ktorej stwierdzono grzybice musi WYRZUCIC buty?
      Kiedys byl taki poglad, teraz kiedy ludzie nosza buty za kilkaset zlotych to
      jakos sobie tego nie wyobrazam. Moze ktos wie, jakie sa sposoby na
      wydezynfekowanie butów od srodka?
      • Gość: AnnaJ Re: Mam problem z paznokciem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.01.05, 17:22
        Ja tez mam problemy z grzybica stop a takze paznokcia. Leczyłam to draństwo u
        dermatologa bardzo długo. Trochę się poprawiło ale bez leków ani rusz i w jakiś
        czs temu wyczytałam,ze olejek kamforowy pomaga. Więc robię sobie krem do stóp
        np zmieszm NiVEA z olejkiem kamforowym i jest spokój. A jeśli chodzi o
        paznokiec to płytkę paznokcia spiłowuję i tez smaruję tym kremem a jeszcze
        wcześniej traktuję kamforą.
        Kremu używam po każdym myciu.Jest jeszcze propolis w sklepach zielarskich ale
        tego nie stosowałam.
        Jak działa kamfora na płod to nie wiem. Moze wypowie się lekarz.
        Ja tylko podałam swoj sposób na walke z grzybicą. A odnośnie obuwia to mowią
        zeby nie nosic obuwia skazonego grzybicą. No coz nie kazdego stac na taki
        luksus. A MOZE POWINNO SIE TO ZROBIC I NIE BYŁOBY WTEDY PROBLEMU.
        pozdrawiam.
        Grzybica to trudny problem. Nieraz zastanawiam się czy grzybica nie jest
        nosnikiem wielu naszych ciężkich chorób.
        • Gość: l79 Re: Mam problem z paznokciem IP: *.crowley.pl 17.01.05, 17:41
          obuwia nie trzeba od razu wyrzucac. dermatolog (lub jakikolwiek inny lekazr)
          moze przepisac odpowiedni roztwor formaliny (to silna trucizna), nasacza sie
          tym wate, wrzuca do szczelnego foliowego worka i zawiazuje. calosc zostawia
          sie, a pary formaliny zabijaja grzyba.... bez dezynfekcji lub wymiany obuwia
          grzybica prawdopodobnie wroci
          • kraxa czy formalina niszczy but? 18.01.05, 14:29

• Gość: l79 Re: czy formalina niszczy but? IP: *.crowley.pl 19.01.05, 18:02
              nie, tylko organizmy zywe. caly czas mowa o parach formaliny a nie o polewaniu
              nia butow
    • Gość: :( Re: Mam problem z paznokciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 23:16
      Ja tez mam taki problem z paznokciami palucha... teraz to już nie paznokcie
      lecz pazury! Mam to juz od kilku lat ale nie zdawałem sobie sprawy co to jest i
      teraz mam pazury o połowe krótsze, o połowę grubsze i zółto-pomarańczowe! Nie
      wymyślono jeszcze takich nozyczek żeby podołały przy obcinaniu, zresztą one
      prędzej pekną i sie odłamią w dużym kawałku niż dadzą się przeciąć. Wstydze się
      iść na kąpielisko latem, na basen a nawet wstydze się w domu chodzić bez
      skarpetek. Teraz mam tylko bardzo gruby, nierówny jak tarka, pomarańczowo-żółty
      skrawek czegoś paskudnego na paluchu.
      • Gość: man Re: Mam problem z paznokciem IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 20.01.05, 10:59
        Miejscowo można spróbować płyn Polfungicid, który w ciązy raczej od 2 trymestru
        mozna stosować. cena ok. 15 zł. Paznokcie trzeba spiłowywać pilnikiem przed
        nałożeniem płynu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka