Dodaj do ulubionych

Szaro-czarne plamki na oczach

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.01.05, 02:33
Od dłuższego czasu, od ..ja wiem... 14/15 r. życia zacząłem zwracać uwagę na
fakt,że gdy patrzę na bezchmurne niebo, to widzę jakieś jakby plamki na oku
przesuwające się wraz z wzrokiem ,ale nie są jakieś zbite, ale wyglada to na
coś w rodzaju "zabrudzenia" (czyli coś, co wyglada jak para odna na szybie,
tyle że szara - nie wiem, jak przyblizyc inaczej to, co widzę). Za uważyłem
także ,że widzę to,gdy dłużej wpatruję się w białą kartkę/ekran monitora.
Zwykle tego nie widzę, do momentu,gdy sobie przypomne, albo patrzę we
wspomniane "zjawiska". Zastanawiam się,z czego to wynika? Czy to jakiś kurz
wystrzelony z właczającego się np. monitora, który wbił się w gałkę oczną, czy
tez może winik przypadkowego popatrzenia się w światło spawarki/chwilowego
patrzenia w żarówkę/słońce itp (takie moje hipotezy). Wie ktoś może co to
jest? Okulistka powiedziała kiedyś,że to normalne, ale jakoś wolałbym znać
przyczynę, bo myślę,że z czegoś to wynika...
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: aa Re: Szaro-czarne plamki na oczach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 10:10
      mam to samo,okulistka powiedziała mi że to zmiany w ciele szklistm choć nie
      wyglądają jak mgła lecz jak odbity odciski lini papilarnych palca, są też
      pajaczki.Jesli masz mroczki mgliste to mogą być poczatki zaćmy ale to zazwyczaj
      nabywa się w póżniejszym wieku. hej
    • Gość: Artur Re: Szaro-czarne plamki na oczach IP: *.usask.ca 23.01.05, 17:33
      Sugeruje zebys sobie znalazl wieksze zmartwienie.
    • Gość: XXSW Re: Szaro-czarne plamki na oczach IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 23.01.05, 18:55
      Okuliści określają to jako "męciki" od zabrudzonej, zamąconej substancji
      szklistej. Nie dziwię Ci się że chcesz wiedzieć dokładnie co to jest, dlaczego
      to jest, jakie mogą być konsekwencje utrzymywania się tego, czy to będzie się
      powiększało itd. itp. Mam to samo i......nic nie wiem, ponieważ noszę okulary
      praktycznie co rok jestem na kontroli u okulisty i za każdym razem zwracam
      uwagę na to paskudztwo które mnie wkurza i przeszkadza ale.....okuliści
      generalnie to lekceważą. Nie wiem dlaczego tak jest.Pzdr
      • Gość: aa Re: Szaro-czarne plamki na oczach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 20:27
        okuliści uważają że tedolegliwości nie powodyja pogorzszenia wzroku a jedynie
        dyskomfort.Mnie tez to wkurza choć się przyzwyczaiłem.Mozna z tym żyć tylko nie
        myśleć.
        • Gość: ewa Re: Szaro-czarne plamki na oczach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 23:06
          zmętnienia w ciele szklistym są wynikiem produkcji nieprawidłowego białka, są
          traktowane, jako fizjologiczny proces starzenia sie oka. U niektórych osób mogą
          pojawić się wcześniej, wyglądają jak sznureczki złożone z małych kuleczek,
          poskręcane i poplątane, widoczne dla posiadacza jako grubsze cienie, pływajace
          przy ruchu gałki ocznej. Mnie okulista przepisała Vitreolent, krople ze
          związkami jodu, które mają poprawiać metabolizm w gałce ocznej.
          • Gość: Misiek Re: Szaro-czarne plamki na oczach IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 23.01.05, 23:18
            a jest jakas nazwa na ta dolegliwosc ?
            • Gość: OW Re: Szaro-czarne plamki na oczach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.05, 00:07
              Dziękuję za odpowiedzi, dowiedziałęm się choc trochę faktów na temat "zjawiska",
              które ,niestety, nadal jest niewyjaśnione. Wydaje mi się,ze lepiej określiła
              wyglad tego czegoś osoba, która w jednej z wypowiedzi nazwała TO jako
              "sznureczki złożone z małych kuleczek"- coś w tym jest.Jak jednak sobie
              przypominam, miejsce wystepowania tych mroczków chyba się zmienia, choć trudno
              mi stwierdzić to z całą pewnością...
              pozdrawiam
              • pia.ed Re: Smietki w oczach 24.01.05, 00:36
                Pytania na ten temat pojawiaja sie co pewien czas pomimo ze wszystkim okulisci
                powiedzieli ze to nieszkodliwe i nie ma sie czym przejmowac!
                Dlaczego nikt nie wierzy lekarzom specjalistom?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka