Dodaj do ulubionych

miesiączka

IP: *.ozimek.net.pl 24.01.05, 14:56
wczoraj dostałam miesiaczki i ne wiem co mam robić.To tylko kilka plam .Czy
mam nosić podpaski czy wkładki ?pomóżcie
Obserwuj wątek
    • Gość: Zdziwiony Re: miesiączka IP: 5.2.* / *.chello.pl 24.01.05, 15:02
      Żartujesz?
      www.ginekologia.med.pl/mies.htm
      www.puellanova.pl/index.php?showart=18

Z.
      • Gość: Zdziwony Re: miesiączka IP: 5.2.* / *.chello.pl 24.01.05, 15:04
        I jeszcze takie coś:

Higiena podczas "trudnych dni"

Pierwsze miesiączki są zawsze związane z trudnymi dniami, bo psychika i
        organizm muszą się dostroić do zmian. Dobrze, jeżeli dziewczyna je zaakceptuje,
        zda sobie sprawę z tego, że tak już będzie przez wiele lat (aż do okresu
        przekwitania). Kilka dni przed menstruacją i podczas jej trwania pojawiają się
        zmienne nastroje, skłonność do niepokoju i wybuchowości, podenerwowanie i
        skłonność do płaczu. Aby złagodzić te reakcje, warto nieco zmienić tryb życia,
        zadbać o relaks oraz wypoczynek i stosować dietę bogatą w witaminy i minerały.

Higiena w tym czasie w zasadzie niczym się nie różni od codziennych zabiegów
        higienicznych. Najlepiej więc kąpać się w nie za ciepłej wodzie pod prysznicem
        i często podmywać (najlepiej przed każdą zmianą podpaski). Co lepiej stosować:
        podpaski czy tampony? To sprawa indywidualna. Jedno i drugie należy zmieniać
        możliwie najczęściej, bo rozkładająca się krew jest źródłem bakterii i
        nieprzyjemnego zapachu. Podpaski szczególnie poleca się przy obfitszych
        krwawieniach, a więc przez pierwsze 2-3 dni. Czy dziewice mogą stosować tampony
        bez obaw? Oczywiście. Podczas menstruacji błona rozpulchnia się (pod wpływem
        estrogenów), staje się luźniejsza i bardziej rozciągliwa (do 3 cm średnicy).
        Nie ma więc niebezpieczeństwa, że tampon ją przerwie. Najlepiej zacząć od
        tamponów o najmniejszych rozmiarach.

Źródło: "Klinika ffx" 3 (marzec) 2000

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka