Dodaj do ulubionych

microscopic colitis

15.05.07, 15:37
Jestem po kolonoskopii i byłam odebrać dzis wyniki z badania patomorfolog.
wyszło w nimże mam microscopic colitis szukałam informacji na ten temat na
necie , ale tu nic nie ma konkretnego;( oprócz tego mam IBS...
Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi :) pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marikaa3 Re: microscopic colitis 15.05.07, 22:53
      Tysia jestes pewna o ibs?
      microscopic colitis to mikroskopowe zapalenie jelita. A jak wiadomo ibs niema
      nic wspolengo ze stanem zapalnym...
      www.termedia.pl/magazine.php?magazine_id=41&article_id=6187&magazine_subpage=ABSTRACT
      szczerze mowiac mysle ze tu ibs niema nic do rzeczy. jesli masz biegunki to
      wywoluje to zapalenie. Proponuje popytac crohn.home.pl/forum/
      tam wiedza wszystko o zapaleniach jelita. i zawsze Ci ktos odpisze bo ludzie tam
      maja ogromna wiedze:) Ale jesli mozesz napisz dokladnie jak wygada Twoja choroba.
      pozdrawiam
      • tysia_19 Re: microscopic colitis 16.05.07, 16:18
        Dziękuję za odpowiedz :)

Własnie o to chodzi że nie jestem pewna czy to tylko IBS:/

Już piszę jak to dokładnie ze mną jest:
        Jak poszłam do lekarza to dokuczały mi zaparcia no i okropne bóle brzucha,
        wzdęcia itd. do tego strasznie schudłam ponad 10kg w niecałe dwa miesiące.
        Dostałam skierowanie na kolonoskopie bo było podejrzenie choroby zapalnej ale
        po badaniu lekarz stwierdził ze nie jest to wrzodziejące zapalenie jelita
        grubego wiec stwierdził ze to pewnie IBS .
        Niestety teraz nie dokuczają mi zaparcia ale nie jest lepej poprostu teraz mam
        non stop biegunki :/

pozdrawiam
        • marikaa3 Re: microscopic colitis 16.05.07, 17:41
          Ojej Tysiu 10 kg w dwa miesiace? I stwierdzili IBS o matko ;/ co za lekarze!
          PO pierwsze chudniecie niema nic wspolengo z ibs oczywiscie ze przez diete sie
          schudnie ale nie 10 kg w 2miesiace. PO drugie wyszlo zapalenie mikroskopijne co
          wyklucza ibs i to wlasnie ono powoduje biegunki i bole. Niestety zapalenia nie
          widac od razu(nie zawsze, moj kolega mial(ma) Crohna i tez pierwsze kolonoskopie
          nic nie wykazywaly.
          Widze ze z Toba bedzie podobnie jak ze mna..wmawiali mi ibs a okazalo sie
          zupelnie cos innego! Mialas badania takie jak ob, zelazo, obecnosc krwi w stolcu
          itp?
          • tysia_19 Re: microscopic colitis 16.05.07, 18:31
            MORFOLOGIA :
            WBC : 4.9 tys.
            RBC : 4.66 tys
            HGB: 11.6 g/dl
            HCT: 36%
            PLT: 121 L tys.
            PCT: 134%
            MCV: 77 L um
            MCH: 24.8 L pg
            MCHC: 32.1 g/dl
            RDW16.9 H %
            MPV: 11.0 um
            PDW: 20.3 H %

PT: 20.8 s 76%
            INR: 1.36
            APTT: 39.6s

JONOGRAM
            Na: 143.4 mmol/l
            K : 4.04 mmol/l
            Cl : 105.6 mmol/l

MOCZ:
            SG: 1.030
            PH: 5
            KET: (+)

Glukoza: 80mg
            Kreatynina: 1.0
            Żelazo: 77ug/dl
            Transferyna: 516.8 mg/dl
            to są moje najświeższe wyniki :/
            • tysia_19 Re: microscopic colitis 16.05.07, 18:35
              A powiedz mi jeszcze co w koncu się okazało w twoim wypadku? skoro nie IBS to
              co? Crohn? :/
              • marikaa3 Re: microscopic colitis 16.05.07, 18:51
                okazalo sie ze mam zapelenie sluzowki zoladka.
                Mam wade zoladka, przekrwiona blone sluzowa, liczne polipowate uniesnienia no i
                wszystko jest popuchniete. Crohna chyba niemozna wykluczyc bo czasem atakuje
                gorny przewod pokarmowy ale lekarz powiedzial ze raczej nie w tym miejscu.
                Ogolnie nie mialam gastroskopi pozniewaz bolaly mnie jelita i uwalali ze niema
                potrzeby...
                Ominmy statny podgoraczkowe od 6miesiecy ale na to tez "mialam szukac innej
                przyczyny". Zaraz obejrze Twoje wyniki. Ps widzial je lekarz? bo w sumie normy
                nie napisalas, ktore powinny byc obok bo nie zawsze sa takie same:)
                • tysia_19 Re: microscopic colitis 16.05.07, 19:10
                  Widział i powiedział ze nie są najlepsze a poza tym zrzuciłwszystko na fakt że
                  mam mature i pewnie sie tym denerwuje tylko że wszystko zaczęło się znacznie
                  wcześniej a nie w tym roku :/
              • marikaa3 Re: microscopic colitis 16.05.07, 19:21
                hemoglobina norma od 12-16 a ty masz 11,6
                NO niestety mogloby to znaczyc ze masz za malo
                trombocytow rowniez za malo.
                Wazne ze zalazo jest ok(jesli byloby za malo to b.zle). A moze masz podkreslone?
                lub wykraczaja po za takie cos [ ]* ja akurat tak mialam.
                zajrzyj tutaj www.resmedica.pl/zdart8984.html poczytasz wiecej o
                wynikach. Wiarygodna stronke, ja sama swoje wyniki przegladalm na niej:)
                A tak poza tym jednorazowe badanie nic nie znaczy jesli wychodzi zle lekarz
                powinien Ci dac skierowanie by zrobic jeszcze raz.
                Mi np wyszlo ze mam nadkrwistosc i komorki obronne(za duzo)
                a dwa tyg pozniej wszystkie wyniki ksiazkowe.
                pozdrawiam
                • libra72 do Mariika... 16.05.07, 20:18
                  sory ze sie wcinam w watek, ale jestem starym bywalcem tego forum wiec z
                  ciekawosci pytam czy jestes lekarzem ? ze stawiasztakie diagnozy ,bo ja
                  widzisz zachorowalam na ibs-podobno i schudlam od kwietnia do lipca tyle ze
                  2002 prawie 15 kilo, wazylam 83-nadwaga hormonalna,a w lipcu 64,niestosowalam
                  zadnej szczegolnej diety na ibs lecz z powodu boli i biegonek na poczatku
                  czestszych potem rzadziej przestalam jesc wiekszosc rzeczy.do dzis nie wiem co
                  mi jest bo niezdecydowalam sie na kolo, gdyz mialam kilka podejsc nieodanych i
                  dosc lekarzy roznej masci.Ale nie chce nawet myslec o cronie vel uc, gdyz
                  nieraz tez sobie przypisywalam rozne objawy tej choroby .
                  • marikaa3 Re: do Mariika... 16.05.07, 21:24
                    Libra nie jestem lekarzem ale bardzo duzo czasu spedzilam z lekarzami
                    rozmawiajac na ten temat(myslac ze mam zapalenie jelita-gdyz wszystko na to
                    wskazywalo). Oraz mam znajomych chorych na CU i CD. Jesli chodzi o chudniecie,
                    jedno z pytan jakie powinien zadac lekarz to "ile schudlas" gdyz tak jak mowie
                    chudniecie w szybkim tempie moze dac lekarzowi do namyslu ze moze byc cos nie
                    tak. Ja nie przecze ze przez IBS sie nie chudnie bo dieta robi swoje oraz
                    stres... A ja przeciez nie wydalam diagnocy microscopic colitis mowi wszystko:)
                  • marikaa3 Re: do Mariika... 16.05.07, 21:35
                    Libro uuu a mialas robione na krew utajona? bo jesli krwi niema to niema
                    wiekszych obaw. Sa takie testy w aptece jesli nie mialas robionej to moze sprobuj?:)
                    Zreszta w tych przypadkach jak mi opowiadali to np mieli stany podgoraczkowe a
                    krwi bylo bardzo duzo ale poczatki sa rozne. A moze warto sie zapisac na
                    kolonoskopie w narkozie? tez niestety mialam nie udana probe
                    kolonoskopi...prawdziwe pieklo.
                    Ale naprawde warto sie przebadac, mimo ze ja nie mialam wiekszych problemow to
                    wyszly mi nacieki zapalne. Badanie straszne ale mysle ze dla swietego spokoju
                    lepiej zrobic:)
                • tysia_19 Re: microscopic colitis 17.05.07, 14:25
                  Moje wyniki niestety są caly czas gorsze coraz większa anemia...:/ zdaniem
                  mojego lekarza to przez to że nic nie jem ale jak ja moge coś jeśc skoro
                  wszystko na mnie źle działa?? chodzi mi w szczególnści o mleko, owoce i
                  warzywa.... nie wspominam juz o słodyczach....
                  Poza tym ten lekarz wszystkie moje kłopoty z jelitem zrzuca na stres związany z
                  maturą bo podobno w moim wieku ludzie nie choruja na poważniejsze choroby jelit
                  niż IBS....
                  • ja243 Re: microscopic colitis 17.05.07, 14:49
                    Słuchaj, zmień lekarza. Jeśli Twoje wyniki się pogarszają, a na dodatek
                    zwiększa się anemia, to może byc poważny sygnał organizmu o jakiejś
                    ogólnoustrojowej chorobie. Lekarze najczęściej lekceważą objawy, a potem
                    leczenie jest o wiele trudniejsze i bardziej kosztowne. Myślę, że powinien Cię
                    nawet położyć do szpitala, przebadać na wszytskie strony, by znaleźć powód
                    potegującej się anemii. Nie można mu tak do końca ufać, lekarze nie są
                    nieomylni. Spróbuj skonsultować się z kimś innym, nie bedziesz się tak
                    zamartwiać i nakręcać.
                    • tysia_19 Re: microscopic colitis 17.05.07, 15:09
                      Pewnie masz racje problem w tym że miesiac temu byłam cały tydzień w
                      szpitalu :/ i jakoś mnie tam nie ciągnie spowrotem. ten lekarz ktory się mną
                      zajmowal w szpitau był ok.. przynajmniej starał sie pomóc :/ nie zwalał
                      wszystkiego na IBS moż eto dlatego że nedawno studia skończył i jeszcze go
                      rutyna nie dotknęła :)
                      Gorzej z gastrologiem do którego mnie wysłał niby dobry specjalista ale dla
                      niego wszystko jest az za bardzo oczywiste. ego zdaniem to ne moze byc nic
                      innego
                      Ps nie mam możliwości zmiany gastrologa w moim miescie jest tylko jeden :/
                      • marikaa3 Re: microscopic colitis 17.05.07, 17:24
                        Tysiu zmien lekarza, ja tez tak chodzilam...
                        Tylko mi wmawiali ze ja sie denerwuje. Ja jestem ogolnie bardzo spokojna i
                        niemam wiekszych powodow do stresow. Pierwsi lekarze rowniez zwalali na stres.
                        Dopiero po znajomosciach trafilam na lekarza ktory zna sie na rzeczy i juz
                        zaczal mnie leczyc. A co do anemii popytaj w aptece bo czytalam ze są jakies
                        specjalne "mikstury" ktore pomagaja a są przygotowane wlasnie dla osob ktore nie
                        mogą jesc takich rzeczy.
                        • tysia_19 Re: microscopic colitis 17.05.07, 18:29
                          Dzięki Marikaa naprawdę jesteś bardzo pomocna :*
                          • marikaa3 Re: microscopic colitis 17.05.07, 18:50
                            NIema za co:)
                            Wiesz ja strasznie nie ufam lekarzom. I to poradzila mi starsza osoba ze jak
                            diagnozuja jakąś chorobe to zapytaj sie kilku lekarzy zeby miec pewnosc:)
                            I jak dla mnie swieta prawda;p
                            A ja teraz borykam sie z mdłościami:(
                            I nie wiem co tu pomoga na takie cosik:( (dzis mi sie zaczely)...jakie dziwne
                            uczucie...
                            • tysia_19 Re: microscopic colitis 17.05.07, 18:59
                              mdłości są okropne- też to przerabiam :/ ale jako tako nie mam sprawdzonego
                              sposobu na nie ;( może mienta Ci pomoże o ile możesz ją pić bo ja podobno nie
                              powinnam :)
                              pozdrówka
                              • tysia_19 Re: microscopic colitis 18.05.07, 13:05
                                Hej myślicie ze to jest normalne żeby nagle wszystko zaczęło na mnie źle
                                wpływać? chodzi mi głownie o jedzenie w szczególności owoce i warzywa ;/
                                Teraz mam taki problem że jak zjem jakies warzywo czy owoc nie mówiąc juz o
                                produktach ktore zawierają mleko( sery, kefiry, jogurty itp) to mam okropne
                                biegunki :/ Już nie wiem co jeść... chyba pozostały mi tylko wędliny drobiowe
                                bo innych nie mogę :/ a z warzyw to chyba tylko sałata minie szkodzi :/
                                Zwariuje chyba przez to jelito a najgorsze jest to że zaden lekarz nie wie
                                dlaczego tak się ze mna dzieje i dalej uparcie twierdzą ze to przez mature a
                                dokładniej przez nerwy...
                                Błagam pomóżcie
                                • marikaa3 Re: microscopic colitis 18.05.07, 14:20
                                  Produkty mleczne jak najbardziej mozliwe. Mialas badanie na tolerancje laktozy?
                                  Mysle ze warto powiedziec lekarzowi. A co do owocow to nie ktore moga miec wplyw
                                  a w szczegolnosci jablka.
                                  • tysia_19 Re: microscopic colitis 18.05.07, 14:45
                                    Oczywiście że mówiłam :/ ale on mnie tak słucha choćby wcale zastanawiam się
                                    poważnie nad zmianą lekarza :/
                                    ja o jabłkach nawet nie myslę jak sobie przypomnę jaki był horror jak ostatnio
                                    zjadam pół jabłka ( a taką miałam na nie ochotę) to aż mnie skręca na samą mysl
                                    ze mogłoby się to powtórzyć..

Ps to forum pełni niezłą formę wsparcia dla osób z niesfornymi jelitami :)
    • tysia_19 Re: microscopic colitis 19.05.07, 10:03
      Hej :/ teraz to juz wogóle nie wiem co mam myśleć o tym moim IBSie :/
      W nocy taki straszny ból mnie dopadł myślałam że oszaleję albo wuyprawię się uz
      na tamten świat nagle dostałąm gorączki i to wysokiej a najgrsze w tym
      wszystkim jest to że nocowałam u przyjacióli i jej takiego kłopotu narobiłam :/
      Dziewczyna nie wiedziała co się ze mną dzieje... Zadzwoniła po pogotowie :/
      Przyjechali wzięli mnie do szpitala rano wypuścili. Ten lekarz który mnie badał
      na izbie stwierdził że to raczej nie jest tylko IBS bo przy IBSie nie ma
      nocnych bólów i gorączki... Jego zdaniem powinnam miec jeszcze raz zrobiona
      kolonoskopie i jeszcze jakies badanie jelita cienkiego ( ciekawe w jakim
      celu:/ ) Niestety okazało się ze w zwiazku ze strajkiem i tym że są długie
      kolejkki na to badanie ja będę musiała czekać na nie ok 2,5 miesiąca....
      Teraz naprawdę już o niczym innym nie mysle tylko o moim jelicie :/
      Szczerze mówiąc chyba wolałabm żeby niczego już mi tam nie znaleźli ...Wolę
      zaprzjaźnić się z IBSem :/

Może ma ktos jakiś patent na normalne życie z niesfornym jelitem ?
      • tysia_19 Re: microscopic colitis 19.05.07, 10:11
        ah zapomniałam dodać że rano już temperatury nie miałam a ból też minął jak
        dostałąm jakiś zastrzyk :/ W sumie to bolało mnie jakies 2 godziny gorączke też
        gdzieś taki czas miałam....

poza tym na tym pogotowiubyła taka dziwna sytuacja.. Ten lekarz-stażysta który
        mnie badał na izbie podszedł do tego poważnie. Potem stwierdził że
        zawołaswojego starszego kolege bo nie jest pewny jednej rzeczy a tamten ma
        dłuższy staż pracy czy coś takiego. No i przyszedłten drugi i opieprzył mnie i
        tego stażyse :/ mnie to ie wiem za co powiedział tylko tyle że z IBS musze
        sobie zacząć radzić sama a nie ludzi straszc _chyba mu chodziło o moja
        przyjaciólkę, a tego stażyste to chyba za to ż esię przejąłta sytuacją ;/

Sorki że się tak rozpisałam ale musiałam to z siebie wyrzucić :)
        Cale szczęście już jestem w domciu :)
        • marikaa3 Re: microscopic colitis 19.05.07, 19:17
          Tysiu niemasz ibs!!!na 300% moze mialas ale nie teraz! nie mozna powiedziec o
          osobie ktora np ma zapalenie czegos i ma objawy jak ibs.. bo je powoduje choroba.
          Zaraz napisze czemu:
          ibs to choroba psychosomatyczna nie wplywa na zadne wyniki(nie powoduje zmian w
          organizmie.
          Po drugie wyszlo Ci microscopic colitis ktory powoduje podwyzszona temperature i
          bol nocny, to nie sa objawy ibs!Dlatego ze to jest zapalenie dlatego masz
          podwyzszona temp.
          Zreszta ja tez mam podwyzszona temp jak mnie mocniej brzuch zaboli.
          Co do badania jelita cienkiego bardzo dobrze. POzwoli to sprawdzic jak daleko
          posunelo sie zapalenie (ja sama bede musiala miec). Po prostu to jest obowiazek
          by wykluczyc inne choroby:) nic tylko sie cieszyc:)
        • marikaa3 Re: microscopic colitis 19.05.07, 19:19
          Aha a co do porannej temp.
          Czlowiekowi zwykle zwieksza sie temp na wieczor:)
          A to ze rosnie jak boli to raczej normalne tez tak mam;)
          • tysia_19 Re: microscopic colitis 19.05.07, 19:39
            Czyli nie pozostaje mi nic innego jak zmienić lekarza na jakiegoś mądrzejszego
            i jeszcze raz dać się "pooglądać" a swoja droga to kolonoskopia est chyba
            najgorszym badaniem ze wszystkich... ból niesamowity pomimo znieczulenia
            • marikaa3 Re: microscopic colitis 19.05.07, 19:50
              Pysiu jak dla mnie to byl horror;p
              A ja zaczynam brac leki od wczoraj i narazie procz biegunki jest dobrze:)
              Zmien lekarza ale najpierw sie poradz znajomych.
              Ja np chodzilam do gastrolog ktora jak sie pozniej dowiedzialam nie mialam
              uprawnien(to ona stwierdzila ibs praktycznie bez badan! A teraz chodze tylko do
              rodzinnego i masakra koles sie zna na wszystkim:) normalnie ze swieczka takich
              szukac:)
              Ja mam miec kolanko w narkozie teraz tzn dopiero gdzies w sierpniu...;/
              Tak bardzo bym chciala zeby to bylo tylko zapalenie zoladka ale jednak chyba to
              CU;(;(;(
              • tysia_19 Re: microscopic colitis 19.05.07, 19:56
                Marikaa nie martw się będzie dorze <prztul>

Ps opci z rodzinnym nie przerabiałam moz erzeczywiście internista będzie
                bardziej w porządku :*
              • tysia_19 Re: microscopic colitis 19.05.07, 19:57
                ah i jakby mnie nie było tutaj to wiesz gdzie mnie znaleźć :) forum CU i CD :)
                • marikaa3 Re: microscopic colitis 19.05.07, 20:02
                  Z tego co mi wiadomo malo ktory lekarz rodzinny wie co to CU i CD...
                  A moj moze wie bo ma zrobiona specjalizacje "lekarz chorob wewnetrznych:)i
                  jeszcze jakies inne;)
                  A tam sie lepiej gada wiecej osob;p
    • cyklop22 Re: microscopic colitis 19.05.07, 23:36
      Tysia witaj w klubie :) ja również mam mikroskopowe zapalenie jelita grubego.
      Zaczęło sie od ostrej biegunki a potem luźnych wypróżnień i cały czas miałam
      uczucie jakby chciało mi się kupę prze 24h. Na szczęście trafiłam na fajnego
      lekarz i od rau zrobił mi kolonoskopięi wynik właśnie mikroskopowe zapalenie.
      Nie czytałam wszystkich Twoich postów bo za dużo ich :) i nie wiem czy dostałaś
      na to leki. 30 % osób ze stwierdzonym na oko zjn ma mikroskopowe zapalenie
      jelita i bardzo często leczy się ich lekami regulującymi pracę jelit co jest
      oczywistym błędem i nic nie pomoże, zresztą jak sama nazwa wskazuje jest to
      zapalenie mikroskopowe czyli "gołym okiem" niewidoczne i w trakcie kolonoskopii
      jeśli lekarz widzi niezmienioną śluzówkę to nie zleca pobrania wycinków bo jeśli
      nic nie widać to pewnie nic nie ma. Mnie na szczęście pobrali bardzo dużo
      wycinków i znaleźli chorobę a też po kolonoskopii powiedzieli ze na 90 % badanie
      hp nic nie wykaże bo śluzówka wygląda ładnie i dostałam debridat i inne leki na
      zjn. Potem kiedy juz miałam pełny wynik dostałam salofalk lek za zaplenie jelit
      stosowany także w Chorobie Chrona. Na pierwsze efekty czekałam ok. dwóch
      miesiący a potem było coraz lepiej i lepiej. Też miałam stany podgorączkowe i
      uczucie gorąca jak kobiety przechodzące menopauzę a to trochę za wcześnie
      :)Brałam ten lek prawie pół roku i odstawiłam jakieś dwa miesiące temu. Przykre
      objawy ustąpiły prawie w 100 % i jeśli chodzi o jelita to czuję się całkiem
      zdrowa ale zdaję sobie sprawę że jest to choroba nieuleczalna, przewlekła i w
      każdej chwili może wrócić. Nie daj nikomu leczyć się na zjn tylko od razu poproś
      o leki na zapalenie możesz iść od lekarz pierwszego kontaktu masz już diagnozę
      więc wystarczy tylko wypisać receptę i czekać na poprawę zdrowia. Polecam forum
      crohn.home.pl/forum/ dowiesz się tam więcej niż od każdego lekarza i
      najważniejsze nie martw się i nie przejmuj ja byłam załamana i naprawdę myślałam
      że już nigdy nie załatwię się normalnie a teraz widzę że doby lekarz + dobrze
      dobranie leki + spokój mogą naprawdę dużo zrobić. Gdybyś miała do mnie jakieś
      pytanka pisz na maila staha1@op.pl bo na gazetowego nie zaglądam i mogłabym
      przeoczyć.
      • tysia_19 Re: microscopic colitis 21.05.07, 15:52
        czyżby ta dyskusja umarła śmiercią naturalną?
        Ps jeśli szukacie czegoś na temat ibs zapraszam na stronkę
        www.e-net.ovh.org/6.html
        Jeszcze nie wszystko gotowe ale wszystkie propozycje współpracy mile
        widziane :D
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka