Dodaj do ulubionych

Jak lekarze oszukują NFZ

• Gość: les do 3 odlicz IP: *.dsl.mindspring.com 15.02.05, 00:16
      3 wystap rozwalka oto jedyny sposob na uzdrowienie sluzby zdr.
    • Gość: MD Re: Jak lekarze oszukują NFZ IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 15.02.05, 00:21
      W latach osiemdziesiatych pracowalem jako lekarz w Polsce .Korupcja,pobieranie
      lapowek /kopert/od pacientow bylo nagminne ,nie moglem na to patrzec ,okradano
      mnie z glupiej kawy ,ktora nalezala sie od kazdej operacji/szef
      chirurgii/marzylem o wyjechaniu z tego kraju . Lapowkarstwo,kumoterstwo,brak
      etyki lekarskiej to bylo nie do zniesienia.Obecnie mieszkam i pracuje jako
      lekarz w USA .Jstem bardzo szczesliwy ,ze wyjechalem z tego kraju.
    • Gość: znachor Re: Jak lekarze oszukują NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 00:41
      Jurek Owsiak nagarnął tyle kasy "dla zdrowia" i jeszcze nie starcza. Owsiak na
      ministra zdrowia. Dawniej wszystko leczono lewatywą, a teraz będzie marichuaną.
    • Gość: RoP NFZ - łatwe do rozwiązania IP: *.phnixv01.pa.comcast.net 15.02.05, 00:43
      Problem "lewych wizyt" w bardzo prosty sposób można rozwiązać, gdyby chcieć.
      Wystarczyłoby gdyby NFZ po każdej opłacanej z Funduszu wizycie lekarskiej
      (pobycie w szpitalu, robieniu zabiegów itp.) kopię rachunku , który zapłacił w
      imieniu pacjenta, wysyłał pocztą do pacjenta. W ten sposób pacjenci mieliby
      wgląd w to u kogo się leczyli i za ile. W przypadku naciąganych wizyt (myslę tu
      o dopisywaniu do rachunków np. zabiegów czy badań nie zrobionych) lub wizyt
      kompletnie wymyślonych, sprawę dałoby się błyskawicznie wykryć. RoP
      • Gość: student medycyny Do wszystkich oderwanych od rzeczywistości IP: *.ziebice.silesianet.pl 15.02.05, 01:14
        Mam prośbę do wszystkich na tym forum mających kontakt z medycyną tylko jako
        pacjęci: idźcie barany na miesięczną praktykę do jakiegokolwiek szpitala,
        zobaczcie na czym ta praca polega, z jakimi problemami boryka się personel na
        codzień(np. na chirurgii pielęgniarka musi umyć obsranego pacjęta bez
        rękawiczek, bo ich nie ma!!!), a najlepiej jeszcze wytrzymajcie miesiąc na
        najlżejszej Akademii Medycznej i potem dopiero wypowiadajcie się o tym
        wszytkim. Dodam, że moi rodzice też są lekarzami, więc tematy o których tu się
        pisze są mi znane bardzo dobrze.
        Życzę więcej rozwagi i pokory w wypoiadaniu się na tematy, których nie
        zgłębiliście dokładnie.
      • rflis łatwe rozwiazani? 15.02.05, 14:35
        Coż czytam od kilu tygodni te wszystkie komentarze o lekarzach i słuzbie
        zdrowia i.. Trzeba powiedzieć że mamy takich lekarzy na jakich sobie
        zasługujemy byc może jeszcze lepszych, ale to chwilowe. W polsce jest ok 100
        tys lekarzy coś żle zrobiło 5,10 czy 20 i odrazu szkalujemy wszystkich?.
        Jestem młodym lekarzem 4 lata praktyki nigdy nie wziąłem łapówki mimo że
        conajmniej parę razy mi ją wciskano.A trudno jej sie nie oprzeć jeżeli po
        zapłaceniu mieszkania i tel stacjonarnego pozostaje ok 200zł na utrzymanie
        rodziny. OD 4 lat co roku zarobki nie tylko nie rosną ale spadają. Z mojego
        szpitala na ok 100 lekarzy wyjechało do Szwcji Dani Holandii Angli Irlandi już
        12. Prawie wszyscy byli nienagani moralnie (w mojej ocenie) mieli II stopień
        specjalizacji w wieku 30 parę 45 lat.Czyli w kwiecie wieku dla lekarza. Ci co
        pozostali pewnie mają znacznie większe skłonności do wzięcia czegoś (dlatego
        zostają)>.Czy ktoś z piszących dziś czy poprzednio zastanowił jaka jest jego
        wina w tym wszystkim? Dlaczego idąc do wyborów nie głosujemy na partię (jeżeli
        jest) co chce coś zrobić w tym kraju.Ludzie piszą że dają pieniądze- czy nie
        lepiej oficjalnie płacić? No tak ale problem służby? ja (wole ochrony zdrowia)
        wydaje im się że ich nie dotyczy - raz pójdą zapłacą i spokój. Zyczę wszystkim
        takiego szczęścia inaczej jest jeżeli jednak ktoś .. choruje przewlekleczego
        nikomu nie życzę Dlaczego wszystko jest u nas najgorsze w rankingach a jak
        wyjeżdzamy to jestesmy fachowcami na zachodzie? Dodam tylko tyle że za 3 lata
        chce wyjechac z tego kraju (jak zrobie specjalizację) mimo ze 2 lata temu taka
        myśl mi nie przechodziła nawet do głowy. Przekonały mnie między innymi posty
        tutaj piszących i opisy pracy znajomych którzy juz wyjechcali. Na konic dodam
        moją złotą mysl " nikt nie szanuje teo co jest za darmo" -więc jest jak
        jest.Przed kilkoma dniami ukazał sie piekny artykuł w wyborczej o tym jakie
        stosunki są miedzy lekarzami, społeczęstwem i prezydentem w USA. Jak Bush
        broni presji wywieranej na lekarzy i lobbuje przepisy ich osłaniające?? W
        polsce nawe Izba lekarska nigdy nic nie zrobiła :))

Rflis
    • wierzyciel CO ZA SQRWYSYNSTWO DLACZEGO 50 ??? 15.02.05, 00:56
      a nie np. dwie
      dwa razy oszukac to nie przestepstwo a 51 to juz ono jest???
    • Gość: eliaszsz Dlatego trzeba wprowadzić odpłatność za wizytę IP: *.icpnet.pl 15.02.05, 01:25
      Np. 5 zł. To nie wiele, ale lekarz będzie musiał od tego zapłacić podatek. Dzisiaj to NFZ płaci lekarzowi ok. 4 zł za pacjenta. Po co?
    • Gość: pracownik lekarz - zawod taki jak kazdy inny. IP: 202.147.44.* 15.02.05, 02:33
      Tez facet ma rodzine, podatki a zyc jakos trzeba.
    • Gość: andrzej Re: Jak lekarze oszukują NFZ IP: *.ri.ri.cox.net 15.02.05, 03:29
      w krajach prawa i porzadku lekarz traci licencje wykonywania zawodu
      • Gość: Patryk Re: Jak lekarze oszukują NFZ IP: *.oc.oc.cox.net 15.02.05, 04:07
        Kraje prawa i porządku są nimi też dlatego,że m.in płacą
        lekarzom,sędziom,prokuratorom odpowiednio do wartości ich pracy .Gdyby tej
        zasady nie przestrzegały to byłyby czymś takim jak Polska.
    • Gość: jotka Re: Jak lekarze oszukują NFZ IP: 62.233.233.* 15.02.05, 06:42
      Sam byłem świadkiem, gdy lekarz stomatolog pouczał młodego stażystę: "nie pisz
      na kopii długopisem tylko ołówkiem, aby wyglądało jak oryginalna kopia" -
      oczywiście była wypisywana kartka w książeczce RUM. A wszyscy się dziwią, że
      brakuje pieniędzy dla służby zdrowia, a lekarze budują sobie ogromne wille, o
      samochodach nie wspomnę.Tylko mam pytanie: co robią pracownicy NFZ-ów, czy nie
      mamy do czynienia ze swego rodzaju układem?
    • Gość: Tolo Re: NFZ-POZNZŃ IP: *.epsa.pl 15.02.05, 06:59
      SZanowni panistwo po co cały ten szum lekrze rączka w rączkę wraz z urzędnikami
      okradają nas Osobiście zgłaszałem na piekarach mechanizm wyłudzania kasy a tam
      kazano mi pisać laboraty a sukutki tego zgłoszenia odczuwam do dzisiaj moje
      nazwisko jest znane wszyskim specjalistom których zgłoszenie dotyczyło.
      Leczę sie teraz na inym terenie i o czym tu mowa.
    • Gość: sonia Re: Jak lekarze oszukują NFZ IP: 212.51.203.* 15.02.05, 07:17
      zlikwidować NFZ sprywatyzować tak jak są prywatne przychodnie weterynaryjne.
      Wreszccie bedzie porządek ,bo jak człowiek chce sie leczyć to i tak musi
      płacic.
      • Gość: jaaa Re: Jak lekarze oszukują NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 17:51
        jasne a jak leczenie za drogie to uśpić, najpierw pomyśl a potem pisz
    • Gość: H56 kto widział biednego lekarza ?niech jadą na zachód IP: *.comnet.krakow.pl 15.02.05, 07:38
      kasy fiskalne powinny być natychmiast wprowadzane dla lekarzy ,to jawne
      draństwo aby taksówkarz kase musiał posiadać, gdy za usługe pobiera 10 zł a pan
      doktor najmniej kasuje 50 zł i to nikt nie śmie się upomnieć o rachunek bo
      łapiduch może sie obrazić. Opłata za wizytę powinna być pobierana przed wizytą
      w gabinecie. Lekarz który podczas kontroli bedzie przyjmował pacjenta bez kwitu
      powinien dostać przynajmniej 3000 zł grzywny. Lekarze płaczą, że są biedni, ale
      czy ktoś zna biednego lekarza ? porównują swoje zarobki z zachodem ale nie
      podaja już ile lekarz musi tam wydać na prowadzenie swojej praktyki i ile
      wydaje na zycie. Gdyby to było takie intratne zajecie to nie ściągaliby
      konowałów ze wschodu.
      • Gość: blojda będziemy leczyć się u Serwinki IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 15.02.05, 07:46
        kasy fiskalne niczego nie rozwiążą
        stacje benzynowe mają od dawna kasy fiskalne i co? nie ma afer paliwowych?
    • Gość: * [...] IP: *.promax.media.pl 15.02.05, 07:58
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • nikt25 Morale lekarskie na poziomie hydraulika! 15.02.05, 08:00
      Cholera!Ryba psuje się od głowy! Nie da się przeprowadzić reformy służby
      zdrowia bez reformy coraz bardziej podejrzanie działającego światka
      lekarskiego. Najpierw Panowie Ministrowie zróbcie porządek z pracą lekarzy po
      48 godzin na dobę i z jednoczesnymi dyżurami na pogotowiu, na oddziale i czesto
      jednocześnie jeszcze we własnym gabinecie, gdzie pracuja na szpitalnym
      sprzęcie! Potem nie dziwi że lekarze sa nieuchwytni a pacjentów w szpitalu
      odsyłają do własnych gabinetów! Niech lepiej pracują 8 godzin na dupie w jednym
      miejscu, a potem robią z własnym czasem co chcą. Jak można jednocześnie dbać o
      pacjentów na oddziale i jeździć karetką??? NAJPIERW TRZEBA ZROBIĆ PORZĄDEK Z
      DAWNO UPADŁĄ ETYKĄ LEKARSKĄ I MORALE NA POZIOMIE HYDRAULIKA!
      • Gość: jaaa Re: Morale lekarskie na poziomie hydraulika! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 17:46
        poniekąd masz rację dobrze by było wycenić ich pracę przynajmniej na poziomie hydraulika. ilu hydraulikow zrobi cokolwiek za 15 pln a na tyle nfz wycenił wizytę u lekarza poz w poza swoim miejscem zamieszkania
    • Gość: prof.ząb Re: Jak lekarze oszukują NFZ IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 15.02.05, 08:22
      Jest na to sposób,na stronie Warmińskiego NFZ(i w innych chyba też)można
      sprawdzić do jakiej przychodni pacjent jest przypisany(lekarz rodzinny)wpisując
      numer peselu.Należałoby wprowadzić dodatkowy program i pacjent mógłby sprawdzić
      z jakich korzystał usług medycznych np.w ostatnich 6 mc.
      • Gość: matka Re: Jak lekarze oszukują NFZ IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 15.02.05, 11:44
        moje dziecko miało dostarczyć do szkolnej dentystki książeczkę RUM by wpisała jakie zabiegi były robione. Po powrocie przeglądam książeczkę i widze, że dziecko miało leczone 2 ząbki ( faktem jest ,że miało leczone ,ale nie przez szkolną dentystke tylko prywatnie i dużo wcześniej), poza tym w książeczce brakowało dwóch kuponów ( oryginałów i kopii).Udałam sie do siedziby NFZ by sprawdzić jakie zabiegi zostały tam wpisane...niestety, pierwsze co zrobila pani za biurkiem , to spytała o pesel by sprawdzić....czy są terminowo odprowadzane składki...operacja odwrotna tzn sprawdzenie jakie zabiegi są przypisane i rozliczone dla konkretnej osoby o znanym peselu okazało się niemożliwe..." takiej możliwości nie mamy" - powiedziała pani..."jesli podejrzewa pani oszustwo to może pani to zgłosic do prokuratury" - już widzę jak pani lub pan prokurator uruchamia machinę w poszukiwaniu dwóch kuponów z ksiazeczki RUM-owskiej.Od tego momentu zakazałam dziecku wizyt u szkolnej dentystki. Nie będzie sobie baba wpisywać na swoje konto punktów za leczenie zębów których nie leczy. Nadmieniam ,ze przy pierwszej wizycie w szkole moje dziecko powiedzialo ,ze ząbki ma leczone prywatnie. No to pani doktor sprawdziła które i sobie przypisała te wyleczone ząbki.
        • nikt25 Re: Szkolna dentystka 15.02.05, 11:57
          No i po co czekać az takiej dentystce zbierze sie na koncie 50 szt. lewych
          druków i recept? Takie przyzwolenie na okradanie państwa i nas rodzi patologię
          z którą stykamy się na codzień. Gratukuję systemu "50-ciu lewych druków i
          recept" ;-)
    • Gość: trewir Re: Jak zwykle lekarze- najbardziej skorumpowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 08:31
      Jak zwykle lekarze -najbardziej skorumpowane środowisko w tym biednym kraju.
    • Gość: Tosca Re: Jak lekarze oszukują NFZ IP: *.srkch.prv / *.kasa-chorych.silesia.pl 15.02.05, 08:40
      Najwięcej przekretów jest receptach, u specjalistów i dentystów jak widać z
      prasy.Uważam, że gdyby pacjent płacił każdorazowo za usługę, to byłaby to
      samokontrola wydawanych pieniędzy. Forma platności mogłaby być bezgotówkowa na
      zasadzie czeku lub zwrot pieniędzy z NFZ na podstawie rachunku.
      • Gość: Bruford PROGRAM UZDROWIENIA STAJNI AUGIASZA IP: *.cskmswia.pl 15.02.05, 09:49
        Należy (zgodnie zresztą z sugestiami niektórych forumowiczów) :

1.natychmiast pozbawić lekarzy paszportów oraz innych dowodów tożsamości tak
        aby nie mogli opuścić kraju bez uprzedniego zwrotu należności za edukację
        (dotyczy także wyjazdów wakacyjnych z uwagi na punkt 4-patrz niżej oraz
        prawdopodobieństwo ucieczki)
        2.natychmiast skontrolować stan majątkowy lekarzy,w przypadku posiadania
        jakiejś własności (mieszkanie ,samochód o zgrozo)należy ustawowo określić pułap
        zarobków np 800 pln.No bo już się dorobili.Przypadki w których własność
        pochodzi od rodziców,współmałżonków uznać za nieistotne.
        3.Zakazać ustawowo i ścigać z urzędu jakiekolwiek próby podwarzania "kalkulacji
        finansowych"NFZ.Jak wiadomo , jedynie urzędnicy NFZ są zdrową tkanką w ochronie
        zdrowia , żeby nie rzec solą tej ziemi(nie mówiąc o dziennikarzach).
        4.wprowadzić do przyrzeczenia lekarskiego sformułowanie o gotowości do służenia
        niezależnie od czasu i wynagrodzenia.
        5.Zgodnie ze słusznymi postulatami niektórych forumowiczów,odnieść pułap
        zarobkowy lekarzy do jakiś zawodów o pokrewnym stopniu odpowiedzialności i
        wykształcenia np sprzątaczek,ekspedientek,urzędników lub hydraulików,zakazując
        wykraczania poza ów pułap oraz rekwizycji ewentualnych dóbr których nabycie
        wykraczałoby potencjalnie poza ów pułap.
        6.Wprowadzenie nakazów pracy w przypadkach wakatów w gminnych ośrodkach zdrowia
        z egzekucją natychmiastową.Dotyczyć to powinno zwłaszcza tzw lekarzy
        wielkomiejskich jako szczególnie szkodliwego elementu.Własność w dotychczasowym
        miejscu zamieszkania powinna być przekazana potrzebującym.
        7.Te elementy programu naprawczego które wymagają wyłączenia lekarzy z ogółu i
        ograniczenia ich praw obywatelskich załatwić w trybie pilnym , w imię mas
        pracujących urzędników,ekspedientek itp itd.

Niech żyje Prezydent Aleksander Łukaszenka.
        • polf Re: PROGRAM UZDROWIENIA STAJNI AUGIASZA 15.02.05, 21:56
          Hehehe
          To juz tak zle ze czubkow wypuszczaja z psychiatrykow...
          A min. zdrowia to psychiatra... Zglos sie do niego. Moze zostaniesz
          konsultantem. Wroze Ci pszyszlosc polityczna.
          ;)
    • tytan38 Re: Jak lekarze oszukują NFZ 15.02.05, 10:22
      Wiele kłamstw można by uniknąć,ale brak kontroli prowadzi do kłamstwa.Lekarz
      pracuje w szpitalu,potem prywatnie w domu .Prywatny gabinet wyposażenie
      szpitalne itp.Dentysta praca w przychodni,potem prywatny gabinet.Brak kas
      fiskalnych,ile chce tyle bieże,za leczenie,czy za wyrwanie zęba..to boli....
    • Gość: zdruzgotany Re: Jak lekarze oszukują NFZ IP: *.chello.pl 15.02.05, 11:17
      Czy ten mechanizm opanowal cala Polske?.Przyklad oszustw NFZ w Krakowie
      pokazuje jak bardzo "chory "jest ten system leczenia.Al Capone poszedl do
      wiezienia za podatki-dlaczego sluzby podatkowe nie korzystaja z 75% podatkow z
      nieudokumentowanego zrodla dochodu?/przestepstwo karne trzeba udowodnic
      przestepcy,przestepstwo skarbowe-od niego nalezy sie obronic samemu/,skad takie
      fortuny np. w srodowisku lekarskim???????.
      • nikt25 Re: Jak lekarze oszukują NFZ 15.02.05, 11:25
        Skąd? Stąd ,że:
        1) jednocześnie jest w 3 miejscach pracy, fakturując pracę 48 godzin na dobę.
        2) za usługę płacisz wedle uznania.
        3)przyjmując prywatnie nie przyjmują oficjalnie tyle pacjetnów ilu przwinęło
        się prze jego gabinet z państwowym sprzętem, który zakupiono z naszych
        wspólnych pieniędzy.
        ...lista jest pewnie dłuższa
        • Gość: ktoś Re: Jak lekarze oszukują NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 17:59
          pracuję w jednym miejscu zarabiam przyzwoicie nie biorę łapówek czasem prywatne wizyty ale szladg mnie trafia że za pojedynczą wizytę w publicznej przychodni dostaję średnio 4 zl, mniej niż za przeproszeniem fryzjer
    • zeste Re: szpitalną kartę choroby.. 15.02.05, 18:05
      spróbujcie przjrzeć! ile tam jest dopisanych badań specjalistycznych, nigdy nie
      wykonanych. Czy są wsród i-nautów osoby którym odmówiono wglądu do jego własnej
      karty choroby po wyjściu ze szpitala?
      • Gość: wcyrku77A Bruford z MSWiA - stajnia Augiasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 18:40
        Uczciwy ale wali ze słuzbowego kompa. I taki jest Twój program uzdrowienia SZ
    • Gość: podatnik111 Re: Jak lekarze oszukują NFZ IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 15.02.05, 20:57
      Żadna grupa zawodowa nie ma takiej władzy w wydawaniu naszych pieniędzy, na
      receptach wpisują leki Firm farmaceutycznych tych które ich przekonują np.
      wycieczkami zgranicznymi, prezentami itp., w kartotekach wpisują co im się
      podoba (dlaczego nie potwierdzamy wpisu lekarza lub wykonanej usługi?), inne
      uwagi następnym razem.
      podatnik111
    • Gość: Tolo Re: Jak lekarze oszukują NFZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 22:08
      Poczytałem sobie trochę o tej rozpaczy lekarzy o tej ich nędzy w jakiej
      przyszło im żyć .I mam wniosek , że zdecydowana większość bierze to jest
      prawda, że są najlepiej uposażoną grupą społeczną ( powtarzam - grupą)w polsce
      to też prawda, że dziwnym trfem rodzice lekarze pchają do tej orki swije dzieci
      to też prawda, że w Kodeksie Etyki Lekarskiej umożliwia się leczenie za kasę i
      nie dotyczy to prywatnych gabinetów to też prawda. Nie rozumiem tylko po co tak
      lamentować , czy ciągle za mało? poza tych skoro chcecie wyjeżdzać to
      wyjeżdzajcie , czy ktoś was tu trzyma na siłę?I nudne są też porównania z
      zarobkami na świecie, tak tam się zarabia we wszystkich zawodach ale tam płaci
      się za naukę i jednak inaczej pracuje.Tu nie płacicie.
      A po tej lekturze o oszustwach wiem jedno czy NFz czy inna ubezpieczalnia MUSI
      być , po to przede wszystkim , żeby kontrolować jak wydawane są składki( nie ma
      co ukrywać najniższe w Europie)i sprawdzać tak jak na zachodzie Europy czy USA.
    • Gość: rena Re: Jak lekarze oszukują NFZ IP: *.man.rsk.pl 15.02.05, 23:15
      skąd będą pieniądze na leczenie jak białe lekkoduch rozkradną takim działaniem
      na wille i merole,wyrzucić to na łeb.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka