Gość: me IP: *.gl.digi.pl 30.03.05, 17:19 Czy po wypiciu wiekszej ilosci soku z buraków mocz może zabarwić sie na różowo a to oznacza nieszczelność jelit? Co z tym robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mol333 Re: sok z buraków IP: *.it-net.pl 30.03.05, 19:30 Cześć. Nie bardzo rozumiem co wspólnego ma nieszczelność jelit z kolorem moczu??? Jeżeli chodzi ci o kolor stolca, to z całą pewnością będzie on w ciemnym a nawet czarnym kolorze! Mocz też może mieć ciemniejszą barwę. Mam 37 lat, mój synek 2 latka. Oboje pijemy od czasu do czasu sok z buraków lub marchwi. Podawałam mu go nawet kiedy miał 1 rok razem z ACTIMELEM kiedy leżał w szpitalu klinicznym w Lublinie na Chodżki na rozlane zapalenie krtani. Lekarze nie byli przeciwni a nawet przeciwnie. Sok z buraków ma działanie wzmacniające i oczyszczające organizm z toksyn. Zawiera dużo błonnika i kwasu foliowego. Nie przejmuj się zabarwieniem stolca lub moczu po wypiciu soku z buraczków, chyba że stolec i mocz jest bardzo ciemny zawsze, niezależnie od tego co pijesz!!! Ważne przy zabarwieniu moczu jest też to ile dziennie przyjmujesz płynów, im mniej tym mocz jest ciemniejszy. Pozdrawiam. Boża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mol333 Re: sok z buraków IP: *.it-net.pl 30.03.05, 20:04 Sory Lila 123 ale nie zgadzam się z tobą. Ja jestem w świetnej kondycji zdrowotnej. Od 16 lat ćwiczę aerobic. Moja wątroba działa bez zarzutu a po wypiciu soku z buraczków stolec oraz mocz zabarwia się na ciemno. Stolec nawet na czarno. Jest to normalne jak 4 pory roku. Uważam że jeżeli ktoś ma co do tego wątpliwości powinien problem skonsultować z lekarzem pierwszego kontaktu. Ja jestem pewna własnej kondycji zdrowotnej, więc jak to wytłumaczysz??? Odpowiedz Link Zgłoś
lila123 Re: sok z buraków 30.03.05, 19:31 tak. reakcja jak najbardziej prawidlowa. Jeżeli w czasie krótszym niż 2 godziny to świadczy raczej o kiepskiej kondycji wątroby i jelita grubego ale nigdy o "nieszczelności" jelit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: sok z buraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 20:14 Nieszczelność jelit? A czy jelita są połaczone z nerkami albo cewką moczową???? Odpowiedz Link Zgłoś
mabipa Re: sok z buraków 30.03.05, 20:40 sok z buraków stosuje sie w terapii odtruwającej, jest swgo rodzaju znacznikiem. Jeżeli mocz zabarwia sie na różowo, tzn, że faktycznie jelita są nieszczelne a to z kolei spowodowane jest spożywaniem jedzenie "wielkocząsteczkowego" tzn. np mięsa. Po kilku dniach odstawienia mięsa z pożywienia mocz powinien mieć prawidłową barwę, co oznacza ze wypostki w jelitach zmniejszyły sie i organizm został odtruty. Wykorzystuje się to min.na wczasach odtruwakjących w Unieściu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośc Re: sok z buraków IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 30.03.05, 21:18 Całe zycie po spozyciu buraków mam mocz zabarwiony na rózowy kolor i to jest normalne.a zyje juz 60lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: sok z buraków IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 30.03.05, 21:20 jeszcze dodam ze miesa prawie nie jadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <marta> Re: sok z buraków IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 30.03.05, 21:08 widze ze autorka postu ogladała program na tvp1 który prowadzil lekarz, no z tego co on tam powiedzial to swiadczy o tym ze jesli komus mocz zabarwia sie na rózowo to ma nieszczelne jelita, przedostaje sie ten sok z buraków do krwi a tym samym jest wydalany z moczem dlatego mocz jest koloru rózowego. ja raczej bym sie z tym wybrala do lekarza - internisty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: sok z buraków IP: *.3vnet.pl 30.03.05, 22:28 Ja uwazam ,ze jest to normalne ,ze po soku z burakow sika sie na rozowo.Kazdy tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Połoznik Re: sok z buraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:35 Sok z burakow zawiera barwnik który przesącza się przez kłębuszki nerkowe i barwi mocz na różowo nie ma nic wspólego z jelitami,jest objawem zdrowej filtracji nerek !!!! co za dyletanci!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: set Re: sok z buraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 00:50 Gość portalu: <marta> napisał(a): > widze ze autorka postu ogladała program na tvp1 -marta obejrzyj jeszcze raz ten program i usłysz co dokładnie mówił ten lekarz .>..> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <marta> Re: sok z buraków IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 31.03.05, 11:03 ogladałam, nigdy nie zdarzyło Ci sie czegos źle zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: sok z buraków 31.03.05, 01:03 Ludzie, ja już nic z tego nie wiem. (oglądałam ten program) Sikam po burakach na różowo. Czy jeśli się oczyszczę burakami to przestanę siusiać na różowo? Komu tu wierzyć? Kto ma rację? A barwnik ze szpinaku pewnie jest "większy". Nie przeciska się przez pory. Tylko gdzie te pory? w jelitach, nerkach, czy jeczcze gdzie? No w kazdym razie nigdy na zielono... Pozdrawiam, Żyrafa, Obyśmy tylko takie zmartwienia mieli:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: sok z buraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 09:41 przypadkiem obejrzałem ten program medyczny o jelcie grubym w TV i tak wszystko mi pasowało co ten lekarz mówił wzdęcia nieregularne wizyty w wc,zgaga odbijania itp.Dojrzewam do zrobienia sobie gastroskopi i kolonoskopi. Odpowiedz Link Zgłoś
arelis Re: sok z buraków 31.03.05, 09:46 Skąd Ci takie opmysły do głowy wpadają? To normalne że mocz będzie różowy a nawet czerony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: sok z buraków IP: 211.26.102.* 31.03.05, 11:24 no chyba z tym siusianiem jest roznie u kazdego bo ja pije szklanke dziennie soku z burakow i marchewki juz od 3 miesiecy i jeszcze ani razu moj mocz nie byl rozowy !! kal oczywiscie ze zmienia kolor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyrafa46 Re: sok z buraków IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.03.05, 12:03 O! O! , czyli jednak nie wszystkim kolorki przechdzą... Tylko jak teraz zatkać te dziury???:(((I gdzie one są? w jelitach (myślę, że tak), czy gdzie indziej. A jak sie nazywa ta dieta o której mówił pad doktór? Zapamiętałyście? Wtedy znajdę sobie na googlach i dokładnie zanotuję. W czasie audycji nie wszystko zdążyłam zanotować i zapamiętać. Nie miałam akurat przy sobie nic do pisania. Pozdrawiam, liczę, że ten wątek całkiem ciekawie się rozwinie:), Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bianka Re: sok z buraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 12:34 U mnie też mocz po wypiciu soku z buraczków nie barwi sę na różowo, ma normalny słomkowy kolor, stolec owszem, zmienia kolor. Myślę, że trzeba przemyśleć ten program w TV1, ten lekarz mówił wiele rzeczy, o których czytałam już dużo wcześniej i zgadzało sie wszystko co do joty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: sok z buraków IP: *.gl.digi.pl 31.03.05, 15:48 Pan doktór wymienił nazwę diety ale też nie zapisałam. Pamietam tylko, że ma być stosowana przez 3-4 tygodnie. Ta dieta to zero mleka, bez jaj i jarzyny gotowane oraz kasza jaglana. Czy ktos może wie o jaką dietę chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyrafa46 Re: sok z buraków IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.03.05, 16:10 Czekamy...Od siebie dodam, że kasza jaglana to pycha:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bianka Re: sok z buraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 17:13 Zapamietałam tylko tyle, że diata jest autorstwa jakiegoś austriackiego lekarza, nazwisko zaczynało sie na literę W, wiecej niestety też nie zapamiętałam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Telewidz Re: sok z buraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 17:14 Witam z tego co pamietam dieta Wertmanna albo Wertsmanna Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: sok z buraków 01.04.05, 10:29 Teraz nie mam czasu, ale trzeba będzie popatrzeć w wyszukiwarce. Dzięki, Telewidzu. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczak44 Re: sok z buraków 02.04.05, 16:10 Mój mocz NIE zabarwia się na czerwono po wypiciu soku z buraków, pozostaje żółty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: sok z buraków paszczak 44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 17:05 Tzn.że twoje nerki pracuja niewłaściwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyrafa46 Re: sok z buraków paszczak 44 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.04.05, 18:17 ...chyba mam zamęt w głowie: Jeśli mocz się zabarwia to dobrze czy żle? Zdaje się, że są dwie szkoły: bolońska i andegaweńska. Mam sie martwić czy cieszyć, jeśli mój mocz po buraczkach jest buraczkowy? Pozdrawiam, zakręcona Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: sok z buraków IP: *.pomorzany.v.pl 02.04.05, 17:13 tinyurl.com/6cyhb Przygotowanie do badania ... należy unikać spożywania związków, które mogą znacząco wpływać na zmianę barwy moczu. Dotyczy to niektórych produktów żywnościowych (głównie: buraki, jagody, rabarbar) a także leków (np. nitrofurantoina, witamina B2, fenacetyna, fenytoina, błękit metylenowy). Jeżeli to możliwe należy także, po konsultacji z lekarzem, odstawić leki moczopędne, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: sok z buraków IP: 211.26.106.* 03.04.05, 01:00 do jakiego badania trzeba to odstawic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja72 Re: sok z buraków IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.05, 10:34 też oglądałam ten program ,ale nieuważnie jednak zrozumiałam,że mocz nie powinien się barwić zdziwiło mnie to bardzo,bo od zawsze po zjedzeniu buraczków tak miałam i mo synek też.czyli rodzimy się z tą nieszczelnością nie lecę do lekarza bo mam większe zmartwienia Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: sok z buraków 03.04.05, 10:50 Bede musiala kupic buraczki konserwowane w sloiku i jeszcze raz sprawdzic, bo jarzynki z buraczkow nie chce mi sie robic! W czasach mego dziecinstwa mama czesto gotowala barszcz i zawsze siusiu bylo po nim czerwone... Chce dodac, ze jestem najzdrowsza na swiecie osoba, nawet przeziebienia sie mnie nie imaja, a zoladek mam taki ze moglabym jesc kamienie i mi nie zaszkodza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Właśnie!!! Re: sok z buraków a kamienie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.04.05, 13:58 kury to nawet dla zdrowia jedzą kamienie;) Właśnie, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś