Dodaj do ulubionych

sok z buraków

IP: *.gl.digi.pl 30.03.05, 17:19
Czy po wypiciu wiekszej ilosci soku z buraków mocz może zabarwić sie na
różowo a to oznacza nieszczelność jelit? Co z tym robić?
Obserwuj wątek
    • Gość: mol333 Re: sok z buraków IP: *.it-net.pl 30.03.05, 19:30
      Cześć. Nie bardzo rozumiem co wspólnego ma nieszczelność jelit z kolorem
      moczu??? Jeżeli chodzi ci o kolor stolca, to z całą pewnością będzie on w
      ciemnym a nawet czarnym kolorze! Mocz też może mieć ciemniejszą barwę. Mam 37
      lat, mój synek 2 latka. Oboje pijemy od czasu do czasu sok z buraków lub
      marchwi. Podawałam mu go nawet kiedy miał 1 rok razem z ACTIMELEM kiedy leżał w
      szpitalu klinicznym w Lublinie na Chodżki na rozlane zapalenie krtani. Lekarze
      nie byli przeciwni a nawet przeciwnie. Sok z buraków ma działanie wzmacniające
      i oczyszczające organizm z toksyn. Zawiera dużo błonnika i kwasu foliowego. Nie
      przejmuj się zabarwieniem stolca lub moczu po wypiciu soku z buraczków, chyba
      że stolec i mocz jest bardzo ciemny zawsze, niezależnie od tego co pijesz!!!
      Ważne przy zabarwieniu moczu jest też to ile dziennie przyjmujesz płynów, im
      mniej tym mocz jest ciemniejszy. Pozdrawiam. Boża
      • Gość: mol333 Re: sok z buraków IP: *.it-net.pl 30.03.05, 20:04
        Sory Lila 123 ale nie zgadzam się z tobą. Ja jestem w świetnej kondycji
        zdrowotnej. Od 16 lat ćwiczę aerobic. Moja wątroba działa bez zarzutu a po
        wypiciu soku z buraczków stolec oraz mocz zabarwia się na ciemno. Stolec nawet
        na czarno. Jest to normalne jak 4 pory roku. Uważam że jeżeli ktoś ma co do
        tego wątpliwości powinien problem skonsultować z lekarzem pierwszego kontaktu.
        Ja jestem pewna własnej kondycji zdrowotnej, więc jak to wytłumaczysz???
    • lila123 Re: sok z buraków 30.03.05, 19:31
      tak. reakcja jak najbardziej prawidlowa. Jeżeli w czasie krótszym niż 2 godziny
      to świadczy raczej o kiepskiej kondycji wątroby i jelita grubego ale nigdy
      o "nieszczelności" jelit.
    • Gość: e Re: sok z buraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 20:14
      Nieszczelność jelit? A czy jelita są połaczone z nerkami albo cewką moczową????
    • mabipa Re: sok z buraków 30.03.05, 20:40
      sok z buraków stosuje sie w terapii odtruwającej, jest swgo rodzaju
      znacznikiem. Jeżeli mocz zabarwia sie na różowo, tzn, że faktycznie jelita są
      nieszczelne a to z kolei spowodowane jest spożywaniem
      jedzenie "wielkocząsteczkowego" tzn. np mięsa. Po kilku dniach odstawienia
      mięsa z pożywienia mocz powinien mieć prawidłową barwę, co oznacza ze wypostki
      w jelitach zmniejszyły sie i organizm został odtruty. Wykorzystuje się to
      min.na wczasach odtruwakjących w Unieściu.
      • Gość: Gośc Re: sok z buraków IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 30.03.05, 21:18
        Całe zycie po spozyciu buraków mam mocz zabarwiony na rózowy kolor i to jest
        normalne.a zyje juz 60lat.
        • Gość: Gosc Re: sok z buraków IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 30.03.05, 21:20
          jeszcze dodam ze miesa prawie nie jadam.
    • Gość: <marta> Re: sok z buraków IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 30.03.05, 21:08
      widze ze autorka postu ogladała program na tvp1 który prowadzil lekarz, no z
      tego co on tam powiedzial to swiadczy o tym ze jesli komus mocz zabarwia sie na
      rózowo to ma nieszczelne jelita, przedostaje sie ten sok z buraków do krwi a
      tym samym jest wydalany z moczem dlatego mocz jest koloru rózowego.
      ja raczej bym sie z tym wybrala do lekarza - internisty
      • Gość: Magda Re: sok z buraków IP: *.3vnet.pl 30.03.05, 22:28
        Ja uwazam ,ze jest to normalne ,ze po soku z burakow sika sie na rozowo.Kazdy
        tak ma.
        • Gość: Połoznik Re: sok z buraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:35
          Sok z burakow zawiera barwnik który przesącza się przez kłębuszki nerkowe i
          barwi mocz na różowo nie ma nic wspólego z jelitami,jest objawem zdrowej
          filtracji nerek !!!! co za dyletanci!!
      • Gość: set Re: sok z buraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 00:50
        Gość portalu: <marta> napisał(a):

> widze ze autorka postu ogladała program na tvp1
        -marta obejrzyj jeszcze raz ten program i usłysz co dokładnie mówił ten lekarz
        .>..>
        • Gość: <marta> Re: sok z buraków IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 31.03.05, 11:03
          ogladałam, nigdy nie zdarzyło Ci sie czegos źle zrozumieć?
    • zyrafa46 Re: sok z buraków 31.03.05, 01:03
      Ludzie, ja już nic z tego nie wiem. (oglądałam ten program) Sikam po burakach
      na różowo. Czy jeśli się oczyszczę burakami to przestanę siusiać na różowo?
      Komu tu wierzyć? Kto ma rację? A barwnik ze szpinaku pewnie jest "większy".
      Nie przeciska się przez pory. Tylko gdzie te pory? w jelitach, nerkach, czy
      jeczcze gdzie? No w kazdym razie nigdy na zielono... Pozdrawiam, Żyrafa, Obyśmy
      tylko takie zmartwienia mieli:)))
      • Gość: aa Re: sok z buraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 09:41
        przypadkiem obejrzałem ten program medyczny o jelcie grubym w TV i tak wszystko
        mi pasowało co ten lekarz mówił wzdęcia nieregularne wizyty w wc,zgaga
        odbijania itp.Dojrzewam do zrobienia sobie gastroskopi i kolonoskopi.
    • arelis Re: sok z buraków 31.03.05, 09:46
      Skąd Ci takie opmysły do głowy wpadają?
      To normalne że mocz będzie różowy a nawet czerony.
    • Gość: sara Re: sok z buraków IP: 211.26.102.* 31.03.05, 11:24
      no chyba z tym siusianiem jest roznie u kazdego bo ja pije szklanke dziennie
      soku z burakow i marchewki juz od 3 miesiecy i jeszcze ani razu moj mocz nie
      byl rozowy !! kal oczywiscie ze zmienia kolor
      • Gość: zyrafa46 Re: sok z buraków IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.03.05, 12:03
        O! O! , czyli jednak nie wszystkim kolorki przechdzą... Tylko jak teraz zatkać
        te dziury???:(((I gdzie one są? w jelitach (myślę, że tak), czy gdzie indziej.
        A jak sie nazywa ta dieta o której mówił pad doktór? Zapamiętałyście? Wtedy
        znajdę sobie na googlach i dokładnie zanotuję. W czasie audycji nie wszystko
        zdążyłam zanotować i zapamiętać. Nie miałam akurat przy sobie nic do pisania.
        Pozdrawiam, liczę, że ten wątek całkiem ciekawie się rozwinie:), Żyrafa
      • Gość: Bianka Re: sok z buraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 12:34
        U mnie też mocz po wypiciu soku z buraczków nie barwi sę na różowo, ma normalny
        słomkowy kolor, stolec owszem, zmienia kolor. Myślę, że trzeba przemyśleć ten
        program w TV1, ten lekarz mówił wiele rzeczy, o których czytałam już dużo
        wcześniej i zgadzało sie wszystko co do joty...
    • Gość: me Re: sok z buraków IP: *.gl.digi.pl 31.03.05, 15:48
      Pan doktór wymienił nazwę diety ale też nie zapisałam.
      Pamietam tylko, że ma być stosowana przez 3-4 tygodnie.
      Ta dieta to zero mleka, bez jaj i jarzyny gotowane oraz kasza jaglana.
      Czy ktos może wie o jaką dietę chodzi?
      • Gość: zyrafa46 Re: sok z buraków IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.03.05, 16:10
        Czekamy...Od siebie dodam, że kasza jaglana to pycha:)))
        • Gość: Bianka Re: sok z buraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 17:13
          Zapamietałam tylko tyle, że diata jest autorstwa jakiegoś austriackiego
          lekarza, nazwisko zaczynało sie na literę W, wiecej niestety też nie
          zapamiętałam....
        • Gość: Telewidz Re: sok z buraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 17:14
          Witam
          z tego co pamietam dieta Wertmanna albo Wertsmanna
          • zyrafa46 Re: sok z buraków 01.04.05, 10:29
            Teraz nie mam czasu, ale trzeba będzie popatrzeć w wyszukiwarce. Dzięki,
            Telewidzu.
    • paszczak44 Re: sok z buraków 02.04.05, 16:10
      Mój mocz NIE zabarwia się na czerwono po wypiciu soku z buraków, pozostaje
      żółty.
      • Gość: anka Re: sok z buraków paszczak 44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 17:05
        Tzn.że twoje nerki pracuja niewłaściwie
        • Gość: zyrafa46 Re: sok z buraków paszczak 44 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.04.05, 18:17
          ...chyba mam zamęt w głowie: Jeśli mocz się zabarwia to dobrze czy żle? Zdaje
          się, że są dwie szkoły: bolońska i andegaweńska. Mam sie martwić czy cieszyć,
          jeśli mój mocz po buraczkach jest buraczkowy? Pozdrawiam, zakręcona Żyrafa
    • Gość: . Re: sok z buraków IP: *.pomorzany.v.pl 02.04.05, 17:13
      tinyurl.com/6cyhb
      Przygotowanie do badania
      ...
      należy unikać spożywania związków, które mogą znacząco wpływać na zmianę barwy
      moczu. Dotyczy to niektórych produktów żywnościowych (głównie: buraki, jagody,
      rabarbar) a także leków (np. nitrofurantoina, witamina B2, fenacetyna,
      fenytoina, błękit metylenowy). Jeżeli to możliwe należy także, po konsultacji z
      lekarzem, odstawić leki moczopędne,
      • Gość: sara Re: sok z buraków IP: 211.26.106.* 03.04.05, 01:00
        do jakiego badania trzeba to odstawic
    • Gość: ja72 Re: sok z buraków IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.05, 10:34
      też oglądałam ten program ,ale nieuważnie jednak zrozumiałam,że mocz nie
      powinien się barwić zdziwiło mnie to bardzo,bo od zawsze po zjedzeniu buraczków
      tak miałam i mo synek też.czyli rodzimy się z tą nieszczelnością nie lecę do
      lekarza bo mam większe zmartwienia
      • pia.ed Re: sok z buraków 03.04.05, 10:50
        Bede musiala kupic buraczki konserwowane w sloiku i jeszcze raz sprawdzic, bo
        jarzynki z buraczkow nie chce mi sie robic!
        W czasach mego dziecinstwa mama czesto gotowala barszcz i zawsze siusiu bylo po
        nim czerwone...
        Chce dodac, ze jestem najzdrowsza na swiecie osoba, nawet przeziebienia
        sie mnie nie imaja, a zoladek mam taki ze moglabym jesc kamienie i mi nie
        zaszkodza!
        • Gość: Właśnie!!! Re: sok z buraków a kamienie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.04.05, 13:58
          kury to nawet dla zdrowia jedzą kamienie;) Właśnie, pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka