Dodaj do ulubionych

Trening oczu

09.04.05, 09:24
Natrafiłem ostatnio na ksiżke "Widzę bez okularów", Niny Grelli i Siergieja
Litwinowa na temat ćwiczenia oczu. Czy taki trening naprawdę coś daje?
Obserwuj wątek
    • Gość: w cyrku 77A Re: Trening oczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 10:43
      Natrafiłeś i się pytasz, czy kupiłeś i trenujesz?
    • Gość: gosc Re: Trening oczu IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 09.04.05, 11:51
      Naprawdę dużo daje u krótkowidza relaks.Podobnie dużo daje spacer(ptaszki
      kwiatki itp.) a nie intensywne ćwiczenie.Moja wiedza w dniu dzisiejszym mówi
      mi,że krótkowidz ma oczy dramatycznie napięte jako reakcja zafiksowana
      nieadekwatna lub niekształcona.U dalekowidza trening mógłby coś dać ale bardzo
      lekki-podobno jest groźba uszkodzenia oczu(tylko u dalekowidza).Ćwiczenie oczu
      tak,ale chodzi o to,żeby oczy widziały w stanie odprężonym i dostosowanym.Dobre
      widzenie rozwija wzrok.Czy wrodzone i biologiczne czynniki takie jak wymiary
      oka nie podlegają woli i terapii?Na ten temat zdania są podzielone.
    • Gość: ana Re: Trening oczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 12:47
      a jakie ćwiczenia są tam opisane?
      • muscovado Re: Trening oczu 09.04.05, 22:13
        Mam tą książkę, poczytałam i wiele rzeczy mi się tam spodobało. Niestety jestem
        za mało systematyczna, by wykonywac regularnie wszystkie tam podane ćwiczenia.
        Ale niektóre robiłam - np. wodzenie oczami po różnych kształtach - po spirali,
        etc. Również patrzenie w dal z dokładnym obrysowywaniem wzrokiem konturów tego
        co widzę. A na wakacjach czy weekendowych wyjazdach zawsze robię ćwiczenia
        oddechowe (lubie do tego mieć świeże powietrze i przestrzeń).

A teraz rezultaty:
        BYŁO: w ciągu roku ustabilizowana już wada z -5,5 powiększyła mi się do -6,5.
        Ponadto okropny zez! (wyniki pracy przy komputerze) Nie mogłam bez zrobienia
        zeza przenieść wzroku z przedmiotu bliskiego na dalszy. Strasznie to było
        męczące, dokuczliwe i krępujące np. oderwanie wzroku od monitora i spojrzenie
        na osobę stojacą 1,5m dalej. (Akomodacja!!!)Po prostu rozjeżdżały mi się oczka.
        Do tego bardzo łzawiły albo piekły na przemian. Kropelki nie pomagały.

JEST: Od kiedy zaczełam ćwiczyć, wada przestała się powiekszac i tak jest już 2
        lata. Z czasem (stosunkowo szybko, ale nie wiem ile dokładnie mi to zajęło)
        oczy przestały łzawić, piec, a zezuję już tylko jak jestem baaardzo zmęczona,
        albo gdy się zamyślę nad czymś i zapatrzę się w jakiś punkt "nie widząc go".
        Nie robię już tego za każdym razem gdy przenoszę wzrok.

Bardzo jestm zadowolona z tego rezultatu. Mam już nawet taki nawyk, że w
        wolnych chwilach (w tramwaju, windzie, ale też raz na jakiś czas podczas pracy)
        przymykam oczy i wodzę nimi po takiej wyimaginowanej spirali albo znaku
        nieskończoności. A pracując przy komputerze często spoglądam w okno usułując
        jak najdokładniej zobaczyć nowe bilbordy po drugiej stronie ulicy - bez
        mrużenia oczu.

Może wyniki mojej pracy nad wzrokiem nie są jakieś spektakularne, ale dla mnie
        są bardzo ważne. Czuję się duuużo lepiej. I mam nadzieję, ze od ćwiczeń, które
        robię nic mi się złego nie stanie...

I jak to właściwie jest z tym napięciem mięśni u krótkowidzów? Mi okulistka
        powiedziała, że mam mięśnie rozleniwione i ćwiczenia są wskazane, choćby takie
        z ołówkiem jakie robią dzieci z zezem.
        • Gość: zyrafa46 Re: Trening oczu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.05, 22:57
          ...miło sie to czytało. Mam książkę, chyba zacznę Cwiczyć:-)Pozdrawiam, Żyrafa
          • Gość: zorica Re: Trening oczu IP: *.chello.pl 10.04.05, 09:49
            Ja polecam jeszcze książke "Wzrok-dobro najwyzsze" dr Patricia Bragg
            • marjuszs Re: Trening oczu 05.07.05, 17:06
              Ma ktos moze w jakims dokumencie opisane te cwiczenia? Sa jakies strony, gdzie
              mozna je znalezc.

Mam wade: lewe -0,75 prawe -0,5 - da sie to jakos skorygowac? Na moim miejscu
              chodzilibyscie w okularach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka