Dodaj do ulubionych

rozmaz krwi - wyniki, prośba o pomoc

IP: *.autocom.pl 27.04.05, 20:06
miałam robioną morfologię z rozmazem i oto obraz odsetkowy krwi liczony
mikroskopowo: (w nawiasie normy które znalazłam tutaj na forum i innych
stronach z wynikami badań bo w moich wynikach norm nie było, tylko wynik
kwasochłonnych był podkreślony)
pałeczkowate - 1 (3 do 6)
podzielone - 39 (56 - 66)
zasadochłonne - 0 (0 - 0.5)
kwasochłonne - 9 (2 - 4)
limfocyty - 49 (20 - 45)
monocyty - 2 (4- 8)

to, że nie wszystkie wyniki pasują do normy to widzę, ale co to oznacza?
pozostałe wynki morfologii są dobre (bliżej dolnych granic ale mieszczą się w
normie).

będę bardzo wdzięczna za pomoc w interpretacji, innymi słowy czy mam się czyms
przejmować czy nie bardzo?:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Duszkan Re: rozmaz krwi - wyniki, prośba o pomoc IP: 194.63.132.* 27.04.05, 20:17
      Wynik morfologii trzeba by rozpatrywać razem z wywiadem- ale w skrócie ten
      rozmaz może świadczyć o alergii lub chorobie pasozytniczej.
      • Gość: black Re: rozmaz krwi - wyniki, prośba o pomoc IP: *.autocom.pl 27.04.05, 20:47
        dziękuję bardzo za szybką odpowiedź

mam niedoczynność tarczycy (Hashimoto) - zastnawiam się czy to mogło wpłynąć na
        wyniki? badania robiłam bo czuję się fatalnie ale z drugiej strony przy hashi to
        normalne a akurart TSH wyszło ładnie.
        wygląda na to, ze jednak podręcze moją lekarkę:)

jeszcze raz dziękuje za pomoc
        • janka111 Re: rozmaz krwi - wyniki, prośba o pomoc 09.05.05, 14:30
          Masz podwyzszone limfocyty bo masz limfocytowe zapalenie tarczycy - hasimoto
          ale co z tym zrobic ?? Nie wiem. tego nie leczą. Chyba że sterydami. Moze
          lekarz cos powie ale nie sadze. Masz to zapalenie i juz. pozdrowienia
    • oka2 Odpowiedź. 10.05.05, 11:13
      Po pierwsze chciałambym wszystkich uświadomić ze NIE NALEŻY INTERPRETOWAĆ WYNIKÓW NA PODSTAWIE NORM WZIĘTYCH SKĄDKOLWIEK! Proszę i uczułam na to, wyniki należy odnościć do norm które wystawiane są w labolatorium, w kótrym robiło się wyniki.! Każde lab. ma inne normy , ponieważ pracuje na innych odczynnikach, na innym sprzęcie i innymi metodami diagnostycznymi! Także w jednym lab. prawidłowa wartośc leukocytów zaczyna się od 3.5 a w drugim od 4.5! Jest różnica prawda???
      ODP na pyt: Uważam że nie powinnaś się przejmować ponieważ Twoje wyniki nie wskazują na nic poważnego. Podwyższona wartość eozynofili (kwasochlonne)może świadczyć o alergii lub jakiś stanach uczuleniowych- na tym powinnaś się głównie skupić. Niska wartość granulosytów i wysoka leukocytów: może świadczyć o zakażeniu wirusowym ( przy bakteryjnym wzrastają granylocyty) lub wynik brania leków, osłabienia , przeziębienia i wielu innych infekcji...
      W każdym bądź razie radzę nie lekceważyć odsetka eozynofili i skorelować tą wartość z wartością bezwzględna ( czyli tą ktora znajduje się w morfologii), rozmaz krwi wykonywany jest manualnie i oceniany subiektywnie przez analityków wiec wynik nie ma decydującego znaczenia. Pozdrawiam serdecznie i życze dużo zdrówka :)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka