Dodaj do ulubionych

Budowa gardła - czy może być niesymetryczne ?????

11.06.05, 20:50
Ostatnio zauważyłem, że na gardle z lewej strony, na wysokości "jabłka Adama"
ma zgrubienie, jakby guza na chrząstce. Nic mnie nie boli, przełyk działa bez
zarzutow ale sama sytuacja mnie trochę martwi. Czy może ktoś mi odpowiedzieć
czy jest to normalne?
Obserwuj wątek
    • lukas522 Re: Budowa gardła - czy może być niesymetryczne ? 11.06.05, 20:59
      Na gardle, czyli w środku, w jamie ustnej, czy na szyi, czyli na zewnątrz?
      • drareg Re: Budowa gardła - czy może być niesymetryczne ? 11.06.05, 21:04
        Na zewnątrz. Jak dotkniesz "jabłka Adama" i przesuniesz palec w lewo około 2
        cm. To jest twarde i przesówa się jak nacisne tak jak chrząstka. Czy to może
        być naturalna część przełyku? Taka chrząstka przesunięta?
        • drareg Re: Budowa gardła - czy może być niesymetryczne ? 11.06.05, 21:31
          Czy to moze byc guz - nowotwor?
    • drareg Re: Budowa gardła - czy może być niesymetryczne ? 12.06.05, 13:44
      A może jakiś link ktoś prześle?
      • issey_miyake Jeśli to guz.. 12.06.05, 14:26
        Gardło stanowi górną część przewodu pokarmowego. Jest to narząd rurowy.
        Specyfika budowy tego obszaru powoduje, że guz nie daje często żadnych objawów.
        • issey_miyake Re: Jeśli to guz.. 12.06.05, 14:29
          Czy masz uczucie "kluchy w gardle"?
          • lukas522 Re: Jeśli to guz.. 12.06.05, 18:39
            Może to poprostu węzeł chłonny. dź z tym do lekarza, niech to zobaczy, pewnie
            powie ci co to jest.
          • drareg Re: Jeśli to guz.. 13.06.05, 00:06
            Co oznacza "kluchy w gardle"?
            A to co mnie niepokoii znajduje się po lewej stronie gardła. Jak dotkniesz z
            obu stron gardła, czujesz pod palcami tak jakby chrząstki (nie znam fachowego
            nazewnictwa) kolejne od góry i po lewej stronie jest zgrubienie. To nie jest w
            środku gardła.
            • drareg Re: Jeśli to guz.. 13.06.05, 09:49
              Halo! Może ktoś odpowiedzieć? A może tak jak pisałem link do jakiejś strony np.
              o budowie gardła i krtani i chorobach związanych z tymi narządami.
              • franc_tireur Re: Jeśli to guz.. 13.06.05, 10:33
                Drogi drareg, niestety po polsku nic równie dobrego nie znalazłam, może znasz
                angielski, a jeśli nie to same rysunki dadzą Ci wyobrażenie, że to jednak jest
                dość skomplikowane, a to tylko schematy dwóch struktur znajdujących się w szyi:

gardła: www.bartelby.com/107/244.html
                i krtani: www.bartelby.com/107/263.html

o chorobach byłoby znacznie więcej i czytając to nawet fachowcom łatwo popaść w
                hipohondrię.

Tak jak Ci tu już ktoś napisał przypuszczalnie jest to powiększony węzeł chłonny
                (linku do układu limfatycznego szyi nie zamieszczam, spodziewając się, że możesz
                mieć już dość), ale pewności żadnej nie ma i szukając w internecie nie
                przybliżysz się do rozwiązania zagadki ani na krok, a możesz zostać sprowadzony
                na manowce.

Więc ze szczerego serca radzę Ci, posłuchaj mądrych głosów i idż z tym do
                lekarza, bo on Cię może zobaczyć i zbadać, czego tu nie może nikt.
                • franc_tireur ...hipochondrię, oczywiście,... 13.06.05, 10:37
                  Przepraszam, paskudna literówka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka