Dodaj do ulubionych

Badanie moczu - prośba o interpretację

24.06.05, 07:22
Witam,

Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników badania moczu. Jest to już
drugie moje badanie w ciągu miesiąca, bowiem poprzednie wydawały sie
lekarzowi niepokojące. Niestety ww lekarz wraca z urlopu dopiero za tydzień i
szczerze powiedziawszy odrobinę się martwię. Nie wiem, czy mam juz
panikować! Zamieszczam niżej wyniki obu badań i bardzo proszę o ich
interpretację. Czy są bardzo złe? I czy się pogorszyły? Co mogą oznaczać? Z
góry bardzo dziękuję za każdą odpowiedź.

BADANIE I:

Color: Yellow
Clarity Clear
GLU: Negative
BIL: Negative
KET: Negative
SG 1.020
pH 5.0
PRO Negative
URO 0.2 EU/dL
NIT Negative
BLO Negative
*LEU Trace

Nabłonki pł liczne wpw
Krwinki białe 20 - 25 wpw
Krwinki czerwone 3-5 sł; poj. wył. wpw
liczne bakterie

BADANIE II

Color: Yellow
Clarity Sl Cloudy
GLU: Negative
BIL: Negative
KET: Negative
SG 1.015
pH 6.0
PRO Negative
URO 0.2 EU/dL
NIT Negative
BLO Negative
*LEU Small

Nabłonki pł. 2-4 wpw
Krwinki białe luźno zalegają całe p. widz.
d. liczne bakterie
Obserwuj wątek
    • joln Re: Badanie moczu - prośba o interpretację 24.06.05, 17:24
      witam;
      wyglada mi to na stan zapalny, jest duzo leukocytow, a to wyrazny wskaznik.
      Zrob sobie posiew moczu, bo dopiero na tej podstawie mozna wprowdzic leczenie
      antybiotykami. Przerabiam to ze swoim dzieckiem ale mysle, ze z doroslymi jest
      tak samo.
      • do.ki Re: Badanie moczu - prośba o interpretację 24.06.05, 19:02
        Tak, oba wyniki wskazuja na zakazenie drog moczowych (obecne bakterie i sporo
        krwinek bialych). Jestes w ciazy? Czyms sie leczysz?
        • inkaw Re: Badanie moczu - prośba o interpretację 24.06.05, 20:05
          Dziękuję za pomoc. W ciąży nie jestem. Leczyć też się nie leczę. Badania
          zrobiłam kontrolnie, bez żadnych powodów. Mam nadzieję że to jednak nic
          poważnego. :) Jeszcze raz dziękuję.
          • magda_nalesniak Re: Badanie moczu - prośba o interpretację 24.06.05, 20:35
            dzien dobry! Z tymi leukocytami w moczu jest tak:
            rzeczywiście ejst ich tu za duzoe, ale żeby stwierdzic zakażenie musi być
            spełnionych kilka warunków : jesli stwierdzamy zwiększona liczbę leukocytów to
            albo musimy miećobjawy choroby tj pieczenie , gorączka itp, lub bakterie muszą
            być stwierdzone w posiewie w ilości zanmiennej dla zakażenia tj. ? 10000 kom/ml
            jeśli posiew jest jałowy a jest taki wynik to należałoby wykonać wymaz zcewki w
            keirunku na Chlamydie bo te charakteryzuje własnie tzw " jałowa leukocyturia".
            • do.ki Re: Badanie moczu - prośba o interpretację 24.06.05, 21:43
              lub bakterie muszą
              >
              > być stwierdzone w posiewie w ilości zanmiennej dla zakażenia tj. ? 10000 kom/ml

Hm, nauka idzie naprzod. Za moich czasow bylo 100000/ml, a 10000/ml to tylko dla
              Proteusa.

Tak czy owak, skoro w preparacie bezposrednim bakterie sa liczne, to ja bym na
              tym juz polegal.

> jeśli posiew jest jałowy

Jesli posiew w tym przypadku byl jalowy, to wynik posiewu jest falszywie ujemny
              i nie ma co go brac pod uwage.

Ale skoro ktos tu robi wyniki "tak sobie"...
              • magda_nalesniak Re: Badanie moczu - prośba o interpretację 25.06.05, 11:18
                z tymi bakteriami jest tak,ze ilośc znamienna > 10 000 w poprzediej wiadomosci
                zamiast znaku większości wstawił mi sie znak zapytania, a dla proteusa 10 000
                rzeczywiście ; uzyskanie posiewu jałowegow tym przypadku jest możliwe w
                przypadku zakażenia chlamydiamii, które dają jałową leukocyturie, wtedy należy
                wykonać wymaz z cewki. W badaniu ogólnym moczu może byc duzo bakterii a posiew
                jałowy np gdy okolice cewki moczowej nie zostaną dokładnie umyte a mocz nie
                zostanie pobrany ze środkowego strumienia, lub np w przpadku stanu zapalnego
                pochwy, sromu , lub okolic napletka.
                • do.ki Re: Badanie moczu - prośba o interpretację 25.06.05, 11:38
                  magda_nalesniak napisała:

> z tymi bakteriami jest tak,ze ilośc znamienna > 10 000 w poprzediej wiadomo
                  > sci
                  > zamiast znaku większości wstawił mi sie znak zapytania, a dla proteusa 10 000
                  > rzeczywiście ;

Teraz juz sie zgubilem.

> uzyskanie posiewu jałowegow tym przypadku jest możliwe w
                  > przypadku zakażenia chlamydiamii,

Ale wtedy nie ma bakterii w preparacie bezposrednim, prawda?

> W badaniu ogólnym moczu może byc duzo bakterii a posiew
                  > jałowy np gdy okolice cewki moczowej nie zostaną dokładnie umyte a mocz nie
                  > zostanie pobrany ze środkowego strumienia, lub np w przpadku stanu zapalnego
                  > pochwy, sromu , lub okolic napletka.

I te bakterie nie daja sie wyhodowac? Daja sie, tylko wynik posiewu wyjdzie typu
                  "flora mieszana, bakterie niepatogenne". W koncu posiew i badanie ogolne robi
                  sie z tej samej probki.

Chodzilo mi jednak o cos innego. Takie sa wlasnie skutki robienia badan "tak
                  sobie". Teraz mamy dyskusje, czy wynik byl falszywie dodatni, czy moze falszywie
                  ujemny, czy tez byl prawdziwy, no i jesli tak, to czy dodatni czy ujemny. Chaos.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka