12.07.05, 15:09
podczas ostatniej wizyty u stomatologa, pytałam o możliwość wybielenia zęba
leczonego kanałowo. Lekarz zaproponował mi licówkę. Trochę poczytałam w necie
na ten temat, ale w większości znalazłam reklamówki gabinetów oferujących te
usługę. Proszę o jak najwiecej informacji o tym zabiegu.
Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bunczitka Re: licówki 12.07.05, 16:41
      Hmmm mnie mój dentysta ODRADZAŁ licówki ze słabo sie trzymają,pękają nawet przy
      doskonałym założeniu,ze gra nie warta świeczki,ponoc lepsze dokanałowe
      wybielanie specjalnymi zastrzykami ale ja do tej pory sie nie zdecydowałam więc
      trudno mi powiedzieć cos wiecej.
      • ewaigabriel Re: licówki 14.07.05, 09:46
        Dzięki bunczitka. Ale czy naprawdę nikt się z tym nie spotkał?
        • jenifer1 Re: licówki 14.07.05, 14:03
          Mam licówki już z 10 lat nic nie pęka i jest ok. Ale nie jest to sposób
          wybielania zdrowych zębów- szkoda szkliwa . Ja miałam ubytki w szkliwie .
      • martamar76 Re: licówki 20.10.05, 13:55
        ja mam licowki kompozytowe na 2 jedynkach 14 lat. nic sie nie ukruszyło ani
        starło. sa trwałe jak pozostałe zeby. Lekarze zalecają wymianę licówek co 10
        lat. Ja wlasnie wymianiam..., po 14 latach ...
    • villac Re: licówki 14.07.05, 16:18
      Licówki ma 99% ludzi mediów na całym świecie, również w kraju.
      Niech więc ktoś nie wypisuje bzdur że się nie trzymają, pękają itd. itp.
      Współczesnie stosowane materiały (właściwie od wielu lat) są trwałe i
      bezpieczne.Nawet najtwardszy ząb też potrafi pęknąć.
      • bunczitka Re: licówki 15.07.05, 09:25
        Ale ja nie jestem osoba medialna a mój dent jest na tyle uczciwy,ze nie wyciaga
        ode mnie kasy na zabieg który trzeba bedzie powtarzac jak tylko cos sie ukruszy
        albo peknie.Jak zapewne wiesz "ludzie mediów" maja tyle kasy ze moga nawet
        codziennie latac do stomatologa na co zwykłego smiertelnika nie stać,wiec daruj
        sobie tego typu uwagi.
      • ewaigabriel Re: licówki 15.07.05, 10:50
        Znalazłam na innym forum info, że są licówki kompozytowe za ok. 150 zł kruche i
        nietrwałe oraz licówki porcelanowe, koszt od 600 zł do nawet 2000 zł za zęba,
        te trzymają nawet 10 lat. Nie znalazłam informacji na temat, co w przypadku,
        jeżeli stara licówka się ukruszy, czy można odkleić starą i nakleić nową. No i
        czy zachowują kolor, czy może jak ząb ciemnieją z czasem
        • martamar76 Re: licówki 20.10.05, 13:51
          Witaj,
          ja mialam licówki kompozytowe na jedynkach robione 14 lat temu. do tej pory nic
          mi sie nie ułamało, nic nie starło, nic nie ukruszyło. Jedynie do czego moge
          miec ale to do koloru - stały się leciutko szarawe...
          Dlatego też własnie jestem w trakcie wymiany tych licowek na nowe, tym razem
          inwestuję w porcelanowe. Czeka mnie w zwiazku z tym jeszcze kilka wizyt, a
          jestem już po:
          - usuwaniu kamienia nazebnego
          - wybielaniu laserowym reszty zębów [lekarz doradzil mi wybielanie gdyż chce
          zrobić licówki na 2 pierwszych zębach możliwie najjaśniejsze, dlatego resztę mi
          wybiela, zanim dopasuje kolor licowki porcelanowej]
          - wycinaniu [o niecaly milimetr] dziąseł, po to by kształt jedynek zrobić
          ładniejszy i wiekszy,
          Czeka mnie jeszcze ze 3-4 wizyty i całość zakończy się w połowie listopada.
          Wiec jesli ktos mowi że licówka kosztuje 600-2000zł to lepiej sprawdz to na
          osobistej wizycie bo zalezy czy faktycznie samo nalozenie bedzie jedynym
          kosztem.
          Pozdrawiam.
          marta
    • hummer80 Re: licówki 15.07.05, 13:49
      Ja mam licowki dokladnie 8 lat na jedynkach i dwojkach u gory jak i u dolu.
      Powodem byl ubytek szkliwa spowodowany braniem jakiegos antybiotyku w
      dziecinstwie. Mialem niezbyt wygledne zabarwienie zebow. Licowki sie trzymaja
      bez problemu chociaz juz sie troche starly i widze ze jeszcze z rok dwa i
      trzeba bedzie pomyslec o wymianie.
      • ewaigabriel do hummer80 18.07.05, 09:12
        Dzięki, a jakie masz licówki, porcelanowe? I czy jesteś pewny, że można to
        wymienić? Jestem z Wałbrzycha i znalazłam dopiero 1 gabinet, który coś takiego
        oferuje, w którym kompetenta osoba będzie dopiero w sierpniu. Nie mogę pogadać
        z fachowcem, więc szukam informacji inaczej :)
        • kol.3 Re: do hummer80 20.10.05, 20:56
          Miałam licówkę akrylanową. Siedziała na miejscu i bez żadnych zmian chyba z 12
          lat.
    • achemiczka Re: licówki 21.10.05, 09:17
      Z tego co ja sie orientowałam to moja droga nie robi się licówek na martwych
      zębach. Dotyczy to każdego rodzaju licówek. Na martwe zęby jedyną radą jest
      korona i to tyle. Ząb martwy szarzeje zółknie itp. licówka jest to taki jakby
      tips na ząb :)kolor zęba może więc prześwitywac i efektu ładnych ząbów na pewno
      nie uzyskasz. Zresztą Ludzie którzy Ci odpisali, mieli zniszczone szkliwo, to
      właśnie jest powód do zakładania licówek, na martwy ząb tylko korona.
      Pozdrawiam. Aha polecam zapoznanie sie z forum stomatologicznym , tam
      znajdziesz duzo o licówkach.
      forum.dentonet.pl/viewforum.php?f=1&sid=a1c906db5e4f55699d389e3c7625913b

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka