k.a_s_i.a 29.08.05, 13:11 Mam pytanko czy może coś mi się stać, albo czego mogo być odbawy dużej ilości picia wody. Codziennie pije około 2,5 litra wody plus kawa i herbata i inne. Może to jest objawa jakiejs choroby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nova_tess Re: Picie wody 29.08.05, 13:14 objawy wzmozonego pragnienia sa charakterystyczne dla cukrzycy, wiem bo u mojej kuzynki wlasnie od tego sie zaczelo. ale moze po prostu twoj organizm potrzebuje plynow. to dobrze duzo pic. tak nam w koncu wmawiaja Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1956 Re: Picie wody 29.08.05, 14:05 Wielu dietetyków twierdzi, że właśnie tak należy postępować i mało kto jest w stanie temu sprostać. Woda ułatwia rozprowadzanie składników odżywczych po organizmie i dzięki niej usuwane są toksyny z organizmu, ale prawdą też jest, że nadmierne pragnienie może być sygnałem znamionującym cukrzycę. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: Picie wody 29.08.05, 14:20 Tak to moze sygnalem cukrzycy ,wzmozone pragnienie,ale przy tym oddawanie duzej ilosci moczu itp Ale sa ludzie ktorzy pija duze ilosci plynow ,bo to lubia ,a nie ma zadnej przyczyny chorobowej. Odpowiedz Link Zgłoś
k.a_s_i.a Re: Picie wody 30.08.05, 10:20 dziękuje za tak szybką odpowiedz i troche się uspokoiłam ale nadal bede obserwować swoje ciało i nawyki zeby zobaczyć czy mam jakieś objawy cukrzycy. Z tego co czytałam na temat cukrzycy to objawow wyrażnych nie widze u siebie i to na razie mnie uspokaja:) Odpowiedz Link Zgłoś
villac Re: Picie wody 30.08.05, 13:20 (do k.as.i) Nikt z moich przodków nie chorował na cukrzycę i pochodne, piję "od dziecka" duże ilości napojów i na szczęście nie wiem co to problemy np z nerkami. Normalnie wypijam średnio 3-5 l różnych napojów, jeśli jest dobra pogoda i jadę na rowerze to przez kilka godzin wypijam przeciętnie 3 półtoralitrowe butelki wody.Moje dzieci też "od zawsze" piją b duże ilości napojów. Nie spotkałem się jeszcze z opinią , że napoje mogą szkodzić ? TO SĄ CECHY GENETYCZNE. Jak we wszystkim co dotyczy zdrowia pewne predyspozycje są warunkowane genami dziedziczonymi i na to się nic nie poradzi. Bzdurne są twierdzenia , że jak ktoś dużo pije to ma lub może mieć cukrzycę. Owszem, jeśli nagle wzrasta znacznie spożycie napoju należy to zbadać ale jeśli ktoś "od dziecka" pije dużo to zwyczajnie "ten typ tak ma" i nie należy się tym przejmować. Np dzisiaj do tej pory (póki co siedzę) wypiłem, kawę, 2 herbaty, skończyłem 1 butelkę 1,5 l. wody i zaraz zabieram się za drugą.Przede mną jeszcze druga połowa dnia + rower więc...........smacznego. Owszem, w lecie uzupełniam magnez i potas bo te uciekaja mi dość szybko ale one wszystkim uciekaja w lecie. Odpowiedz Link Zgłoś