anmar123 29.08.05, 16:52 Miałem usg nerek. Jedna w porządku a druga "rozmyta". Tak powiedział lekarz. Co to może być? W przeszłości miałem atak kamicy nerkowej. To był jakiś incydent. Akurat w tej "rozmytej" nerce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rickky Re: USG nerki 29.08.05, 21:06 anmar123 napisał: > Miałem usg nerek. Jedna w porządku a druga "rozmyta". Tak powiedział lekarz. > Co to może być? W przeszłości miałem atak kamicy nerkowej. To był jakiś > incydent. Akurat w tej "rozmytej" nerce. > Pojęcia "rozmyta nerka" nie ma w fachowym słownictwie opisu usg układu moczowego, więc trudno mi sie ustosunkować do pytania. Można się jedynie domyślać,"na zdrowy rozum", że albo wykonujący badanie nie mógł dokładnie uwidocznić nerki w usg, albo uwidoczniona nerka wykazywała cechy usg nerki marskiej. Druga opcja miałaby swoje uzasadnienie w przebytym ataku kolki nerkowej, prawdopodobnie zlekceważonym, niezdiagnozowanym i nieleczonym właściwie. Ale najlepiej zapytac wykonujacego badanie usg, co miał na myśli.... Odpowiedz Link Zgłoś
anmar123 Re: USG nerki 29.08.05, 21:33 Dzięki za odpowiedź! Przy pierwszym ataku (ok. 25 lat temu) byłem w szpitalu. Miałem robioną urografię. Wynik badanie: brak złogów, lewy moczowód zwężony. Za kilka kat drugi atak. Kroplówka. I po sprawie. W zeszłym tygodniu byłem u urologa. To jego stwierdzenie (lub coś podobnego). Następna wizyta prawdopodobnie w styczniu. Wtedy zapytam. Jeszcze raz tenks! Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: USG nerki 29.08.05, 21:45 anmar123 napisał: > Dzięki za odpowiedź! Przy pierwszym ataku (ok. 25 lat temu) byłem w szpitalu. > Miałem robioną urografię. Wynik badanie: brak złogów, lewy moczowód zwężony. Jak to zwężony??? I co, nic nie zrobiono, nie zalecono okresowej kontroli??? Za > > kilka kat drugi atak. Kroplówka. I po sprawie. I też bez żadnej diagnostyki, choćby usg??? > W zeszłym tygodniu byłem u urologa. A sa obecnie jakies dolegliwości? Boli nerka? To jego stwierdzenie (lub coś podobnego). > Następna wizyta prawdopodobnie w styczniu. Dlaczego tak długo??? Marskość nerki to naprawdę nie przelewki !!! Wtedy zapytam. > Jeszcze raz tenks! > Odpowiedz Link Zgłoś
v.ci Re: USG nerki 29.08.05, 22:20 Sam mam kamicę nerkową (i złogi w dwóch kielichach nerkach). Wytłumacz mi , proszę , jak rozumieć "atak kamicy nerkowej" przy "braku złogów"? Odpowiedz Link Zgłoś
anmar123 Re: USG nerki 29.08.05, 23:27 Był tam prawdopodobnie piasek. A może bylo to na tle nerwowym? Pamiętam, że przed atakami bólu byłem w dużym stresie. Teraz czasami pobolewa w okolicy lędźwiowej. Być może dolegliwości ze strony kręgosłupa. > Następna wizyta prawdopodobnie w styczniu. > Dlaczego tak długo??? Marskość nerki to naprawdę nie przelewki !!! Tyle się czeka na wizytę u specjalisty! A nie wiem, czy w mojej miejscowości jest nefrolog. Zresztą przeczytajcie sygnaturkę! Serdeczne dzięki za zaiteresowanie. Pomęczę urologa! Odpowiedz Link Zgłoś