Dodaj do ulubionych

Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac trilac?

06.09.05, 18:07
Witam!
Przechodze wlsnie zapalenie przydatkow, doatsalm dwa antybiotyki i
clotrimazola. Czy mam go przyjmowac juz teraz cz po kuracji? A co z Trilakiem
(Nutriplante itp) mozna teraz oslonowo, czy potem?
Mam jeszcze pyanie czy jest sens robic teraz badania OB, posiew moczu i wymaz
z pochwy czy beda nie miarodajne (chce sprawdzic jakie bakterie mnie
zaatakowaly)

Ania
Obserwuj wątek
    • ania261 Re: Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac tr 07.09.05, 09:24
      A jakie dostalas te antybiotyki? Jestem ciekawa, bo ja dost. doxyclinum i
      dalacin c, a niestety nadal mnie bola przydatki i juz sama nie wiem co to moze
      byc za bakteria, ktorej te ant. nie dobily...
      • ap77 Re: Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac tr 07.09.05, 09:45
        Hej!
        Ja trafilam na ostry dyzur z temp. i bolami (ale takie cmienie, nie b. ostry
        bol, ale utrudniajacy chodzenie). Nie zrobiono mi zadnych badan poza usg i dano
        Unidox i Metronidazol. Teraz po 3 dniach jakos wcale nie jest mi lepiej, poza
        spadkiem temperatury.Ale nadal boli, np.nie moge zgiac lewej nogi...
        Slyszlam, ze b. trudno trafic z antybiotykiem w zapaleniu przydatkow. Napisz
        prosze czy masz to pierwszy raz, czy robili ci badanie moczu, posiew, krew?

Ania
        • ania261 Re: Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac tr 07.09.05, 09:52
          Mialam to juz ok. 2 lat temu, ale wtedy pomogla mi doxycyclina... Teraz zaczelo
          sie to na poczatku lipca i wtedy mialam przepis. xitrocin, na chwile mi pomogl,
          a teraz jestem wlasnie po doxyclinie i dalacinie c ale duzej poprawy nie ma.
          Mialam robione tylko usg, ale posiewu nie mialam (chociaz moze powinnam aby
          dowiedziec sie co to dokladnie za bakteria)Teraz 13 wrz. ide na kontrole i
          chyba mu powiem zeby mi ten posiew zrobil, bo tak to sie moge leczyc jeszcze 10
          lat... Aha badanie krwi mialam, OB niskie, krew w normie...
    • jacek1956 To wyłącznie informacja 07.09.05, 10:01
      Kolejny przykład niefrasobliwości lekarza.
      Od lat antybiotyki są przepisywane bez opamiętania na wszelkiego rodzaju
      choroby. Prawda dotycząca tej grupy lekarstw jest taka, że trafić w "sedno"
      antybiotykiem bez koniecznych badań uzupełniających, to jak trafić główną wygraną w Toto-lotka. Takie jest prawdopodobieństwo. Poza tym dziewczyny, istnieje duże prawdopodobieństwo, że pojawi się Wam po kuracji atybitykowej drożdżyca z pochodnymi grzybicami, np pochwy.
      • ania261 Re: To wyłącznie informacja 07.09.05, 10:09
        wlasnie tego sie obawiam i mowilam o tym ginekologowi, na co on tylko zalecil
        picie jogurtow... czy to nie za malo. Czy cos jeszcze moze przed tym uchronic?
        • tatakazik Re: To wyłącznie informacja 07.09.05, 17:51
          Lepiej pij kefir z mleka prosto od krowy.
          Nie UHT. Musisz wprowadzić do organizmu
          pożyteczną bakterię ACIDOPHILUS Lactobacilus.
      • snajper55 Re: To wyłącznie informacja 07.09.05, 11:52
        jacek1956 napisał:

> Prawda dotycząca tej grupy lekarstw jest taka, że trafić w "sedno"
        > antybiotykiem bez koniecznych badań uzupełniających, to jak trafić główną
        > wygraną w Toto-lotka. Takie jest prawdopodobieństwo.

Nieprawda. Każdy szczep bakteryjny jest wrażliwy na jeden z kilku antybiotyków,
        w totolotku wygrywa jeden z ponad trzech milionów układów liczb.

S.
        • jacek1956 Re: To wyłącznie informacja 07.09.05, 12:13
          snajper55 napisał:

> w totolotku wygrywa jeden z ponad trzech milionów układów liczb.
          >

Aaaa...
          W Super, czy w Małym lotku, może w express-lotku? :D
          J.
    • magda9810 Re: Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac tr 07.09.05, 11:02
      Cześć
      Antybiotyki leczą jedno, ale bardzo niszczą florę bakteryjną, dlatego od razu
      powinnaś zażywać trilac oraz coś przeciwgrzybiczego. Clotrimaloz jak
      najbardziej dopochwowo, ale poproś lekarza o lek przeciwgrzybiczy np.
      nystatyna, żebys nie nabawiła się grzybicy jamy ustnej.
      Pozdrawiam
      • ap77 Re: Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac tr 07.09.05, 17:02
        Dzieki za informacje.
        Magda, ale ja sie boje ze en antybiotyk wybije te dobre baktere, ktore bede
        lykac?
    • artur737 Re: Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac tr 07.09.05, 17:57
      No wlasnie, Trilac i kefir zawieraja w skladzie drozdze czyli raczej nalezy wybierac na probiotyki inne preparaty probiotyczne lub jogurty naturalne.
      • ap77 Re: Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac tr 07.09.05, 19:31
        No wlasnei, ale czy mozna brac os innego (nutriplant) ale w czasie
        antykobioterapii, czy antybiotyk nie wybije tych dobrych bakterii?
        • artur737 Re: Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac tr 07.09.05, 21:34
          Wybije, ale ciagle lepiej brac bo moze czesc przezyje.
          Jak chcesz to poczytaj sobie forum Candida bo opisane tam leczenie okresu pierwszego to wypisz wymaluj zapobieganie grzybicy na antybiotykach.
          • jacek1956 Re: Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac tr 08.09.05, 11:49
            artur737 napisał:

> Wybije, ale ciagle lepiej brac bo moze czesc przezyje.

MOŻE?? A jak nie przeżyje?

> Jak chcesz to poczytaj sobie forum Candida bo opisane tam leczenie okresu
            > pierwszego to wypisz wymaluj zapobieganie grzybicy na antybiotykach.

Czy dobrze rozumiem? Sugerujesz, że grzybice należy leczyć antybiotykami??

Grzybice, z tego co wyczytałem w kilku publikacjach pojawiają się głównie
            dzięki kuracjom antybiotykowym. Inaczej rzecz ujmując, antybiotyki doprowadzają do gwałtownego i bardzo mnogiego namnażania drożdżaków w układzie pokarmowym.
            W efekcie dopadają nas te wszystkie "miłe" kłopoty w jamie ustnej, u kobiet
            w pochwie i wszystkie pozostałe.

• franc_tireur Re: Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac tr 08.09.05, 07:51
        Trilac zawiera w składzie drożdże?
        Możesz, Arturze, podać jakieś wiarygodne źródło takiej informacji?
        • artur737 Re: Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac tr 08.09.05, 08:13
          Tego akurat dowiedzialem sie na forum. Sprawdz dobrze opakowanie, albo nawet zadzwon do producenta jak chcesz twardych faktow.
          • franc_tireur Re: Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac tr 08.09.05, 08:50
            Hmmm, no sprawdzam gdzie popadnie, ale nigdzie nie mogę się czegoś takiego
            doszukać. Wszędzie ta sama informacja o składzie: trzy szczepy bakterii
            (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbruecki subsp. bulgaricus,
            Bifidobacterium bifidum).

Nie jestem na tyle zdesperowana, żeby dzwonić do Szwecji, ale to w końcu nie ja
            podaję do publicznej wiadomości jakąś informację, więc nie ja powinnam umieć ją
            potwierdzić.
            • palinodia Re: Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac tr 08.09.05, 11:11
              Franc_tireur,
              nie masz co sie tak denerwować. Wystarczy przeczytać skład na opakowaniu
              Trilacu ;)))
              Ja podałam tę informacje na forum Candida, a informacje tę uzyskałam osobiście
              sprawdzając skład Trilacu w aptece. Akurat chciałam kupić dobry probiotyk i
              okazało się, że w Polsce dobrych probiotyków nie ma.
              No a Trilac, oprócz tego, że zawiera drożdże, to - jęsli mnie pamięć nie myli -
              zawiera też cukier!!! Ciekawa jestem po co? ;D
              • palinodia link 08.09.05, 11:14
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30155&w=27777932&a=28329439
              • tatakazik Re: Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac tr 11.09.05, 22:03
                Są dobre i skuteczne probiotyki w Polsce.
                W aptekach ich nie znajdziecie, tam ich nie potrzebują.
    • mary_ann Re: Czy w trakcie kuracji antybiot. mozna brac tr 08.09.05, 12:22
      Zdecydowaie powinnas się osłaniać, z tym, ze od Trilacu lepszy jest Enterol w
      kapsułkach / bez recepty/ (moja znajoma się z ochrony naturalnej flory
      bakteryjnej przy antybiotykoterapii doktoryzowała, więc jestem na bieżąco:-). A
      z niebezpieczeństwem grzybicy pochwy to szczera prawda, i tu żaden kefir nie
      pomoże (zmień ginekologa, ten Twój to jakiś dinozaur:-( Jest caa masa lekow
      podawanych osłonowo w antybiotykoterapii, zarówno doustnych, jak i dopochwowych.

Życzę zdrówka
      mary_ann
      • mary_ann Re: P.S. - errata 08.09.05, 12:24
        Przepraszam, przegapiłam informację, że dostajesz Clotrimazol. On ma właśnie
        m.in. działanie p/grzybicze, więc jakaś osłona to już jest.Pozostaje jednak
        jeszcze przewód pokarmowy.
        • rezurekcja Re: P.S. - errata 08.09.05, 14:00
          ja dostawalam nystatyne w tabletkach.
          ostatnio trilac, zazywany przez caly okres kuracji antybiotykowej i chwile potem.
          Mozna tez lakcid.

Skutecznie ponoc sie zazywa dopiero w jakąś godzine po antybiotyku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka