10.07.13, 15:15
Witam. O mutacji genów i trombofili dowiedziałam się tydzień temu. Miałam robione badania ponieważ miałam w tamtym roku zakrzep w żyle głębokiej. Chciałam pocieszyć rodziców starających się o dzieciątko. Będąc w niewiedzy urodziłam dwójke dzieci (teraz 9 i 5 lat) i nie miałam żadnych poronień, ani komplikacji podczas ciąży.
Od angiologa usłyszałam, że mam się cieszyć, że żyję i brać leki do końca życia (a mam dopiero 35 lat). Jutro idę po resztę badań i receptę na leki. Genetyk kazała "zagonić" moich rodziców na badania bo mam mutację po obu stronach. Oczywiście moje dzieci w przyszłości też czekają badania bo mają 50% szansy na dziedziczenie (o ile mąż jest zdrowy).
Obserwuj wątek
    • karmenk Re: witam :) 12.07.13, 22:20
      witaj anita smile
      a jaki rodzaj trombofilii Cie "zaszczycił"?
      • anita_szostak1 Re: witam :) 22.07.13, 14:57
        Nie wiem jakie są rodzaje wink Mam trombofilię wrodzoną - czynnik V Leiden + Polimorfizm genu protrombiny G20210A. Nie stwierdzono zesp.antyfosfolipidowego.
        Dostałam xaletro 20mg. Może nie zbankrutuję, najtaniej w moim mieście znalazłam za 139zł sad
        • karmenk Re: witam :) 22.07.13, 20:05
          Wow... to niezwykła "szczęściara" z Ciebie, że aż dwie mutacje.
          Nie znałam leku, więc zapytałam wujka gugla i widzę, że on wskazany po operacjach wszczepienia protez przede wszystkim. Cena jest powalająca. Nie ma alternatywy?
          W czwartek mam wizytę u hema. Z ciekawości zapytam (o ile nie zapomnę), jakie on rozwiązania stosuje w przypadku pacjentów z dwiema takimi mutacjami.
          • anita_szostak1 Re: witam :) 23.07.13, 09:00
            Cena jest powalająca ale jest też wygoda. Bierzesz 1 tabletkę dziennie i tyle, nie musisz badać krzepliwości. Dawka jest jedna bez względu na wagę, wiek itd. Oczywiście lista skutków ubocznych jest przerażająca, ale to chyba przy każdym leku.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka