IP: *.dip.t-dialin.net 19.06.01, 18:39
Mam juz od kilkunastu lat (ca.9)egzyme przy wejsciu do organu sluchu tz.czesc
malzowiny usznej i zewnetrznego przewodu sluchowego .Egzyma ta zaatakowane sa
obje strony , mimo leczenia Kortizonem poprawa trwa zaledwie kilka dni ,
nastepnie zaczyna sie wszystko od nowa . Zjawisko swedzenia jest tak duze , ze
powoduje budzenie sie w nocy i automatyczne drapanie co jeszcze bardziej
poteguje to zjawisko . Powiedziano mi ze z tym poprostu musze juz zyc , poza
dokuczanie mi , cala ta sprawa jest niestety w dodatku dosyc "nieapetyczna" -
prosze sobie wyobrazic jezeli komus podczas rozmowy z ucha wyplywa jakas ciecz .
Chcialbym jeszcze nadmienic , ze nie ma to nic wspolnego z uszami , jezeli ktos
z Panstwa ma jakie uwagi lub porady w moim przypadku bylbym bardzo wdzieczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: Glen Re: Egzymy IP: *.usask.ca 19.06.01, 22:41
      Pojsc do lekarza i poprosic o lepszy lek niz ten kortyzon. Istnieja duzo lepsze
      formy sterydow niz kortyzon. Jezeli lekarz do tej pory nie wpadl na ten
      pomysl,to najlepiej znalezc sobie nowego lekarza.
    • Gość: PIOTR Re: Egzymy IP: 195.117.105.* 20.06.01, 09:08
      TO może być infekcja np.gronkowcem złocistym i dlatego kortyzon nie
      pomaga.Trzeba zrobić posiew bakteryjny tego co wypływa z ucha.
    • Gość: lalka Re: Egzymy IP: *.home.cgocable.net 20.06.01, 16:09
      Egzema czyli atopowe zapalenie skory czesto jest jednym z objawow alergii
      skornej. Moze wyda to sie glupie ale twoje problemy moga wynikac z uczulenia na
      kosmetyki ktore stosujecz np szampon, mydlo, woda po goleniu itd. Sprobuj
      porozmawiac o tym z dermatologiem, alergologiem. Sprobuj nie stosowac
      kosmetykow przez kilka dni
      Ostroznie ze stosowaniem kortyzonu- po dluzszym stosowaniu na skore efekt jest
      odwrotny a i wplyw sterydow na organizm nie jest obojetny.
      • Gość: SaVeR Re: Egzymy IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.01, 17:20
        Dziekuje bardzo za odpowiedzi ktore otrzymalem lecz sprawa nie jest taka prosta
        jak by sie wydawalo(Glen)- zmienic lekarza (uczynilem to juz 12 razy , nie
        mieszkam w Polsce co w tym wypadku (choroby ) jak widac niema znaczenia).
        Stwierdzono u mnie zniszczenie tkanki tluszczowej w miejscu w ktorym nie
        nastepuje jej regeneracja (wlot do ucha) , jezeli chodzi o kosmetyki reakcja
        jest nie zalezna od ich ceny jak i stosowania lub nie - zadnych zmian .
        Wydzielina ktora "wyplywa" z organow sluchowych nie byla co prawda na zawartosc
        bakteryjna analizowana , ale sytulacja ta nastepuje tylko i wylacznie po ostrym
        podraznieniu (drapaniu skory). ten caly proces wydaje sie byc kolem zamknietym .
        Krople (2-3 dni spokoj) , wysychanie (tworzenie sie mikroklimatu podczas snu-
        pomiedzy uszami , a poduszka ) , zjawisko niesamowitego swedzenia -automatyczne
        drapanie -powstanie osrodka zapalnego -wydzielanie sie "cieczy" , czyszczenie
        ucha -krople i od nowa . Jezeli chodzi o srodki byly juz rozne lekarstwa
        stosowane , najlepiej jednak udaje sie to niestety kortizonem - zdaje sobie
        sprawe , ze to jest wyganianie diabla , kadzidlem (skora bedzie coraz to
        ciensza i moze pekac)i wiele jeszcze innych spraw zwiazanych z kortizonem -
        bylbym bardzo wdzieczny jezeli Panstwo mieli by jakies konkretne propozycje
        zwiazane z tym problemem.
        • Gość: Mag Re: Egzymy IP: *.duke-energy.com 20.06.01, 19:17
          Moze problemem jest poduszka. Jesli to pierze, to mozesz miec uczulenie na nie;
          jest to dosc powszechne zjawisko. Sprobuj poduszke type "hypoallergenic".
      • Gość: PIOTR Re: Egzymy IP: 195.117.105.* 21.06.01, 09:31
        Może to być także zapalenie typu grzybicznego.
    • Gość: SaVeR Re: Egzymy IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.01, 00:00
      Drodzy panstwo jezeli to sa juz wszystkie odpowiedzi na moj problem , to bardzo
      wszystkim Wam dziekuje szczegolnie Piotrowi chociaz musze przyznac , ze
      osobiscie spodziewalem sie wiecej konkretnych rzeczy - czy mialem prawo? wydaje
      mi sie ze tak chociazby ze wzgledu na ilosc osob - niemniej dziekuje jeszcze
      raz - moze jeszcze ktos zechce wypowiedziec sie na ten temat .Nota bene Piotr
      to wszystko co napisalem to sa rzeczy ktore mi mowili lekarze i bardzo mozliwe
      jest ze masz racje - wydaje mi sie jednak ze grzybica reagowala by na kortizon
      lub jemu podobne srodki , lecz niestety w moim przypadku tak nie
      bylo .Pozdrawiam wszystkich i dziekuje.
      • Gość: kasia Re: Egzymy IP: *.btinternet.com 22.06.01, 00:00
        a moze nosisz aparat sluchowy?
        • Gość: SaVeR Re: Egzymy IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.01, 00:00
          Kasiu "niestety" nie nosze aparatu sluchowego , poza kawa i okularami do
          czytania nie mam zadnych zewnetrznych "ulomnosci" nie liczac wlasnie tych
          bardzo gnebiacych "egzymow" w takim trudno dostepnym miejscu - dziekuje za
          zapytanie i pozdrawiam. Z zawodu jestem informatykiem czyli "atmosfera"
          pracy jest w miare zdrowa i to nie tylko w cudzyslowie . Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka