magda868 22.09.05, 22:33 czy moze ktos ma lekarstwo na dolegliwosc zwana objaw raynolda(chyba dobrze napisalam).strasznie marzną mi ręce zwłaszcza jesienią i zimą i chcialabym zeby ktos mi poradzila co mozna robic zeby tak nie bylo. ;( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
n.enya Re: objaw raynolda 23.09.05, 08:48 o leczeniu zespołu Raynauda: www.borgis.pl/czytelnia/nm_cno/02php www.sclero.org/lang/polish/leczenie-objawu-raynauda.html Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.fm Re: objaw raynolda 23.09.05, 08:54 mam zespół raynaud' od kilku lat i niestety nie mogę go leczyć farmakologicznie bo leki jakie się w tej sytuacji podaje przy okazji obnizają troche ciśnienie krwi a ja mam z natury 90/60 i chyba bym z łóżka nie wstała gdyby miało jeszcze spaść. Ja nosze 2 pary rękawiczek i 2 pary skarpet pomaga mi tez gdy ręce i stopy sa grubo posmarowane tłustym kremem. Jak już zbieleją mi palce to rozgrzewam je nacierając tłustym kremem i ruszając palcami na wszelkie mozliwe sposoby. Nigdy nie rozgrzewam rąk w ciepłej wodzie bo to jest bardzo bolesne. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: objaw raynolda 23.09.05, 09:02 Pomaga tez duza plastikowa butla np po pepsi z goraca woda. Trzymajac nogi na takiej nawet w papciach zapobiega to marznieciu i trzyma cieplo.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
magda868 Re: objaw raynolda 23.09.05, 10:32 hej Matylda- a czy ty nie nalezysz do szczuplych dziewczyn...ja tez mam niskie cisnieinie Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.fm Re: objaw raynolda 23.09.05, 11:30 no wagowo to do szczupłych ale obwodami już mniej:) grubasem w każdym razie nie jestem:) Odpowiedz Link Zgłoś
magda868 Re: objaw raynolda 23.09.05, 12:45 bo tak po prosstu zauwazylam ze ta sklonnosc dotyczy wielu szcuplych osob badz tych ktore sie odchudzją ;) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.fm Re: objaw raynolda 23.09.05, 13:37 owszem mam strasznie chuderlawa koleżankę (ale tak skrajnie) i tez cierpi Odpowiedz Link Zgłoś