ela2225 03.10.05, 18:09 jakie bierzecie i czy pomagają ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nissan10 Re: leki 13.10.05, 22:07 Brałem bisocard, jest niezły ale lepiej mi służy poczciwy atenolol. Polecam metoprolol najmniej działań ubocznych. Przetestowałem z konieczności na sobie leki antyarytmiczne i nadcisnieniowe i radzę bardzo dokładnie śledzić ich działanie NA SOBIE bo na różnych osobach bardzo różnie bywa. Jeszcze uwaga - jeśli arytmia jest stwierdzona, dobrze jest zrobić najpierw badanie holterowskie / 24 godż/ i dopiero prosić dobrego kardiologa o leki. Często zdarza się że za pierwszym razem nie "trafi" się z lekami dlatego konieczne jest dokładne obserwowanie. Radzę DOKłADNIE czytać załączone do leków ulotki bo najważniejsze ostrzeżenia pisane są mimochodem lub maleńkimi literami.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
zoja9 Re: leki 08.11.05, 10:32 hej. choruje juz od 13 lat na nadcisnienie. biore leki: enerenal, amlozek i tialorid. pomagaja i to bardzo. nie polecam brac ich bez porozumieniem sie z lekarzem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ela2225 Re: leki 12.11.05, 18:41 Bralam ostatnio taki lek ziołowy i był skuteczny tylko nazwa mi uciekła. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwana101 Re: leki 27.11.05, 18:07 Ja brałam najpierw betalock -zok 50mg potem lekarz kazał odstawic dał mi opacorden i namieszał czułam sie fatalnie wyladowałam w szpitalu tam dostałam bisocard 5mg i pramolan okropnie sie po tym pramolanie czułam ciśnienie 80/50 straszne odstawiłam stopniowo pramolan i zostałam na bisocardzie 2.5mg ale cały czas czuje sie zmeczona najlepiej mi służył betalock-zok no ale on ponoc juz nie jest u nie tak skuteczny.Teraz będą po holterze ciśnieniowym dobierac mi leki to może wkońcu trafie na właściwy. pozdrowienia Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
j0ry Re: leki 13.03.06, 23:59 Bralem ramicor, dzialal srednio, czulem sie fatalnie. Dostalem lisinoratio, dzialal niby OK, czulem sie lepiej ale wciaz nie tak dobrze jak przed leczeniem. Okazalo sie jednak ze lisinoratio przepuszcza u mnie cisnienie nawet do 170/110. Dostalem Micardis. Dziala dobrze, 120/80 +/- 10 przez caly czas, przynamniej wtedy kiedy mogę mierzyć. Przez pierwszy tydzien czulem sie na nim swietnie, teraz czuje sie znowu fatalnie. To juz trzeci lek, nie wiem ile to sie moze ciagnac. Mialem dwukrotnie holtery (cisnieniowy i EKG) oraz echo. :( Odpowiedz Link Zgłoś
ela2225 Re: leki 22.06.06, 17:52 Czy kiedyś mozna przestać je brać? Czy nas nadciśnieniowcóe czeka to do kończ zycia? Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: leki 22.06.06, 21:05 Bralam przez prawie rok Lisinopril (ACE Inhibitors), a teraz w zwiazku ze staraniami o dziecko biore Labetalol. Odpowiedz Link Zgłoś
ela2225 Re: leki 23.06.06, 09:31 basiak6 napisała: > Bralam przez prawie rok Lisinopril (ACE Inhibitors), a teraz w zwiazku ze > staraniami o dziecko biore Labetalol. Basiu czy ten lek jest bezpieczny? Ja też staram się o dziecko ale dają mi tylko Dopegyt który jest trochę za słaby. Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: leki 23.06.06, 09:50 Elu, tutejsi lekarze (mieszkam w UK jestem pod opieka oddzialu nefrologicznego) uznali ze Labetalol (Trandate) bedzie lepszy niz Dopegyt, jest nowszy i podobno bardziej wskazany. Biore od 2 mcy i naprawde toleruje ten lek super, o wiele lepiej niz Lisinopril (gdzie mialam zawroty glowy, skoki cisnienia, sennosc) W kazdym razie Dopegyt i labetalol to sa te dwa leki ktore u nas stosuja. Ale tutaj pisza aby nie stosowac w I trym... www.gazetalekarska.pl/xml/nil/gazeta/numery/n1998/n199802/n19980219 Odpowiedz Link Zgłoś
ela2225 Re: leki 23.06.06, 13:37 W pierwszej ciąży brałam jeszcze presokard-był ciężko dostępnym lekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tina51 Re: leki 23.06.06, 14:02 Ja biorę Cardilopin 10mg brałam tez do tego Lorista 50mg ale Lorista zamiast obnizyć mi ciśnienie to je podwyższał.Tak ze teraz tylko Cardilopin i w razie wysokiego skoku cisnienia Captopril pod język.A ja mam to że jest mi trudno dobrać leki bo żle je toleruję,juz parę razy tak mi obniżyły ciśnienie że dostałam zapaści.Cardilopin moge powiedzieć że pomaga ale zdarzają sie dni ze skoki ciśnienia są duze. Odpowiedz Link Zgłoś
emilka_72 Re: leki 23.06.06, 14:10 Ja biorę amlozek i tialorid i przyznam , że leki spełniają swoją funkcję. Ciśnienie unormowało się. Odpowiedz Link Zgłoś
tina51 Re: leki 23.06.06, 16:00 Umnie Amolozek nie sprawdził sie,każdy inaczej reaguje na leki Odpowiedz Link Zgłoś
andre57 Re: leki 28.06.06, 13:23 Od dłuzszego czasu na obniżenie ciśnienia rozkurczowego biorę Vilpin (inna nazwa Amlozeku) a na obnizenie skurczowego Indix SR 1,5mg. Obydwa trzymają mi fcisnienie "w dolnych strefach stanów średnich". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ela2225 Re: leki-bez recepty 28.06.06, 21:19 Coś bierzecie? Ja Omegę3 i taki ziołowy w kroplach chyba zgłogu Odpowiedz Link Zgłoś
karusia28 Re: leki 29.06.06, 13:09 witam.znalazlam to forum przez przypadek i bardzo sie ciesze:) bede tu czesciej zagladala:) wracajac do tematu to od dobrych kilku lat biore accupro 10 i betaloc zok 25 roznie sie po nich czuje,sa dni kiedy mi pomagaja a sa dni kiedy musze brac podwojna dawke bo tak sie zle czuje.niedlugo zaczne starania o dziecko wiec trzeba bedzie tez zmienic lekarstwa.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Wycofanie beta blokerow?? BBC 29.06.06, 23:44 U nas wczoraj na BBC podano w wiadomosciach ze "A class of drugs called beta-blockers should no longer be used as routine to treat high blood pressure, says the NHS drugs watchdog for England and Wales" i trabia o tym wszedzie ze po ekstensywnych badaniach nie beda zapisywac rutynowo beta blokerow (chyba ze ktos ma problem z sercem), bo zwiekszaja ryzyko cukrzycy, natomiast preferowanym wyborem maja byc ACE Inhibitors. Mowia aby nie panikowac, ale podobno jakies 80% pacjentow bedzie mialo natychmiastowo zmienione leki.... news.bbc.co.uk/1/hi/health/5118616.stm Odpowiedz Link Zgłoś
darkowa Re: Wycofanie beta blokerow?? BBC 11.08.06, 12:30 Tabletki bierze sie do końca życia, tego sie nie wyleczy jak przeziębienia ja mam chorobę białaego fartucha, w gabinecie raz mialam 180/100 ciśnienie skacze na tle emocjonalnym, szybka akcja serca musze je mierzyc sama brałam Bisocard 5 pół roku wtedy ciśnienie najwyższe 120/70ipuls 60 nawet mniej (przy upałach byłam nieprzytomna)w ogóle byłam zmęczona po tym leku,, ale cisnienie faktycznie obniżał teraz staramy się o dzidziusa więc poprosiłam lekarza o zmianę leku lekarka stopniowo kazala mi odstawic lek i mierzyc 2 tyg co dzien rano i wieczorem bez brania leków wtedy srednio 130/85 lekarka odstawiłam mi zupełnie leki w przypadku gdy wartosci cisnienia beda niepokojące mam sie zgłosic wczoraj nawet mierzyłam to pierwszy pomiar 137/93 puls 90, drugi pomiar po odpoczynku nizszy 132/78 nienawidze tego mierzenia, mam z tym nie lada problem Odpowiedz Link Zgłoś
ela2225 Re: Wycofanie beta blokerow?? BBC 11.08.06, 13:25 A ja po Bisocard czuję się rewelacyjnie teraz zmniejszyłam do pół tabletki i też jest dobrze.Nawet w czasie upałów głowa mnie nawet rzadziej boli w zeszłym roku też byłam nieprzytomna w lato brałam wtedy Atenolol. Leki też trzeba jak buty dopasować dla każdego jest dobre co innego Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
axe2006 Re: leki 05.09.06, 14:26 braliscie kiedys NEBILET? ja teraz biore DILZEM, jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
roxanne1 Re: leki 03.11.06, 15:22 ja iziptin i prestarium....w ciazy byl dopegyt ale nie pomagal.... Odpowiedz Link Zgłoś
tina51 Re: leki 11.11.06, 18:19 U mnie znów zmiana leków,te które brałam przestały działać wręcz przeciwnie zaczęły mi podwyższać ciśnienie,skoki były nawet do 185/123 samopoczucie straszne,tak że teraz biorę Agen,Lozap i w razie wysokiego skoku ciśnienia pod język Cordafen oby to pomogło a już było tak dobrze myślałam że już się unormowało ,może te pomogą zobaczymy po paru dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: leki 13.04.07, 17:57 Po wizycie w szpitalu, Holterze i całej reszcie, nefrolog dała mi Amlopin i Enarenal, jeden rano drugi wieczorem, po 5mg. Teraz jestem na Enap 7,5mg. Ale podobno został on wycofany to zapewne powrócę do starej wersji. :) Odpowiedz Link Zgłoś
adi0075 lek Diovan 19.04.07, 11:25 Czy ktos z was bral/bierze ten lek? Jak tak to jak sie po nim czujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaor Re: leki 26.04.07, 13:47 Ja biorę 4 lata Betaloc Zok 50 działa bez zarzutu Pozdro KAsia Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: leki 26.04.07, 17:09 Znów wracam do Enarenalu, bo Enap wycofali z produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: leki 30.04.07, 07:48 Ja wcinam irbesartan, ktory w Polsce przedawany jest pod nazwa handlowa Aprovel. Czuje sie po tym dobrze i efektywnie obniza mi cisnienie. Kiedys bralam propranolol, a w ciazy atenolol, ale oba na mnie wlasciwie nie dzialaly. Odpowiedz Link Zgłoś