Dodaj do ulubionych

Czy to jest SM??? Jestem przerażona!

10.10.05, 13:13
Od kilku lat (4-5) mam bóle kostno-stawowe, oraz dyskopatie w odcinku szyjnym
i lędźwiowym kręgosłupa. Do tego ciagle spada mi magnez i wapń. Ostatnio (od
roku) mam drętwienia rąk i nóg, szczególnie w nocy, ale i czasami w dzień,
oraz dziwne mrowienie war, policzków. Lekarze leczyli mnie już na reumatyzm,
ale wyniki w kierunku reumatycznym są ujemne. Na plecy pomagają masaże i
laseroterapia, na krótko. Czasami mam wrażenie takiego jakby otępienia,
szwankuje mi pamięć, mam skoki ciśnienia. OStatnio będąc u lekarza neurologa,
usłuszałam, że to może być SM. Mam zrobić rezonans, ale niestety prywatnie,
gdyż pokończyły się limity.
Chcę zrobić ten rezonans, ale dla mnie 500-600 zł to strasznie dużo, i nie
chcę wywalać pieniędzy na kolejne (już chyba nie wiem które) badanie, które
nic nie wnosi. Dodam, że wyniki krwi, oprócz wapnia i magnezu, są w normie.
Hormony tarczycy, płciowe, też w porządku. Zmian w stawach na rtg nie
stwierdzono, ekg oraz rtg klatki piersiowej też w porządku.
CZy to rzeczywiście SM? CZy ktoś miał podobne przejścia i w końcu ma
postawioną diagnozę?
Obserwuj wątek
    • paczula8 Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 10.10.05, 13:38

zajżyj tutaj
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26140
    • mmagda12 Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 10.10.05, 16:35
      Hej ,wszystkie bole maja napewno zwiazek z dyskopatia kregoslupa szyjnego
      [mrowienie warg policzkow dretwienie rak,bole kostno stawowe,szwankowanie
      pamieci]] i dyskopatia ledzwiowego,[dretwienie nog].Czy nie masz zawrotow glowy
      i zaburzen rownowagi?Jakie bralas leki? Masz zrobic rezonans szyjnego?
      • bulkazbananem Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 10.10.05, 17:23
        Moim zdaniem twoje objawy wcale nie wskazuja na SM...a rezonans mozgu da ci na
        99% odpowiedz - to jest badanie decydujace w diagnostyce SM...

Pozdrawiam
        BzB
        • dinkaa Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 15.10.05, 23:08
          W moim przypadku, oprócz MRI, BAEP, pola widzenia i innych, o zdiagnozowaniu sm
          zdecydowało badaniue płynu mózgowo-rdzeniowego. Wiecej dowiesz się na grupie
          dyskusyjnej sm-pl.
          Pozdrawiam
      • baba.do.lekarza Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 10.10.05, 18:28
        Mam zrobić MRI głowy. Sam neurolog na moje pytanie czy podejrzewa SM
        stwierdził, że o tym myśli. Aha, tam wyżej ktoś podał link do forum Borelioza,
        a ja faktycznie kiedyś miałam robione wyniki w tym kierunku i wyszły wątpliwe.
        CZy to może mieć jakiś związek z boreliozą? Zaburzenia równowagi miewałam
        dawniej, ale po masażach ustąpiły. Brałam szereg leków z grupy niesteroidowych
        przeciwzapalnych, ale tylko żołądek od nich mnie bolał. Brałam też jakieś na
        wzmocnienie stawów, na pamięc bilobil. Aha, mam też zimne dłonie i stopy, i
        czasem w ciągu dnia mam wrażenie spadającego pozimu cukru, chce mi się spać.
        • mefistoteles Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 10.10.05, 18:55
          stany podgorączkowe tez masz?
        • mevar Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 10.10.05, 19:17
          Babo :)
          Ktos Ci wczesniej juz pisal, ze dyskopatia kregow szyjnych moze powodowac
          wspomniane objawy /a z kolei dyskopatia kregow ledzwiowych problemy w
          konczynach dolnych/. Moge to rowniez potwierdzic
          Sama mam problemy z kregami szyjnymi i wiele objawow podobnych do
          Twoich /dretwienie rak i twarzy oraz warg, zaburzenia rownowagi/. Tez
          podejrzewano u mnie SM. I podobnie jak Ty bylam przerazona. MRI, punkcja
          ledzwiowa i EVP nic nie wykazaly - na szczescie!!! Dopiero RTG kregow szyjnych
          pokazal zmiany w nich. I stal sie zarazem wyjasnieniem moich problemow :)
          Badajacy mnie wczesniej neurolodzy /a bylo ich 2/ nie wpadli na ten pomysl ;),
          bo rzeczywiscie zmiany w kregach szyjnych daja tego rodzaju objawy, ktore moga
          tez wystepowac w innych chorobach. A kazdy specjalista patrzy na pacjenta z
          perspektywy wlasnej specjalnosci ;)
          A wiec glowa do gory i nie boj sie! :)
          Moze bys skonsultowala sie z dobrym ortopeda i ew. powtorzyla RTG? Zmiany mogly
          sie nasilic, powodujac zarazem nasilenie objawow.
          Tak czy inaczej: glowa do gory i nie daj sie przerazic :) :)
          Pozdrawiam
    • wisienka36 Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 10.10.05, 21:51
      Drętwienia, bóle stawów, mrowienia - to wszystko sugeruje zmiany zwyrodnieniowe
      w kręgosłupie. Robiłaś rtg kręgosłupa? Jeżeli wyszedł bez zmian to może
      powinnaś zrobić MR kręgosłupa. Może postaraj się jednak o skierowanie i nie
      zamartwiaj się na zapas, że to SM. Musisz się jednak trochę pobadać. Pozdr.
    • bananova Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 10.10.05, 22:20
      a czy mialas jakies zaburzenia widzenia? stwardnienie rozsiane podobnoz ma swoj
      poczatek w nerwie wzrokowym. np.u mojej mamy SM sie w taki sposob przejawilo
    • baba.do.lekarza Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 11.10.05, 07:40
      Rtg kr. szyjnego miałam na początku przygód, i faktycznie wyszły zmieny
      zyrodnieniowe, poza tym rehabilitant stwierdził że mam zbyt mobilne kręgi i one
      się przemieszczaja.
      Stany podgorączkowe mam od dawna, 37-37,6. Czasami nie mam jej, a czuję się
      jakbym miała ze 40 st.
      Zaburzenia wzroku - od jakiegoś roku widze paprochy i jakieś kłaczki, ale wdzę,
      że mnóstwo ludzi to ma, a okulista kazała się do tego przyzwyczaić, dała
      krople, ale nie pomogło. Poza tym mam prawe oko troszczę słabsze, powinnam
      nosić okulary. 3 lata temu miałam badanie dna oka, ciśnienie śródgałkowe i
      inne. Wszystko w normie.
      Aha, najgorzej dokuczają mi stawy kolanowe, i nadgrastki, ostatnio drętwieje mi
      4 i 5 palec u ręki.
      Miałam też zadane pytanie o pęcherz, no i ostatnio niestety często biegam do WC.
      • mefistoteles Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 11.10.05, 13:50
        mam podobny problem...zrobiłem rezonans głowy i nie mam absolutnie zadnych
        zmian.. w związku z tym nadal nie wiem co mi jest ). mam praaktycznie te same
        objawy i z tego ci mi mówili lekarze jescze przed rezonansem nie są one
        zupełnie typowe dla SM. Objawy takie jak temperatura, bóle kolan nadgarstków
        nie mają raczej zadnego związku z SM... Bardzo powaznie powinnas podejsc do
        boreliozy bo te objawy wrecz idealnie do niej pasują a choroba ta w dfazie
        chronicznej chyba wcale nie jest lepsza od SM .... robił ci neurolog podstawowe
        badania na odruchy...? wykluczyłas choroby tkanki łącznej????
        • baba.do.lekarza Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 11.10.05, 14:12
          Tak,odruchy mam prawidłowe (chodzi o badanie młoteczkiem i smyranie podeszw
          stóp?) Choroby układowe mam wykluczone przez reumatologa.
          A czy Ty poważnie mówisz o boreliozie? Ja miałam też badania na borelioze
          dawniej, wyszedł mi wynik wątpliwy, przeleczyli mnie miesiąc i temat zamknięty.
          Ale mnie nie ugryzł kleszcz.
          Czy borelioza powoduje wszystkie takie problemy?
          • mefistoteles Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 11.10.05, 14:31
            oczywiscie ze powoduje...... natomiast nie wydaje mi sie zeby było SM.....nie
            te objawy...
            • baba.do.lekarza Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 11.10.05, 15:32
              Jeszcze jedno. mam też dziwne zawroty głowy i czuję sie zmęczona a czasami
              dziwnie zamroczona, jakby nie docieały do mnie sygnały z zewnątrz.
              Nie mogę unieść rąk do góry na dłuższy czas, np. przy wieszaniu firan, czuję
              jakby odpływała mi krew.
              Mefisto, a czy ty masz borelioze?
              • mefistoteles Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 11.10.05, 15:38
                ja mam ujemne wyniki boreliozy ale to nic nie znaczy, sm mi wykluczono..wiec
                narazie nie wiem co mi jest..
              • mmagda12 Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 11.10.05, 15:50
                Ja dalej sugeruje ,ze masz z szyjnym problemy.Moze zrob sobie przeplywy
                doglowowe i rtg czynnosciowe.To potwierdzi ,lub wykluczy
                [niedokrwienia ] ,chodzi mi o zawroty glowy .
    • mefistoteles Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 11.10.05, 18:28
      zrób rezonans..choc własciwie to on tez ci nie da pewnosci ze nie masz sm
      • venus22 Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 11.10.05, 19:05
        a moze to po prostu migreny bez bolow glowy, zamiast BG masz zawroty glowy.
        Jest to rzadka forma migreny ale istniejaca.
        czy ktos w rodzinie cierpi na bg albo podobne dolegliwosci?

W migrenie bowiem mozna miec takie dretwienia, mrowienia twarzy, stany
        otepienia, konfuzji mentalnej i oslabienia. Nie moc sie wyslowic lub miec
        trudnosci z mowieniem. zapominalskosc itd..
        Kregi szyjne w tym wypadku moga niezalznie dawac bole i/lub pogarszac migrenowe.
        Dodatkowo, mroczki przed oczami wystepuja w fazie migreny zwanej aura. zwykle
        aura jest przejsciowa.
        bardzo wielu migrenikow, szczegolnie z aura maja blizny po mikro wylewach tzw
        white matter lession na mozgu - blizny na bialej materii - nie wiem jak to
        naprawde sie po polsku nazywa.

Mozna podsunac lekarzowi i taka sugestie.

Venus
        • baba.do.lekarza Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 11.10.05, 21:11
          No a co ze stawami, które w sumie oprócz drętwienia najbardziej mi doskwierają?
          Czy te wszystkie objawy nie pasują do jakiegoś jednego schorzenia, czy to
          raczej zbieg okoliczności, że tyle mam dolegliwości?
          • delvra Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 11.10.05, 21:52
            Albo masz 16 roznych chorob na raz, albo to rzeczywiscie borelioza, ktora ci kiedys zle wyleczyli.
            • baba.do.lekarza Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 11.10.05, 21:59
              Ja pamiętam początki tych dolegliwości, najpierw były objawy mega grypy,
              łamanie w kościach, suchy kaszel, potem kręgosłup i stawy, kłucie w sercu,
              drętwienia. Potem jakiś czas spokój, i od roku znowu. Co do boreliozy,
              poczytałam to forum, mnóstwo rzeczy się zgadza, ale jak wspomniałam, nie miałam
              nigdy kleszcza, wynik miałam wątpliwy, dlatego odrzucono tą wersję po
              przeleczeniu.
              • venus22 Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 11.10.05, 22:34
                >>Ja pamiętam początki tych dolegliwości, najpierw były objawy mega grypy,
                łamanie w kościach, suchy kaszel, potem kręgosłup i stawy, kłucie w sercu,
                drętwienia. <<

uh-oh... ja lekarzem nie jestem ale znacznie to oslabia podejrzenie o migrene.
                Ktore zreszta i tak bylo bardzo slabe. Borelioza coraz bardziej prawdopodobna.

jesli chodzi o lamanie w kosciach i w ogole objawy reumatyzmu i fibro to ma to
                ok 70% migrenikow z silna migrena taka jak moja, uwazam wiec ze to moze, nie
                musi ale moze, byc jeden z jej symptomow.

bardzo wielu chorych twierdzilo ze nigdy nie mieli kleszcza, Zdarza sie tez ze
                objawy boreliozy sa nietypowe,
                a testy nie sa zbyt wiarygodne.
                mam kolezanke u ktorej wykryto te bakterie dopiero po podaniu serii roznych
                antybiotykow, i dopiero wtedy test wykazaly ze jednak to ma. a tak caly czas
                miala negatywne.

Venus

• baba.do.lekarza Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 12.10.05, 07:48
      Dziękuję Wam za wszystkie sugestie. Troszkę się uspokoiłam ibardziej pod uwagę
      wzięłam tą diabelną boreliozę. Po niedzieli jestem umówiona na wizytę u innego
      neurologa, zobaczymy, co on na to wszysttko powie. Wspomne też o wątpliwym
      wyniku na boreliozę. Ale strasznie się boję, że jednak znowu padnie sugestia o
      SM.
    • baba.do.lekarza Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 14.10.05, 08:02
      Byłam wczoraj u rodzinnego, w sumie to po skierowanie do neurologa, na NFZ.
      Opowiedziałam mu o mojej prywatnej wizycie u pierwszego neurologa i o
      podejrzeniach SM. Uspokoił mnie, pokazał plansze, na której omówił możliwe
      uciski kręgów (dysków) kręgosłupa na nerwy. Wg niego mam w ohgóle niemyśleć o
      SM, a drętwienia kończyn, mrowienia twarzy i uszu to ewidentna wina mojego
      kręgosłupa, który od 6 lat w nie najlepszym stanie. Powiedział też, że całkiem
      mozliwe, że olowy do ognia może dawać niedoleczona borelioza.
      Nie mniej jednak dostałam skierowanie do specjalisty ale z rozpoznanie zespołu
      szyjnego kręgosłupa, i boreliozy.No i co wy na to? Czy mam się uspokoić?
      • mefistoteles Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 14.10.05, 11:36
        wydaje mi sie ze jesli nie masz wielkego pecha i nałożyło ci sie kilka chorób (
        a to raczej niemozliwe) to SM napewno nie masz..twoje objawy takie jak bóle
        nadgarstków,kolan , temperatura są zupelnie nietypowe dla sm
        • baba.do.lekarza Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 14.10.05, 11:47
          Obyś miał rację. Boję się jednak tej wizyty u specjalisty. Ale musze to
          wyjaśnić. Temperaturka zwykle podwższona, ponoć taka moja uroda. Ja bóle
          kręgosłupa miewam od bardzo dawna, początki to nawet jescze w szkole średniej.
          Ale po pływaniu trochę onich zapomniałam. Pojawiły się znowu parę lat później,
          gdy zaczęłam pracę (siedząca przy komputerze). Dopiero potem dszły bóle stawów,
          najpier właśnie nagdgastków, potem barków i na końcu kolan. Palce u rąk
          dętwiały mi już dawno, ale teraz te mrowienia uszu i twarzy mnie przeraziły.
          Jeszcze zawroty głowy i otępienie, a wszystko razem pojawia się w cyklach 3-4
          tygodnie. Gdzieś czyałam, że to ponoć charakterystyczne dla boreliozy, oraz to
          że bakteria boreliozy lubi mieszkać również w stawach kręgosłupa.
          A jeśli chodzi o pecha, to go mam:))) więc nałożenie kilku chorób bardzo
          prawdopodobne, ale wolę to niż SM, jeśli można w chorobach wybierać:)))) Gdzieś
          w głębi jestem dobrej myśli.
          • mefistoteles Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 14.10.05, 14:47
            mysle ze nie powinnas sie martwic , napisz jak juz bedziesz wiedziec co i
            jak..a OB i alat masz w porządku?
    • literka100 Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 14.10.05, 15:05
      Spróbuj dostać się do przychodni na czerniakowskiej - szpital orłowskiego, tam
      podobno jest dobry profesor, niestety nie znam nazwiska, specjalizujący się w SM.
      Polecam tez neuropatologa dr. Śmiałka tel. 610 79 95. Starszy lekarz, ale mądry.
      Jako jeden z niewielu w polsce ma uprawnienia do nastawiania kręgosłupa
      szyjnego. Podkreślam jest lekarzem a nie kręgarzem.
      Chodze do niego i jestem zadowolona.

Nie martw się i dużo zdrowia:-)))
    • zebra12 Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 15.10.05, 11:58
      Droga Babo do lekrza! No przecież ja mam identyczne objawy! Każdy jeden! Tylko
      myslałam, ze to od kręgosłupa! Właśnie byłam we czwartek u lekarza rodzinnego i
      dał mi skierowanie na rehabilitacje. Nawet nie wspomniał o neurologu. A bardzo
      martwią mnie te drętwienia. Na boreliozę nigdy się nie leczyłam. A już o SM to
      nawet nikt nie wspomniał! Kleszcze miałam kilka razy w życiu. W sumie chyba z
      pięć czy sześć. Sama je usuwałam. Mam juz wprawę po psie :) Z innych objawów:
      zmęczenie, słabość, zawroty głowy, częste bóle głowy, bóle stawów, zwłaszcza
      nadgarstków. Czuję się jak staruszka. Mam dopiero 32 lata. Kręgosłup szyjny
      niestabilny w całości. Może to jednak od kręgosłupa? Napisz do mnie, co Ci
      powiedzieli lekarze! To nie może być przypadek, że mamy identyczne objwy!
      • paczula8 Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 15.10.05, 20:31
        Zebra, miałam identyczne objawy plus arytmię serca. Długo szukałam przyczyny.
        Okazało się , że jest to borelioza (kleszcza nie widziałam). Jestem w trakcie
        leczenia antybiotykami. Odczuwam duuużą poprawę, mogę normalnie funkcjonować.
        Mam nieodparte wrażenie, że jest to choroba słabo znana i przez to słabo
        diagnozowana przez lekarzy, niestety, ponieważ czas trwania choroby ma tu
        znaczenie. Im wcześniej wykryta choroba tym większe szance na wyleczenie.
        • zebra12 Borelioza? 16.10.05, 09:10
          A gdzie, jakie i za ile badanie robi się w tym kierunku? Tylko takie miarodajne!
          • wawan1 Re: Borelioza? 16.10.05, 12:14
            Niestety wszystko wskazuje, że to borelioza, niestety, albo stety. Miałam od 7
            lat dosłownie identyczne objawy, stawy, kości, kręgosłup, pamięć, zawroty i
            bóle głowy, duszności, kłucie i kołatanie serca, okropne drętwienia rąk i nóg,
            kłucie i palenie skóry. Zostałam przebadana w kilku możliwych kierunkach, po
            drodze guzek tarczycy, spadek gęstości kości, wszystkie badania
            autoimmunologiczne na choroby reumatyczne - wykluczone, hormony uregulowane.
            Jedyne co wysżło w badaniach to słabododatnie wyniki na borelioze. Nie pamiętam
            kleszcza ani rumienia. Oprócz popularnego testu Elisa zrobiono mi test
            potwierdzenia Western Blot, który wykazał 2 prążki. Wynik wątpliwy i dodatni,
            różnie wychodził. Ale podjęto się leczenia właśnie boreliozy.
            Dopiero rpok temu postawiono mi diagnozę. Jestem leczona od 8 miesięcy
            antybiotykami, jest lepiej, ale nie idealnie. Też miałam sugestie SM i też
            oczekuję na wizytę u neurologa.
            Zapraszam na forum Borelioza, jest tam więcej osób z takimi problemami.
            Pozdrawiam
    • wawan1 Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 19.10.05, 07:49
      Babo, trzymam za Ciebie kciuki, ale Ty też za mnie trzymaj!!!
      Dziś wizyta u neurologa, chyba padnę ze zdenerwowania. Ale liczę, że coś się
      rozjaśni, chociaż ja akurat uważam, że to sprawka mojej boreliozy:)
      Zdrówka życzę
    • ja-nina5 Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 20.10.05, 07:55
      byc moze masz niedoczynnośc przytarzyc? Udaj sie do endokrynologa, tylko
      dobrego. powodzenia!!!
    • ja-nina5 Re: Czy to jest SM??? Jestem przerażona! 20.10.05, 07:58
      zgubiłam literkę, ma być NIEDOCZYNNOŚĆ PRZYTARCZYC.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka