Gość: mt IP: *.icm.edu.pl / 217.96.91.* 03.10.02, 15:10 co to oznacza? Dotyczy to całego cholesterolu jak i frakcji HDL. Czy to jakiś powód do zmartwień? MT Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Artur Re: cholesterol poniżej normy IP: *.usask.ca 03.10.02, 18:53 W zasadzie nie. Niski cholesterol jest zwiazany z niskim ryzykiem chorob serca. Ale, np, jest takze zwiazany z wyzszym ryzykiem samobojstw. Trudno powiedziec dlaczego. W kazdym razie nikt nie zaleca podwyzszania cholesterolu do tzw "normy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mt dzięki Arturze!! IP: *.icm.edu.pl / 217.96.91.* 04.10.02, 11:54 Czyli nie mam lecieć po zakup golonki? Z jednej strony to dobrze, z drugiej zaś już wiem,skąd u mnie te wisielcze nastroje, zwłaszcza na halny. Swoją drogą, ciekawa zależność między niskim cholesterolem, a tendencjami samobójczymi. jakby jakis neuroprzekaźnik był niski, to ok, jest to dla mnie do pojęcia, ale to???? Hmmmmmmmmmmmm, dziwne i zagdkowe... Pozdr, MT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: teoria NA D IP: *.oc.oc.cox.net 04.10.02, 20:41 A moze to jest tak: pewne potrawy, jak mieso, tluszcze, jaja daja, co prawda, wysoki cholesterol, ale rownoczesnie sa smaczne, daja energie i radosc zycia. I odwrotnie: jarzynki z wody nie podnosza wprawdzie cholesterolu, za to jest sie slabym, watlym, smutnym a stad krok do mysli samobojczych! Osobiscie bardzo nad tym ubolewam bo zal mi zwierzat, ale jestem miesozerna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: zwiazek cholesterolu z dobrym samopoczuciem IP: *.oc.oc.cox.net 04.10.02, 20:49 sorry, szybciej sie wyslalo, niz chcialam. Moja teoria jest raczej malo powazna i nie zamierzam wywolywac burzy miedzy miesozercami a wegeterianami. Prosta obserwacja dowodzi jednak, ze ci z lekka nadwaga sa pogodniejsi w zyciu niz ci z niedowaga. Odpowiedz Link Zgłoś