Dodaj do ulubionych

"igielki w palcach"

IP: 3E1FE* / *.blueyonder.co.uk 11.10.02, 00:12
u mojej lewej reki od tygodnia dwa male palce sa non-stop jakby
sparalizowane, scierpniete, niby czuje gielki, ale tak naprawde to ich nie
czuje,
mam wrazenie ze nie mam momentami czucia, mam jakby opozniony zaplon uczucia
!!!!!!!!!!!!!!!co to ?
mam leciec do lekarza i zawracac glowe?
Obserwuj wątek
    • chrissie Re: 'igielki w palcach' 11.10.02, 12:12
      Gość portalu: ja napisał(a):

u mojej lewej reki od tygodnia dwa male palce sa non-stop jakby
      sparalizowane, scierpniete, niby czuje gielki, ale tak naprawde to ich nie
      czuje, mam wrazenie ze nie mam momentami czucia, mam jakby opozniony zaplon
      uczucia!!!!!!!!!!!!!!!co to ?
      mam leciec do lekarza i zawracac glowe?

Mialam podobny problem jakies dwa miesiace temu. U mnie zaczelo sie to od stop,
      po paru dniach przeszlo na dłonie. Też drętwiały mi palce (najbardziej
      środkowy), czułam igielki, palce były ścierpnięte. Pierwszego dnia
      pomyślałam "no tak, umieram", ale jak nie umarłam, to zaczęłam się zastanawiać,
      do JAKIEGO lekarza iść (naczyniowiec, ortopeda, neurolog ?). Zastanawiałam się
      baaaaaaaaardzo długo, tak, że te objawy zaczęły ustępować. Dwa tygodnie temu
      byłam przeziębiona i poszłam do swojego lekarza rejonowego i przy okazji
      opowiedziałam mu o tej historii. Wykonał tzw. "pobieżne badanie neurologiczne"
      (tak powiedział) i powiedział, że gdyby te objawy się powtarzały w przyszłości,
      to żeby przyjść jeszcze raz do niego, wtedy zastanowi się, co dalej. Anyway,
      stwierdził, że mogło sie to wziac z ucisku jakiegoś kręgu na jakiś nerw, co
      jest bardzo prawdopodobne, bo pracuje przy komputerze i juz kilka lat temu X-
      ray wykazalo zwyrodnienie ktoregos kregu szyjnego.
      pozdrawiam,
      chrissie
    • Gość: maca Re: 'igielki w palcach' IP: *.gostyn.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 19:05
      nie chce cie martwic ale moja kumpela miala kiedys podobne wrazenie z tym ze
      dotyczylo to uda. poszla do lekarza i dowiedziala sie ze to tylko efekty
      stresu. zapomniala o tym, nadwrazliwosc i dretwnienie ustapily a po kilku
      latach po pewnym omdleniu i szczegolowych badaniach okazalo sie ze choruje na
      stwardnienie rozsiane a prawdopodobnie wspomniane dretwienie bylo pierwszym
      symptomem tej choroby. nie lekcewaz wiec tego i zrob badania. narka
      • Gość: agulha Re: 'igielki w palcach' IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 19.10.02, 21:29
        Nie mogłam pozostawić tego bez komentarza, bo autorka wątku nie zaśnie w nocy
        ze strachu.
        Twoja opowieść jest na pewno w 100% słuszna, ale objawy SM są tak
        różnorodne...poza tym SM rozpoznaje się wtedy, gdy objawy pojawiają się
        wielokrotnie [nie w jednym czasie] i dotyczą różnych części układu nerwowego
        ośrodkowego. Żaden (żaden!!) pojedynczy objaw nie powinien w ogóle nasuwać
        myśli o SM, a tym bardziej nie ma żadnych wskazań do badań diagnostycznych W
        KIERUNKU SM.
        Jeśli drętwieją "dwa małe palce" - a sprawdź no dobrze, czy nie jest tak, że
        mały palec zdrętwiały jest cały, a czwartego (serdecznego) tylko zewnętrzna
        część? - to zapewne objaw pochodzi z nerwu łokciowego [czyli obwodowa część
        układu nerwowego, czyli zero mozliwości związku z SM]. To się zdarza po urazach
        (złamania, zwichnięcia - nawet w długi czas po urazie), albo w następstwie
        pracy z opieraniem się na zgiętym łokciu.
        Wydaje mi się, że trzeba poczekać i poobserwować, można łykać nieśmiertelne
        witaminy z grupy B. Jeśli rzecz nie będzie ustępować, poradzić się neurologa,
        może zaleci elektromiografię.
        • chrissie Re: 'igielki w palcach' - DO AGHULI - pilne 23.10.02, 11:32
          Gość portalu: agulha napisał(a):

Nie mogłam pozostawić tego bez komentarza, bo autorka wątku nie zaśnie w nocy
          ze strachu.
          Twoja opowieść jest na pewno w 100% słuszna, ale objawy SM są tak
          różnorodne...poza tym SM rozpoznaje się wtedy, gdy objawy pojawiają się
          wielokrotnie [nie w jednym czasie] i dotyczą różnych części układu nerwowego
          ośrodkowego. Żaden (żaden!!) pojedynczy objaw nie powinien w ogóle nasuwać
          myśli o SM, a tym bardziej nie ma żadnych wskazań do badań diagnostycznych W
          KIERUNKU SM.
          Jeśli drętwieją "dwa małe palce" - a sprawdź no dobrze, czy nie jest tak, że
          mały palec zdrętwiały jest cały, a czwartego (serdecznego) tylko zewnętrzna
          > część? - to zapewne objaw pochodzi z nerwu łokciowego [czyli obwodowa część
          > układu nerwowego, czyli zero mozliwości związku z SM]. To się zdarza po
          urazach (złamania, zwichnięcia - nawet w długi czas po urazie), albo w
          następstwie pracy z opieraniem się na zgiętym łokciu.
          Wydaje mi się, że trzeba poczekać i poobserwować, można łykać nieśmiertelne
          witaminy z grupy B. Jeśli rzecz nie będzie ustępować, poradzić się neurologa,
          może zaleci elektromiografię.

Nie wiem, jak autorka wątku, ale ja z pewnością miałam kłopoty z zaśnięciem,
          tym bardziej, że od 3 - 4 dni mam te same objawy co w sierpniu.
          Jeśli drętwienie dłoni pochodzi ze stawu łokciowego, to co powiesz o stopach ?
          Mnie w tej chwili drętwieją stopy i dłonie, z tym, że dłonie bardziej. Czuję
          też dziwny "ból" (ucisk ?) w łokciu, ale od wewnętrznej strony (tu, gdzie
          pobiera się krew).
          Zdecydowałam się w końcu na wizytę u neurologa, ale gdzie ? Aghula, czy możesz
          mi kogoś polecić ? Nie chciałabym iść tak po prostu z marszu do jakiejś
          prywatnej przychodni, do kompletnie nieznanej mi osoby, bo nie wiem, na kogo
          trafię, a sprawa robi się dla mnie poważna.
          Jedynym pocieszeniem (??) dla mnie jest fakt, że na SM jestem już chyba za
          stara. No ale jeśli nie SM, to co to jest ? Masz jakiś pomysł ?
          pozdrawiam,
          chrissie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka