Dodaj do ulubionych

ząb po kanałowym

22.11.05, 20:11
wlasnie wyleczono mi zeba kanalowo. dentysta powiedzial, ze nie bedzie juz to
tak silny zab jak wczesniej:( stad moje pytanie, czy mam na niego specjalnie
uwazac? jak dlugo trzymaja sie wasze zeby wyleczone w ten sposob? czy macie z
nimi jakies problemy? ja jak narazie ( godzine po przyjsciu od dentysty)
czuje, jakby moj zab wisial na niteczkach :)))
Obserwuj wątek
    • konti7 Re: ząb po kanałowym 22.11.05, 20:40
      Zeby leczone kanalowo powinno sie koronowac.I jest to wskazanie praktycznie
      bezwgledne w wiekszosci zebow.Ze wzgledu jednak na koszty,czesto zaniedbywane
      przez pacjentow.
      "Specjalnie uwazac" to sie nie da-nie jestes w stanie kontrolowac ruchow
      mimowolnych,nocnych,itd.
      Jak dlugo taki zab udaje sie utrzymac?Zalezy-ogolnie jednak najczesciej traci
      sie go z powodu komplikacji zapalnych , zlaman lub pekniec przy braku korony.
      • renia_26 Re: ząb po kanałowym 22.11.05, 22:42
        Mam zęba po leczeniu kanałowym już 15 lat tak, tak. Dopiero niedawno troche się
        ukruszył, ale mam nadzieję, że jeszcze mi posłuży. Specjalnie na niego nie
        uważałam.
        • marripossa Re: ząb po kanałowym 23.11.05, 06:46
          Ja mam jedynke po kanalowym okolo 10 lat. Bez koronki. Specjalnie na nią nie
          uważam, ale cukierków na gryzę. Szóstka po kanalowym ulamala mi się calkiem 2
          tygodnie po leczeniu (już nie pamiętam czy ugryzlam coś czy tak sama z siebie)
          i musialam usunąć i wstawić implanta.
          • andrzejek23 Re: ząb po kanałowym 23.11.05, 09:16
            Stomatolodzy uwazaja, ze dobrze zrobiony zab wytrzyma do konca zycia. Wydaje mi
            sie, ze skoro zab sie zlamal, to byl za slaby na zwykle leczenie kanalowe. Ja
            mialem jednego bardzo slabego, wiec wewnatrz wklejony jest porcelanowy cwiek.
            Takie zbrojenie, na ktorym odbudowana zostala korona zeba. A teraz zabki
            prostuje aparatem stalym, i na tym zabku koncentruja sie w tej chwili
            najwieksze sily i nic mu nie jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka