nowajulka 28.02.06, 14:32 Ale chce mi sie jeść ! Już naprawdę nie wiem czym zapchać brzuszek............całe szczęście, że przynajmniej nie tyję............ale ruszam buzią non stop .................... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annakamila Re: JESĆ !!!!! 28.02.06, 15:29 Jak jestem w pracy to mam 0,5 kg torbe migdalow lub orzechow laskowych. Mozna sie nimi najesc bez wysilku (nawet przy biurku) Drugi wariant to kolka ryzowe z maslem. Tez mozna sie nasycicic. Trzeci wariant to picie. Czwarty wariant to 2 obrane marchewki do chrupania. Ja ciagle chce jesc i jem duzo wiecej niz kiedys, o dziwo wcale nie tyje. Moze to wynika z faktu ze organizm niezle sie musi natrudzic by wydobyc energie z tluszczu lub bialka przy skapych ilosciach weglowodanow. Anna Kamila Odpowiedz Link
asiabed Re: JESĆ !!!!! 28.02.06, 15:41 ja tez mam ostatnio dziwnie duuuzy apetyt. niedawno zjadalm objad - weglowodanowy (choc nie z cukrow prostych). I jestem glodna... Odpowiedz Link
nowajulka Re: JESĆ !!!!! 28.02.06, 20:11 No to mnie pocieszyłyście................wafle ryżowe jem, ale staram się je także ograniczać.........wrąbałam (sorry a wyrazenie) cały mały garnek kaszy fryczanej z pomidorem i papryka i dalej jestem głodna.................. Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: JESĆ !!!!! 01.03.06, 15:28 ja wlasnie tez caly czas jem i jem i chce mi sie jesc srednio co 2 godziny,...ale strasznie tyje....Jak bym chciala byc taka szczupla jak Wy! Odpowiedz Link
nowajulka Re: JESĆ !!!!! 01.03.06, 19:52 No to co jesz ? Możesz napisać ? A oto co ja : brokuły, kalafior, miskę kaszy gryczanej z pomidorami, oliwką, cebulą i papryką, mięsko z warzywami i kaszą jaglaną/ciemnym ryżem...w ramach przekąski selera naciowego, zwykłego selera, lub chlebek chrupki z oliwka........no i mineralka...........no i rano cherbatka.......... Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: JESĆ !!!!! 03.03.06, 16:50 ja potrafie wrabac cala kaszanke rano np lub jakies miecho z warzywami na sniadanie. Potem kolo 13:00 juz bym cos przekasila, wiec podjadam albo duzy kubek zupy , potem jakis jogurt naturalny, potem garsc orzechow. Potem wieczorem znow jakies drugie danie na miesie : piers z kurczaka albo mielone z kurczaka + jakies cos zielone: zielona salata albo kapusta biala z olejem i czosnkiem a la "coleslaw dietetyczny" . No i to juz wystarczy, zeby byc grubasem. Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: JESĆ !!!!! 03.03.06, 16:52 wczesniej jadlam tylko 2 kromeczki na sniadanie + jakas zupke pod wieczor + jakies cos z maki w poludnie i tak mnie zatykalo,ze nawet nigdy glodu nie mialam. Ale sprawa sie wyjasnia: weglowodany a wszczegolnosci maka potrafia zatkac totalnie.A gzybki rosna jak na drozdzach Odpowiedz Link
jullieta Re: JESĆ !!!!! 03.03.06, 20:07 Taaak,homeopatqq, będę musiała cosik jednak dodać do mojego menu... Ale kaszance - dziękujemy... Odpowiedz Link
zocha18 Re: JESĆ !!!!! 03.03.06, 20:50 A co jadacie na śniadanko, ja dzisiaj zjadłam owsiankę na wodzie, można, czy raczej nie?? Kurczę jak cieżko zmienić nawyki zywieniowe. Zawsze rano piłam soczek z cytrusków z sokowirówy.A teraz najadłam sie migdałów i coś mnie strzyka w boku lewym.Chyba przesadziłam z iloscia. Odpowiedz Link
jullieta Re: JESĆ !!!!! 03.03.06, 21:15 Moje śniadaniowe menu - dzień powszedni, to wariacje na temat: mleko migdałowe lub sojowe z: płatkami owsianymi, sojowymi, kaszą jaglaną, poppingiem, quinoa, wiórkami kokosowymi, do smaku: sól,cynamon i anyż; chleb żytni razowy (domowy, na zakwasie) z: masłem migdałowym lub sezamowym; sobota i niedziela: jajecznica, jajko na miękko, wędlina (po prostu gotowane mięsko), domowy majonez, chrzan, zielenina. Odpowiedz Link
zocha18 Re: JESĆ !!!!! 03.03.06, 21:58 nieźle sobie dogadzasz ) A ja jestem na etapie czytania postów - wszystkich, i efekt bedzie taki, ze umre z głodu i candida też Odpowiedz Link
jullieta Re do zochy 04.03.06, 12:41 Zocha Kobietko, nie dogadzam sobie, tylko usiłuję przeżyć. Ćwiczenie czyni mistrzem, a na początku diety ręce mi opadły w bezsilności: i co ja mam teraz jeść? Aż doszłam do takiego etapu, że wreszcie mam co jeść. a największy problem miałam właśnie ze śniadaniem. Teraz to pesteczka, szczególnie, że to II etap. Tylko muszę zwiększyć częstotliwość lub ilość posiłków, bom chuda i przytyć chcę. Tak sobie myślę, że może za radą Oktiska będę przegryzać między posiłkami? Odpowiedz Link
zocha18 Re: Re do zochy 04.03.06, 12:51 Pocieszyłaś mnie trochę, liczę, że ja też niedługo dojde do wprawy, bo na tą chwilę jestem troszke zdołowana, słaba i juz nie wiem czy to z głodu, czy candida daje mi w kość. Julietta, powiedz mi, jak sobie poradziłas z komponowaniem jadłospisu w I epie, miałas jakies ksiazki, ja korzystam tylko rad z forum-dzieki Bogu, ze jest to forum Odpowiedz Link
jullieta Re: Re do zochy 04.03.06, 21:19 Zocha, luzik, goowka do góry! To tylko na początku tak wygląda. Nie mam książek, nie są potrzebne, korzystałam z forum i artykułu doktora. Więcej nic nie potrzeba, a jak nie wiesz, to po prostu pytaj. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
nowajulka Re: JESĆ !!!!! 04.03.06, 09:30 To może Ty jesz za rzadko ? I dlatego nie chudniesz ? \\Ja tez jem o każdej porze dnia obiady..........tyle, że z wiekszą ilością warzyw........sałatkę cebulowo-pomidorowo-paprykową jem min dwa razy dziennie.......właśnie...czy pomidory mozna jeść w pierwszym etapie leczenia ? Bo czuje sie po nich dziwnie syta.............tak jak po glutenie...........może one odzywiają grzyba ? Odpowiedz Link
zocha18 Re: JESĆ !!!!! 04.03.06, 11:27 Wyczytałam właśnie, że pomidorki w I etapie w małych ilosciach, ale zalecane raczej w II. Odpowiedz Link
oktisek Re: JESĆ !!!!! 04.03.06, 08:51 Przy głodzie nie do opanowania są przynajmniej 2 możliwości: 1 candida dopomina się o swoje,2 zbyt mała ilość pożywienia. Miłe panie! Z tego co udaje mi sie wyczytać na tym forum, wynika że średnia dawka kaloryczna to ok 1000kcal.(warzywa,kasze, ryż, jakiś jogurcik,chrupki chlebek)To dużo za mało.Kobiety o wzroście 170 i wadze 60 kg(taki obrazek z ulicy) powinny zjadać przynajmniej 2200kcal Te kalorie powinny byc dostarczane w posiłkach zbilansowanych,pod względem składników odżywczych, minerałow i witamin.Tego nie mozna zrobić intuicyjnie, gdy organizm jest w stanie walki z grzybem.Konieczne jest ułożenie jadłospisu zawierającego potrawy dozwolone i ulubiomne oraz co najważniejsze to przestrzeganie go. Posiłki wysoko węglowodanowe (garnek kaszy}powodują w krótkim czasie po posiłu wchłonięcie zawartej tam glukozy do krwi i zaraz po tym wyrzut insuliny przez trzustkę, która zbija cukier i ponowny sygnał głodu nie do opanowania.I tak na okrągło. Ja by nie dopuścić do uczucia wilczego głodu zjadam o 15 ,zamiennie orzechy włoskie, laskowe migdały, pestki dyni,słonecznik w ilości ok 10 gram .Uzupełnia to wapń i magnez i pozwala mi dotrwać do obiado-kolacji (ok.18)Pzdr. Odpowiedz Link
jullieta Re: do oktiska 04.03.06, 12:48 Oktisek, Dobry Człowieku, podpowiedz od czego przytyć? Jestem w II etapie. Mam zwiększyć objętość posiłków, ich liczbę (jem 4 posiłki), zastosować przegryzki? Poradź proszę! Mam 170 cm wzrostu i ważę 55 kg, ważyłam 57, a chciałabym dojść tak do 58 kg. Odpowiedz Link
oktisek Re: do oktiska 05.03.06, 13:11 jullieta napisała: Cyt: Oktisek, Dobry Człowieku, podpowiedz od czego przytyć?< No no stałem się na dobrym człowiekiem(hurra!) Z moich obserwacji wynika że tucząco działa…..stabilizacja uczuć. (popatrz w swoim otoczeniu na kobiety z kilkuletnim stażem w związku) Cyt >Poradź proszę! Mam 170 cm wzrostu i ważę 55 kg, ważyłam 57, a chciałabym dojść tak do 58 kg.< Dziouszka dech mi zaparło jak siebie opisałaś. Masz modelową wagę w stosunku do wzrostu i na pewno nie” wyglądasz jak sznurek” Ma to też plusy. Wkładasz palec do wody i obwieszczasz „dzisiaj zupa na kościach” (Hi hi zaśmiał się cichutko.) Ale poważnie. Trudno jest coś doradzić wiedząc, że Jesteś w II etapie i masz określone preferencje pokarmowe. ("Ale kaszance - dziękujemy") Na pewno trzeba zwiększyć ilość zjadanych kalorii przez zwiększenie ilości (nie objętości) posiłków do 5 a nawet 6. Licząc pierwszy godz. 6 alocit , ostatni 20 ,kasza gryczana 100g z olejem kokosowym kilka łyżek (przyprawy jakaś papryczka jak najbardziej) Zwiększ trochę ilość białka (mięso, żółtka jaj) może włączysz już sery twarde + zmielone orzechy, migdały jako panierkę. Węglowodanów też troszkę więcej(kasza gryczana ,brązowy ryż) podlane masłem lub olejem kokos. Przegryzek raczej unikaj, gdyż dają niebezpieczne nawyki, które w połączeniu ze stabilizacja uczuć …prowadzą do otyłości. Twoja niedowaga na prawdę nie jest duża .Góra 2 kg. Nie roztyj się. Pomogłem? Odpowiedz Link
jullieta Re: do oktiska 05.03.06, 13:57 Oktisek, Dobry Człowieku, oczywiście, że pomogłeś!!! I wprawiłeś mnie w dobry nastrój, dałeś nadzieję, naprawdę! A więc zabieram się do dzieła, a w zasadzie do jedzenia (stabilizację uczuciową już mam). Zwiększam ilość posiłków, podoba mnie się przykład z kaszą gryczaną, ryżem brązowym i olejem kokosowym lub masełkiem. No i zaryzykuję z przegryzkami, najwyżej będziesz mnie później z nadwagi wyciągał... P.S. Przy zupie na kościach oplułam monitor... A co do wagi, co z tego, że modelowa, jak moje znajome wiecznie się pytają: a czemu Ty taaaka chuda jesteś??? Odpowiedz Link
jullieta Re: do oktiska 05.03.06, 14:00 Łomatko, Oktisek, ja Tobie podziękować zapomniałam (kandydozę mam, rozumiesz), co niniejszym czynię: dziękuję ślicznie, a gdybyś wpadł na inne pomysły, proszę daj znać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
oktisek Re: do oktiska 06.03.06, 07:49 jullieta napisała P.S. Przy zupie na kościach ......< Sorki, myślalem że rozśmieszę a rozwścieczyłem. >A co do wagi.... znajome wiecznie się pytają: a czemu Ty taaaka chuda jesteś?< Mówią tak zazdrości.Pzdr Odpowiedz Link
jullieta Re: do oktiska 06.03.06, 18:10 Oktisek, to podpucha jakaś, prawda? Bo ja oplułam monitor nie z wściekłości, przecież, a ze śmieeeechuuuuuuu!!!!!!! Odpowiedz Link
oktisek Re: do oktiska 06.03.06, 18:32 No jasne .Chociaż przy kandydzie charakter się zmienia. (na lepsze)Chichot.Pzdr Odpowiedz Link
nowajulka Re: do oktiska 05.03.06, 22:08 Ja jestem trochę wyższa i ważę podobnie, bo 57 kg.............do każdej surówki dodaję mnóstwo oleju i nic.......jem duzo mięsa i nic..........wsuwam spore ilości pestek i nic..........po prsotu nie tyję.......na tej diecie chyba nie da sie przytyc...........z tym że ja jestem zadowolona z wagi...nigdy przedtem nie wygladalam lepiej........... Odpowiedz Link
oktisek Re: do oktiska 06.03.06, 07:57 nowajulka napisała: po prostu nie tyję.......na tej diecie chyba nie da sie przytyc....z tym że ja jestem zadowolona z wagi...nigdy przedtem nie wygladalam lepiej.< Brawo tak 3maj.Nadrzędny cel wyleczyć się.Pzdr. Odpowiedz Link
jullieta Re: do nowejjulki 06.03.06, 18:14 No, to możemy sobie podać ręce, Kobietko. Chyba lepiej już z nami, skoro myślimy o tym jak wyglądamy? Świetnie, że jesteś zadowolona ze swojej sylwetki. A ja zagryzam zęby (na kościach...) i biorę się do jedzenia, może się uda chociaż kilogram... Odpowiedz Link
awisienka Re: do nowejjulki 07.03.06, 23:41 Jesli można się wtrącić... kasze i ryż naprawdę pomagają (ja podsmarzam je na oliwie z czosnkiem, cebulą i warzywami-pycha!!!). Moje dziecko w ciągu 6 tygodni przytyło 2 kilo (drobniutka dziewczynka lat 5)! A na ciągły głód tez proponuję pestki. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
oktisek Re: do nowejjulki 08.03.06, 19:05 nowajulka napisała Ja tam nie chcę przytyć< Pewno że nie. Usmiechaj się ,nie tylko po moim poscie.Pzdr. i wirtualny kwiatek odemnie Odpowiedz Link
setia Re: do oktiska 08.03.06, 17:07 oktisek napisał: Z moich obserwacji wynika że > tucząco działa…..stabilizacja uczuć. he, he oktisek, wg. tych obserwacji to ja po slubie stalam sie kobieta rozwiązłą)) Odpowiedz Link
oktisek Re: do oktiska 08.03.06, 19:08 setia napisała: > he, he oktisek, wg. tych obserwacji to ja po slubie stalam sie kobieta rozwiązłą)) Rozumiem że nastapiło rozwiązanie.Gratulacje. Pzdr Odpowiedz Link
jullieta Re: tyćććć 01.03.06, 19:59 Homeopatqqa, pisz mi tu kobietko co jadasz, że tyjesz??? Pisz i to szybciutko! Wszystko jak na spowiedzi, proszę!!! Odpowiedz Link
feliccity Re: JESĆ !!!!! 28.02.06, 21:40 Kochane szczęścia moje jak dobrze że jesteście)))) Właśnie weszłam forum z myślą załóżenia nowego wątku właśnie o moim ogromnym nieposkromionym, nieprzyzwoitym apetycie-a tu proszę taki surprise)))) Kochane ja od paru dni ciągle memłam buzią. Pożeram przeogromne porcje jedzenia, pestek słonecznika, dyni, marchewek. Normalnie aż mi głupio. No ale widze że nie jestem sama. Pozdrawiam serdecznie i smacznego życzę)))) Odpowiedz Link
awisienka Re: JESĆ !!!!! 01.03.06, 10:55 Mam taki sam problem z moimi dziećmi. Nie poznaje ich! Z niejadków stały się żarłokami!! Odpowiedz Link
nowajulka Re: JESĆ !!!!! 01.03.06, 19:51 Bo to chyba tak działa brak glutenu..........normalnie zjadłabym bułkę, dwie i byłabym zapchana...a tak............ Tak czy siak do bułek chyba już nie wrócę............to tylko zapychacze.......... Odpowiedz Link
golden24 Re: JESĆ !!!!! 01.03.06, 20:07 Mam to samo ostatnio.Dzis np. podjadalam wafle ryzowe, slonecznik,pestki dyni i jablko no i oczywiscie obiad i jeszcze bylam glodna... Odpowiedz Link
artur737 Re: JESĆ !!!!! 02.03.06, 05:53 Pastylki z lukrecji troche tlamsza apetyt na slodycze. Mozna brac 1-2 lub nawet 3 dziennie w razie glodu cukrowego. Odpowiedz Link
nowajulka Re: JESĆ !!!!! 02.03.06, 21:10 A gdzie sie je kupuje ? W aptece czy sklepach zielarskich ? Artur, a skąd Ty wiesz te wszystkie rzeczy ? Tez jesteś lekarzem ? Odpowiedz Link
balamutka Re: JESĆ !!!!! 09.03.06, 08:45 Polecam chlebek kukurydziany własnej roboty. W sumie to dla mnie smakuje jak ciasto ;P tak czy siak jest pyszny. Należy pamiętać o obnizeniu indeksu glikemicznego przez spożywanie tego chlebka z warzywami. Chleb kukurydziany Składniki: 175 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 2 jajka 150 ml chudego jogurtu 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka oleju Sposób wykonania: Wymieszać składniki, aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko posmarowanej tłuszczem i piec w temp. ok. 200 st. przez 10-15 minut. Odpowiedz Link
awisienka Re: JESĆ !!!!! 09.03.06, 10:14 Czy da się zrobić to ciasto bez jogurtu? Moja córeczka ma alergię na mleko, a 14 ma imieniny i nie wiem zupełnie jak jej uprzyjemnić ten dzień. Odpowiedz Link
balamutka Re: JESĆ !!!!! 09.03.06, 16:09 Niestety nie wiem, trzeba spróbować. Moze więcej jajek i oleju, ale nie umiem doradzić Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: JESĆ !!!!! 10.03.06, 05:19 ja juz dawno nie jadlam golabkow z kaszy gryczanej i teraz jak jem to widze,ze mnie strasznie zapycha na pare dobrych godzin. czyzby kluczdo sukcesu? Jeja, zebym tylko mogla schudnac ze 3 kg.! Odpowiedz Link
ewaoo1 Re: JESĆ !!!!! 15.03.06, 01:48 Z tym chudnięciem i tyciem to dziwna sprawa. Ja i moje dwie córki jesteśmy na diecie od pocz. listopada. Mąż zrezygnował z diety. Ja chudnę - 172cm wzrostu, 57 kg (z 63), młodsza córka chudnie - 160cm, 39 kg (12 lat), starsza córka utrzymuje wagę z czego jest niezadowolona ( 174cm, 64 kg). Jemy podobnie i w podobnych ilościach. Ja najmniej, młodsza córka chyba najwięcej. Słodyczy nigdy nie jadałam (no, może troszkę). Mój wielki ból to brak ziemniaków. Da się to jakoś obejść? Odpowiedz Link
awisienka Re: JESĆ !!!!! 15.03.06, 00:14 Witam raz jeszcze! Zmodyfikowałam dziś Twój przepis i wypróbowałam go. Ciasto wyszło super! Dodałam 3/4 szklanki mąki kukurydzianej, 3/4 mąki z amarantusa, 26 jajeczek przepiórczych- co odpowiada 5 jajkom kurzym, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, pół szklanki mleka ryżowego, 2 łyżeczki sody spożywczej i 3 łyżki ksylitolu. Oddzieliłam żółtka od białek- białka oczywiście ubiłam ze szczypta soli. Resztę składników zmiksowałam razem. Na koniec ręcznie wymieszałam masę z pianą z białek. Piekłam 45 minut w temp. 160 stopni. Przełożyłam ciasto masą z kiwi- 4 kiwi ugotowałam na parze, poczym zmiksowałam je z 2 łyżkami ksylitolu. Dla zagęszczenia dodałam do masy trochę popingu z amarantusa. Ciasto wyszło przepyszne! Był to najlepszy prezent dla mojej córeczki. Polecam wszystkim!!! Odpowiedz Link
nowajulka Re: JESĆ !!!!! 10.03.06, 10:04 A czy da się zrobić to ciasto kukurydzaine bez maki kukurydzianej ? Hi,hi........ Ale tak na powaznie to spróbuje zrobic go ze zmielonego ciemnego ryżu........zbliżają sie kolejne kinderbale, a moje Dziecię chce koniecznie jakiegoś ciasta............. Odpowiedz Link
sister_moon Re: JESĆ !!!!! 17.03.06, 21:50 Podczas wczorajszych zakupow moja uwage przykula maca firmy kupiec. Sa trzy rodzaje: tradycyjna, razowa i czosnkowa. Sklad razowej jest taki: maka pszenna typ 500, maka zytnia razowa typ 2000 25%, woda, sol. Sklad tradycyjnej: maka pszenna typ 500, woda. Czosnkowej nie pamietam, ale pewnie podobny. Dodatkowo jest informacja, ze jest wypiekana bez tluszczu, drozdzy i cukru, bez cholesterolu, aromatow, sztucznych bawnikow i srodkow konserwujacych. Jak myslicie mozna sobie na nia pozwolic? Odpowiedz Link
lilasek Re: JESĆ !!!!! 17.03.06, 22:07 sister_moon napisała: > Podczas wczorajszych zakupow moja uwage przykula maca firmy kupiec. Sa trzy rod > zaje: tradycyjna, razowa i czosnkowa. Też sie tym kiedyś zachłysnęłam, ale teraz wiem, że mi to do niczego nie jest potrzebne. Przy tym mąka z pełnego przemiału wywołuje reakcje uczuleniowe - zwłaszcza z produktami mlecznymi. Żle działa na stawy. Po co Ci maca,co chcesz osiągnąć? Lepiej jedz warzywa. Odpowiedz Link
zocha18 Re: JESĆ !!!!! 18.03.06, 23:14 A czy w I fazie leczenia mogę jeść owsiankę, kaszę jęczmienną? mają chyba dużo glutenu, ale po zjedzeniu nie mam żadnych dolegliwości. Odpowiedz Link
zocha18 Re: JESĆ !!!!! 18.03.06, 23:19 Powinnam załozyć wątek pić, czy winko czerwone, można pewnie po 3-ch latach?po całkowitym wyleczeniu, to jest dla mnie najgorsze.lubię czasem do obiadku. Odpowiedz Link