zaba_pelagia Re: czy picie herbaty może wysuczyć wrzody? 27.11.05, 17:09 tylko Lipton, o północy i na rozstajach Odpowiedz Link Zgłoś
krutikow Re: czy picie herbaty może wysuczyć wrzody? 27.11.05, 17:18 Picie herbaty moze miec tylko przeciwny skutek, to znaczy zwiekszyc dolegliwosci wrzodowe, poniewaz, jak kazda uzywka podraznia zoladek i zwieksza wydzielanie kwasu zoladkowego, co jest przyczyna powstawania wrzodow. W chorobie wrzodowej chodzi o to, zeby pic i jesc wszystko bardzo lagodne i dietetyczne, aby wydzielanie kwasu bylo jak najmniejsze, a nie pobudzac go. Na temat napojow zdania, wydaje mi sie , i chorych i lekarzy sa podzielone, jedni uwazaja, ze najlepsze sa slabiutkie herbatki ziolowe i prawdziwa, ale rzadko, inni sa zwolennikami rozcienczonych sokow, inni kompotow, a jeszcze inni napojow mlecznych, ale co by to nie bylo musi byc delikatne, slabe, nie za kwasne, nie za slodnie, zawsze letnie, nigdy gorace lub zimne, krotko mowiac jak dla 1-2 letniego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: czy picie herbaty może wysuczyć wrzody? 27.11.05, 23:36 a co ci da wysuszenie wrzodow? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
krolik-ok Re: czy picie herbaty może wysuczyć wrzody? 27.11.05, 23:38 W niektorych srodowiskach jest taka metoda na wysuszanie wrzodow, stad zapewne to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: czy picie herbaty może wysuczyć wrzody? 28.11.05, 00:10 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=32624041 Odpowiedz Link Zgłoś
moniao1 Re: czy picie herbaty może wysuczyć wrzody? 28.11.05, 11:06 na wrzody proponuję leki hamujące wydzielanie soków żołądkowych... Odpowiedz Link Zgłoś
angel1221 Re: czy picie herbaty może wysuczyć wrzody? 28.11.05, 11:48 a ja proponuje sok ze swiezej kapusty,doskonale leczy wrzody,poszperaj w necie na temat leczniczych wlasciwosci soku z kapusty Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: czy picie herbaty może wysuczyć wrzody? 28.11.05, 18:08 Sok z kwaśnej kapusty nie działa leczniczo w na błonę śluzową żołądka ( i to ze względu ilość treści kwaśnej jak i ilość soli), pobudza wydzielanie soków żołdkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: czy picie herbaty może wysuczyć wrzody? 28.11.05, 18:09 To oczywiście dotyczy kwaśnej kapusty a nie świeżej ale spotkałam się już z takimi pomysłami więc dlatego skomentowałam post o soku ze świeżej kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
nabukko Re: czy picie herbaty może wysuczyć wrzody? 28.11.05, 18:30 oczywiście, że da się WYSUCZYĆ! JAK BEDZIESZ ZAPARZAĆ HERBATKĘ WRZĄCYM MOCZEM SUKI :-) Odpowiedz Link Zgłoś
angel1221 Re: czy picie herbaty może wysuczyć wrzody? 28.11.05, 19:19 mnie chodzi o sok ze swiezej-nie kwaszonej!!!! kapusty,zreszta napisalam o jaka chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: czy picie herbaty może wysuczyć wrzody? 28.11.05, 20:36 Spotkałam się u starszych babć z metodą przysuszania wrzodów spirytusem. Jak boli żołądek - łyżka spirytusu. Odpowiedz Link Zgłoś
lady1975 Re: czy picie herbaty może wysuczyć wrzody? 02.12.05, 10:46 wrzody to nie bagno i nie można ich suszyć,można natomiast leczyć dolegliwość zwaną wrzodami żołądka.Postępowanie jest standardowe,po zdiagnozowaniu aplikuje się środki zmniejszające wydzielanie się soków żołądkowych oraz antybiotyki.Przyczyną tej choroby jest bakteria,która umiejscawia się w błonie śluzowej żołątka.Do złagodzenia objawów pomocna jest dieta,należy unikać mleka i produktów mlecznych,surowych owoców,smażonego mięsa,przypraw,artkułow kwaśnych itp.Szczegółowych informacji udzieli lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
no1teresa obalanie mitow 02.12.05, 11:28 typu : "Grejpfrut nie dla chorych na żołądek. Wprost przeciwnie. Właśnie grejpfruty powinni często jadać ludzie z nadkwasotą oraz chorobą wrzodową żołądka. Wprawdzie do niedawna lekarze odradzali je żołądkowcom, ostatnio jednak odkryto, że kwas grejpfruta wcale nie szkodzi błonie śluzowej. Przeciwnie – neutralizuje działanie kwasu solnego wytwarzanego w żołądku. Już po kilku dniach jedzenia grejpfrutów ilość tego kwasu zmniejsza się. Potwierdzają to badania kliniczne przeprowadzone przez polskich naukowców z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie." Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: obalanie mitow 02.12.05, 17:55 W badaniach UJ-tu badano wpływ wyciągu z nasion grapefruita a nie soku. I rzeczywiście takie działanie ten wyciąg ma. Odpowiedz Link Zgłoś