Dodaj do ulubionych

ciemny stolec

05.12.05, 13:51
Mam problem, od dwóch dni mam czarny , smolisty stolec i delikatne bóle brzucha(przeważnie rano). Palę, piję sporo kawy, alkoholu również nie unikam(czyli nie zbyt higieniczny tryb życia). Co może być tego przyczyną? Jeśli muszę iść do lekarza to do jakiego specjalisty?
Obserwuj wątek
    • matylda.fm Re: ciemny stolec 05.12.05, 14:38
      jeśli w ciągu kilku dni nie brałeś preparatów żelaza ani nie jadłeś jagód to
      marsz do lekarza rodzinnego.
      NA 99% krwawienie z prewodu pokarmowego. stawiam na zołądek lub dwunastnicę...
      • biqmisiul Re: ciemny stolec 05.12.05, 15:10
        Zjadaj przed kawką i papieroskiem Ranigast.
        • snajper55 Re: ciemny stolec 05.12.05, 16:03
          biqmisiul napisał:

> Zjadaj przed kawką i papieroskiem Ranigast.

Ranigast nie wyleczy krwawiącego wrzodu. Konieczna jest gastroskopia.

S.
      • snajper55 Re: ciemny stolec 05.12.05, 16:02
        matylda.fm napisała:

> jeśli w ciągu kilku dni nie brałeś preparatów żelaza ani nie jadłeś jagód to
        > marsz do lekarza rodzinnego.
        > NA 99% krwawienie z prewodu pokarmowego. stawiam na zołądek lub dwunastnicę...

Ani preparaty żelaza, ani jagody nie powodują czarnych, smolistych stolców.
        Takie stolce oznaczają krwawienie z przewodu pokarmowego, czyli najpewniej
        pęknięcie wrzodu żołądka lub dwunastnicy. NATYCHMIAST do lekarza. Najlepiej
        gastrologa.

S.
        • matylda.fm Re: ciemny stolec 05.12.05, 16:56
          I tu się mylisz. apmiętam plage starszych pań przyjętych na oddział z powodu
          podejrzenia krwawienia z p.pokarmowego. U wszystkich gastroskopia OK, morfologia
          OK itd. Jak od jednej wyciągnęlismy że łyka tabletki
          "na wzmocnienie" (w składzie żelaza że ho ho) to inne tez się przyznały.

nawet na ulotce preparatów żelaza masz napisane że może powodować czarne
          zabarwienie stolca. Lekarz może odrózni ten smolisty od żelazowego ale pacjent
          na pewno nie
          • snajper55 Re: ciemny stolec 05.12.05, 22:39
            matylda.fm napisała:

> I tu się mylisz. apmiętam plage starszych pań przyjętych na oddział z powodu
            > podejrzenia krwawienia z p.pokarmowego. U wszystkich gastroskopia OK, morfolog
            > ia OK itd. Jak od jednej wyciągnęlismy że łyka tabletki
            > "na wzmocnienie" (w składzie żelaza że ho ho) to inne tez się przyznały.
            >
            > nawet na ulotce preparatów żelaza masz napisane że może powodować czarne
            > zabarwienie stolca. Lekarz może odrózni ten smolisty od żelazowego ale pacjent
            > na pewno nie

No właśnie. Czarne, ale nie smoliste. Kto miał choć raz smoliste, ten
            odróżni. ;)

S.
        • wawan1 Re: ciemny stolec 06.12.05, 09:56
          Widać, że nigdy nie zjadłeś dużej ilości jagód, ani nie brałeś żelaza. Ja od
          żelaza mam takie czanuchy, i na moje pytanie do lekarza, otrzymałam odpowiedź,
          że to normalka.
          • snajper55 Re: ciemny stolec 06.12.05, 16:03
            wawan1 napisała:

> Widać, że nigdy nie zjadłeś dużej ilości jagód, ani nie brałeś żelaza. Ja od
            > żelaza mam takie czanuchy, i na moje pytanie do lekarza, otrzymałam odpowiedź
            > że to normalka.

Ciemne - tak, ale nie smoliste.

S.
            • wawan1 Re: ciemny stolec 07.12.05, 07:43
              Jeśli ktoś nie miał i czarnych ismolistych, raczej nie jest w stanie powedzieć,
              jakie one sa. Ja też bym swoje nazwała smolistymi, bo nie mam pojęcia, czym one
              sę różnią.
              • donald-tusk oj będziecie sie gównami chwalić 15.12.05, 09:46
                srasz to sraj
              • snajper55 Re: ciemny stolec 15.12.05, 10:59
                wawan1 napisała:

> Ja też bym swoje nazwała smolistymi, bo nie mam pojęcia, czym one sę różnią.

Konsystencją. Mają strukturę właśnie jak smoła. Ciągnącą się, mazistą.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka