Dodaj do ulubionych

Tycie po anoreksji

18.12.05, 22:37
Jak zdrowo przytyć w anoreksji (170cm - 45kg). Nie chcę by przerodziło się to
w bulimię. Czasem mam napady silnego głodu, a czasem nie jem prawie nic. Jk
wprowadzić racjonalną dietę i stopniwow tyć. Ile kalorii jadać dziennie? Z
czego na początku zrezygnować?
Obserwuj wątek
    • cioccolato_bianco Re: Tycie po anoreksji 19.12.05, 19:21
      przede wszystkim, pamietac, ze anoreksja to jest choroba zwiazana z psychika i
      powinna byc leczona bardziej pod okiem psychiatry i psychologa niz lekarza
      dietetyka.

a diete dla szczuplych i ogolne wskazowki co jesc by przytyc i pobudzic apetyt
      mozesz znalezc np tu:
      www.fit.pl/dietetyka/dieta_dla_szczuplych,59,11,11,459,472,476,0,0.html
      • karola971 Re: Tycie po anoreksji 19.12.05, 19:58
        JAk to nie jesz nic? Tzn. napisz mniej więcej co zjadasz wciągu dnia najczęściej
        • kiur18 Re: Tycie po anoreksji 20.12.05, 14:24
          Około 6,30 zjadam jogurt, potem jabłko. Tak moze być do godziny 15.00. Potem
          zjadam obiad i zaczyna sie najgorsze! Przegryzki! Mogę zjeść od 3-5 jabłek
          dziennie! Potem kolacja. To zawsze bułka z serem i jakieś warzywka: pomidorek,o
          górek. Soki rzadko. Najczęściej woda. Słodyczy nigdy. Smażone nigdy. Zawsze
          gotowane. Herbata czy kawa słodzone, nigdy.
          • karola971 Re: Tycie po anoreksji 20.12.05, 15:43
            Wiesz co nie ejstem ekspertem i przepraszam ze cie pytam ale co na obiad? Moja
            przyjaciółka ma początki anoreksji...;( i przez ile czasu tak to ciągniesz?
    • artur.kalinski Re: Tycie po anoreksji 20.12.05, 16:56
      Leczenie anoreksji powinno być kompleksowe i uwzględniać zarówno jego stan
      psychiczny jak i fizyczny. Wymaga to współpracy lekarza, dietetyka i psychologa.
      Tylko spotkanie osobiste ze specjalistą może zaowocować prawidłowo ułożoną i
      zbilansowaną dietą, która stopniowo pozwoli na regenerację organizmu po znacznym
      wyniszczeniu.
      • kiur18 Re: Tycie po anoreksji 20.12.05, 17:24
        Na obiad, róznie. Mięsko lub rybka, ale zawsze gotowane. Do tego rózne surówki.
        Oczywiscie bez majonezu czy śmietany. Żadnego oleju, of course. Jem też ryż,
        makaron bardzo radko. Kaszę, czy cos takiego. Zupy neevr. Nienawidzę zup.
        That's all
        • karola971 Re: Tycie po anoreksji 21.12.05, 15:09
          dzięki za odpowiedź. Ja się bardzo boje o moją przyjaciókę. Przez prawie 2
          miesiące je w ciągu dnia 400-500 kcal. Na śniadanie serek wiejski lub jogurt na
          obiad też jogurt albo własnie gotowaną rybę albo pierś z indyka. Zawsze
          odmierza 100g + surówki oczywiście takie zwykłe bez majonezu czy czegoś. Nieraz
          na kolacje zje jabłko albo małą marchewkę. Ma ona 16 lat, często sine usta i
          podkrązone oczy. Zatrzymał się też u niej okres. Nie wiem co mam na ten temat
          sądzić kiedy mówię ze jem za mało ona się śmieje i jednocześnie cieszy bo
          wszyscy mówią ze schudła. Co o tym sadzicie? A może to ja przesadzam??
          • kiur18 Re: Tycie po anoreksji 21.12.05, 19:56
            To była moja dzienna dawka w największej fazie. Lepiej poleć jej psychologa :(
            • karola971 Re: Tycie po anoreksji 21.12.05, 20:57
              Myslisz że jest z nia coś nie tak? Ale ona dzisiaj się np. pochwaliła ze wypiła
              na snaidanie szklanke barszcyku czerwonego= 38 kcal na obiad 100g gotowanego
              mięsa+1 pomidora= 150kcal i na kolacje jabłko=60kcal. razem wyszło jej z
              250kcal. Ale ona mówi mi że ma ochote na słodycze tylko boi się zacząc je jeść
              bo wpadnie w wir jedzenia jak ona to mówi. Na święta powiedziała ze troche
              więcej zje. Czyli ile ty jadłaś najmniej tych kalorii?? skoro 500 to u ciebie
              było już naprawdę coś?!:] Dzięki ze się odzywasz. Pozdrawiam
              • kiur18 Re: Tycie po anoreksji 21.12.05, 21:51
                U mnie naoreksja ma różne fazy. Jem wiecej i mnie. Czasami bywało gorzej. Wtedy
                jadłam mniej. czasami lepiej (np. w szpitalu lub na terpaii). Teraz
                współpracuje z lekarzem i psychologiem tudzież psychiatrą :( czasami jest
                lepiej, czasami się buntuję. Jeżeli Cię to interesuje to ważę 45kg, przy
                wzroscie 170cm. Gorąco pozdrawiam
                P.S. Ratuj ją. Ona tonie
                • karola971 Re: Tycie po anoreksji 22.12.05, 22:11
                  hm... nie wiem co mam robić , co pisać...dzieki za odpowiedź dzisiaj zjadła pół
                  jogurtu 40 g mięsa gotowanego i 2 jabłka ..lepiej niz wczoraj:/
                  • ziyi Re: Tycie po anoreksji 23.12.05, 12:57
                    Czy Ty oby na pewno mowisz o swojej przyjaciolce a nie o sobie?
                    • dolly21 Re: Tycie po anoreksji 23.12.05, 13:15
                      tez przeyszla mi taka mysl ze piszesz o sobie
                      • karola971 Re: Tycie po anoreksji 29.12.05, 19:53
                        o przyjaciółce.. a skąd podejrzenia ze o sobie? Nie jestem małym dzieckiem żeby
                        pytac się o coś podając się za kogoś innego. Poprostu martwię sie o nią
                        strasznie a mieszkamy w tej samej klace, je od 2 miesięcy góra 400kcal , zero
                        słodyczy ale dużo warzyw i owoców mieso gotowane tylko ze jej miesiączka
                        zanikła. Ale na s naidanie wcona zawsze serek wiejski albo jogurt obiad to
                        mieso albo ryba z warzywami więc chyba nie jest źle? na Gwiazdke kupiłam jej
                        wszystkie witaminy i połyka codziennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka