Dodaj do ulubionych

Ból pleców

28.12.05, 11:43
Wsiadałem do samochodu, coś mnie zakłuło w plecach i boli tak do dziś (2 dni)
:/ ból pojawia się tuż poniżej pasa, gdy próbuje usiąść, wstać, podnieść się
itp. Gdy wyprostuje się (tak dość sztucznie) to mogę chodzić i wtedy mnie nie
boli. Co to może być? co robić? żadne leki przeciwbólowe nie pomagają :(
dzięki za odp.
Obserwuj wątek
    • repair Re: Ból pleców 28.12.05, 12:43
      PODEJRZEWAM, że doszło do kontuzji jakiegoś mięśnia. Ja bym próbował przetrwać
      ograniczając bolesne ruchy i smarując bolące miejsce jakąś maścią typu Voltaren
      itp. (bez większego znaczenia którą konkretnie). Jeśli nie boli przy chodzeniu
      to warto chodzić. Przy takich kontuzjach należy się ruszać, ale tylko w taki
      sposób, który nie powoduje bólu ani pogorszenia stanu już po zakończeniu
      wysiłku.
      Jeśli nie przejdzie za kilka dni to udałbym się do fizjoterapeuty.
      Lekarz przepisze Ci on jakieś inne leki przeciwzapalne, które być może Ci
      pomogą.
      R
    • opierzona Re: Ból pleców 28.12.05, 12:48
      Ciężko coś określić po tak niewielu informacjach.
      Boli Cie w okolicach przejścia kręgosłupa lędźwiowego w kość krzyżową.
      Wyginasz plecy w ten dość sztuczny sposób neutralizując ból przez dobranie odpowiedniej pozycji. Chwilowo może to pomagać. Potem mogą nastąpić dalsze bóle w innych miejscach ciała, ze wzgledu na pozycje jaką przybrałeś (obciązenie innych segmentów). Mogą zacząć boleć cię nogi, szyja, barki.

Jesli chcesz by pomogł Ci ktoś z forum musisz podać troche więcej szczegółów.
      Czy ból pojawia się po jednej stronie? Czy promieniuje w strone kończyn dolnych?
      Czy bolą cię plecy w czasie siedzenia z podciągnietymi nogami?

Jesli nie jesteś pewien radze udać się do jakiegoś dobrego fizjoterapeuty.
      Powodzenia.
      PS. Ciepłe okłady zneutralizują ból.
      • am-s Re: Ból pleców 28.12.05, 13:00
        > Czy ból pojawia się po jednej stronie?

Ból występuje dokładnie 2-3 cm poniżej pasa, pośrodku.

> Czy promieniuje w strone kończyn dolnych ?

Nie, nie promieniuje, boli w tym jednym miejscu i koniec.

> Czy bolą cię plecy w czasie siedzenia z podciągnietymi nogami?

Plecy jako takie nie. Boli dokłądnie to jedno miejsce. Podczas siedzenia mam
        trudności z pochylaniem sie do przodu oraz z sięganiem przedmiotów będących
        przede mną. Dość mocno boli w czasie: zakładania nogi na nogę (a raczje próbie)
        :) podczas wstawania-zanim sie wyprostuje tak, żeby nie bolało, musze się
        nacierpieć oraz podczas kładzenia sie/siadania-zawsze zaboli zanim przyjmę
        "niebolącą" pozycję.

> Jesli nie jesteś pewien radze udać się do jakiegoś dobrego fizjoterapeuty.

Wizyta jutro...a ja szukam pomocy gdzie się da, więc jesli coś przyjdzie Tobie
        lub innych do głowy-serdecznie dziękuję za porady/pomoc:)

> Powodzenia.

Dziękuję. Mam tylko jedno dodatkowe pytanie: jak widzisz moje szanse na
        wykurowanie się do Sylwestra? Nie mówię tutaj o szaleństwach, ale chociaż tak,
        żebym mógł dotrzymać towarzystwa w czasie imprezy?:) Pozdrawiam
        • am-s jeszcze jedno 28.12.05, 13:22
          Dodam, że pierwszego dnia miałem podwyższoną temperaturę-ok 37,5. I poza bólem,
          żdnych innych objawów. Pozdr
        • opierzona Re: Ból pleców 28.12.05, 13:30
          Co do tego co pisał mój poprzednik musze teraz dodać ze najprawdopodobniej nie jest to sprawa samych mięsni.
          Z tego co piszesz boli cię wtedy gdy do "pracy" wcielana jest część lędzwiowa kręgosłupa (wbrew pozorom w zakładaniu nogi na nogę też jest on obciążany).
          Dalej cięzko coś powiedzieć. Może to być związane z wadliwą stabilizacją kręgów lub nadwyręzeniem pierścienia włóknistego krążka międzykręgowego. Jesli nigdy wczesniej nie doskwierały Ci takie bóle to mało prawdopodobne jest przerwanie tego pierścienia (zwykle trzeba się dlugo starać lub ulec jakiemuś urazowi by pękł) więc nie jest to tzw. wypadnięcie dysku (kolejnym świadectwem może być tytaj miejscowy ból (przy wypadnietym dysku zwykle promieniuje (w odcinku lędźwiowym do kończyn)).
          Do bólu podczas pochylania do przodu może dochodzić ze względu na napierający na pierścień włóknisty jądro miażdzyste krążka międzykręgowego, które podczas pochylania się do przodu przesuwa się ku tylowi.
          Krąg lędźwiowy najniższy (L5) jest poddawany największemu obiążeniu ze wszystkich "kręgów prawdziwych" i to między nim a kością krzyżową zwykle dochodzi do takich urazów.
          Życze powodzenia.

Co do wykurowania sie do sylwestra to szansa jest na to że przestanie Cię boleć.
          Uważaj w tańcu...:)

• chimera86 Re: Ból pleców 28.12.05, 13:39
            A moim zdaniem jest to tzw.zapalenie korzonków nerwowych.I radzę jak najszybciej
            udać się do lekarza,poprosić o przepisanie odpowiednich na tę dolegliwość
            zastrzyków i je brać.Miałam taką samą sytuację,gdy myłam włosy i momentalnie
            poczułam ból i już nie mogłam się z nad wanny podnieść.Zastrzyki pomogły mi
            skutecznie.Żadne maści czy tabletki p.bólowe nie pomogą.Jeśli chcesz bawić się w
            noc sylwestrową to radzę pospieszyć się z wizytą u lekarza.
            • opierzona Re: Ból pleców 28.12.05, 13:44
              Cóż może być.
              Zapalenia kożorzi=onków nie dosaje się jednak ot tak.
              Temperatura mogła by tu faktycznie świadczyć o stanie zapalnym.
              Jednak przy zmianie pozycji w zapaleniu korzonków ból nie ustępuje.
              Pozdrawiam
            • am-s Re: Ból pleców 28.12.05, 13:45
              Zakładając, ze to to, czy mam jakoś specjalnie uważac? Tzn. np. nie chodzić, nie
              siedzieć, nosić grubą kurtke w domu itp. itd.?:) Rzadko chorowałem, więc wole
              sie wszystkiego dowiedzieć!:)
              • opierzona Re: Ból pleców 28.12.05, 14:02
                Nie przezięb pleców. Czyli nie noś zbyt krótkich kurtek i osłaniaj dolną część pleców jak najlepiej możesz (długie swetry i podkoszulki wskazane).
                Póki się nie dowiesz co to jest naprawde to nie przeciążaj pleców. Nie wynoś choinki na śmietnik itp.:)
                Jesli cos z tego co tu padło się potwierdzi w diagnozie czy to lekarza czy fizjoterapeuty to daj znać... (taki niewielki osąd forumowiczów jest m ile widziany)...
            • abek2 Re: Ból pleców 28.12.05, 18:30
              ha,ha,ha,ha,ha,nie lubisz go czy co?
              • abek2 Re: Ból pleców 28.12.05, 18:31
                to było do chimery86
          • am-s :) 28.12.05, 13:39
            Dzięki.Próbuję załatwić sobie lekarza na dziś. Moze sie uda! Mam dopiero 23 lata
            i nigdy mnie tam nie bolało, więc może będzie dobrze. Pozdrawiam!
            • abek2 Re: :) 28.12.05, 18:35
              stary uciekaj od lekarzy na własnych nogach jeśli jeszcze możesz.W jakim
              mieście mieszkasz?
              • repair Re: :) 28.12.05, 20:51
                Ale ty tych lekarzy nie lubisz ;-)
                Przecież wiesz, że zastrzyki często pomagają. Na zasadzie igłoterapii
                oczywiście, zwłaszcza gdy wykonywane niewprawną ręką. A nawet kilka dawek
                zbędnego NLPZ czy sterydu nie powinno nikogo zabić.
                A co tabletek to oczywiście można brać ibubrom ze sklepu, ale dużo lepiej
                powinien "pomóc" podobny lek, ale przecież przepisany przez kogoś w białym
                kitlu i wykupiony w aptece. Ludzie biorą je przez lata i tez jakoś żyją. Także
                tydzień z olfenem np. nie powinien nikogo zabić.
                No i obowiązkowo zdjecie RTG. Oj tak, ono jest ważne w leczeniu! Wbrew temu co
                piszesz nikt po nim nie zaświeci, a jakie to imponujące kiedy wykaże np.
                dyskopatię! A jaki wspaniały powód, aby wymigać się od pomocy w cięższych
                pracach domowych i nie tylko.
                No i na koniec król badań wszelkich "dyskopatów" czyli rezonans. Moim zdaniem
                powinno się wprowadzić usługę wydawania opisu MRI w ramce do powieszenia na
                ścianie. Widzę taką potrzebę rynku czytając wypowiedzi osób, którzy przytaczają
                opis, nie wspominając ani słowrm co ich boli.
                Oj, ale okropny dziś jestem.
                R,
                posiadacz dyskopatii w opisie RTG szyjnego i wypukliny modelującej oponę na
                poziomie L5/S1 w opisie MRI. I mający to w głębokim poważaniu. :-)
    • am-s Po wizycie... 28.12.05, 22:55
      Lekarz sporo mówił, dyktafonu nie brałem, ale wynika z tego, że przemieszczeniu
      uległo jądro krążka międzykręgowego. Popracował nad moimi plecami i ponoć ma być
      lepiej. Nie wiem, czy to zasługa autosugestii ale jest ok: nie boli tak bardzo i
      często (tylko czasami i lekko), mogę zakładać nogę na nogę ;) zobaczymy jak
      rano. Mam na miesiąc szlaban na narty, gwałtowne ruchy itp. ale tańczyć podobno
      będę mógł :) Dzięki wszystkim za odpowiedzi! Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka