Dodaj do ulubionych

szmery w sercu u dziecka

IP: AKK.NET.PL:* / *.gazeta.pl 13.11.02, 17:01
Alergolog wysłuchała u mojego 10-latka szmery w serduszku.Jakie badania warto
wykonać, żeby wykluczyć chorobę serca? Czy wykonać usg, czy lepiej ekg? Co
właściwie oznaczają takie szmery, może ktoś wie, bo bardzo mnie to
zaniepokoiło?
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: szmery w sercu u dziecka IP: *.ss.shawcable.net 13.11.02, 17:06
      Szmery sa pewnie lagodne skoro nie piszesz o innych objawach.
      Dla spokoju lepiej zrobic USG i Dopler'a. EKG raczej nic nie wniesie.
      • Gość: Iza Re: szmery w sercu u dziecka IP: AKK.NET.PL:* / *.gazeta.pl 13.11.02, 17:11
        Tak, syn nie miał nigdy niepokojących objawów, ale co to są szmery łagodne?
        • Gość: kalina Re: szmery w sercu u dziecka IP: 195.117.149.* 14.11.02, 12:20
          Gość portalu: Iza napisał(a):

> Tak, syn nie miał nigdy niepokojących objawów, ale co to są szmery łagodne?

Szmery mogą być wtedy gdy ma się problemy np. z zastawką ,tak jak jak.Wykrywa
          się to raczej przypadkiem,bo żadnych objawów mogą nie dawać do końca życia.Ileś
          tam procent ludzi na świecie z tym żyje,to tak np jak skrzywiony lekko nos,czy
          odstające uszy.Nie martw się na zapoas,zrób usg serduszka tam wszystko widać.
      • Gość: Alien Re: szmery w sercu u dziecka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.02, 00:17
        Duzo informacji znajdziesz na www.Kardiologia.of.pl
    • Gość: Tomek Re: szmery w sercu u dziecka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.02, 01:49
      Czytam tych ludzi i po prostu nie wierze jak mozna pisac takie glupoty nie
      majac pojecia o czym sie pisze ja mam szmery zdiagnozowane w 3 roku zycia i
      jest to nic innego jka VSD czyli ubytek w przegrodzie miedzykomorowej inaczej
      mowiac wada serca.Jezeli jestes ciekawa cos na tan temat wiecej to odpisz a cos
      napisze!!!
      • Gość: Doki Re: szmery w sercu u dziecka IP: 195.13.26.* 22.11.02, 08:45
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Czytam tych ludzi i po prostu nie wierze jak mozna pisac takie glupoty nie
        > majac pojecia o czym sie pisze ja mam szmery zdiagnozowane w 3 roku zycia i
        > jest to nic innego jka VSD czyli ubytek w przegrodzie miedzykomorowej inaczej
        > mowiac wada serca.Jezeli jestes ciekawa cos na tan temat wiecej to odpisz a cos
        >
        > napisze!!!

Tomku, nalezysz do mniejszosci. To Ty sie mylisz, zarzucajac Arturowi niewiedze. Szmery w dzieciecym sercu sa czeste, a 80% jest niewinne. Straszenie VSD nie ma sensu. Skoro Cie nie operowano, to Twoj VSD nie jest istotny hemodynamicznie. Nie siej paniki.
        • Gość: Tomek Re: szmery w sercu u dziecka IP: 193.0.125.* 22.11.02, 15:49
          Ok moze masz racje w kazdym badz razie lepiej zrobic wszystkie badania takie
          jak echo itp a wszystko bedzie jasne.Ja w kazdym badz razie nie mam z tym
          zadnych problemow uprawiam sporty i jak na razie jest ok!!!
    • Gość: Wessi Re: szmery w sercu u dziecka IP: *.magma-net.pl 24.11.02, 18:28
      Pod adresem www.kardiolog.wroc.pl można znaleźć o szmerach serca u dzieci. Moje
      dziecko ma wade serca i jest pod opieką kardiologiczną. Poradnia Kardiologiczna
      ma serwis internetowy.
      • Gość: Iza Re: szmery w sercu u dziecka IP: AKK.NET.PL:* / *.gazeta.pl 25.11.02, 18:30
        Czy dziesięcioletnie dziecko może być przyjęte(leczone)u kardiologa dla
        dorosłych?
    • Gość: M Re: szmery w sercu u dziecka IP: 195.136.251.* 04.12.02, 09:41
      Ja byłam dzieckiem ze szmerami w sercu. Miałam niespełna rok gdy pediatra je
      usłyszał. Rodzina wpadła w panikę, ale lekare w sumie nic niepokojącego nie
      znaleźli.Rozwijałam się zupełnie normalnie i jestem całkowicie zdrowa. Ostatnie
      EKG miała 4 lata temu i nic nie wykazało. Ale badania zawsze warto robić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka