Dodaj do ulubionych

bezdech senny -czy już wymaga leczenia?

06.02.06, 02:36
Właśnie obudził mnie zupełny brak tchu, przez dobre 2 min łapałam powietrze
jak ryba i nie "wyrabiałam", w ustach jakiś "węglany" posmak.
Owszem budzę się rano niewyspana itd. ale myślałam że pewnie to wina
ciśnienia (90/60) i lekkiej anemii. Jestem szczupła, mam 31 lat, lekko
obniżony nastrój, poza tym zdrowa.
Czy jeden taki epizod (drugi przed paroma miesiącami słabszy) to powód do
robienia szumu, czy państwowi lekarze (neurolog?) to strata czasu?
Obserwuj wątek
    • gwen6 Re: bezdech senny -czy już wymaga leczenia? 06.02.06, 02:37
      nie piję nie palę
    • artur737 Re: bezdech senny -czy już wymaga leczenia? 06.02.06, 06:20
      Zrob badanie nocne w laboratorioum snu. Tylko tak mozesz to na dobre wyjasnic.
      • gwen6 Re: bezdech senny -czy już wymaga leczenia? 06.02.06, 09:00
        dzięki za odpowiedz. Czy orientujesz się ile takie badanie kosztuje?

Mam jeszcze dwa pytania
        - czy mogą być inne przyczyny poza niedrożnością ukł. oddechowego?
        przez cały dzień czuję "ciężar" na klatce piersiowej, zauważyłam że płytko i
        rzadko oddycham, czy mogą istnieć jakieś neurologiczne przyczyny takiego
        nocnego niedotlenienia, a dokładniej czy mózg może zapomnieć automatycznie
        oddychać?
        Czy można się udusić na śmierć podczas snu?
        • loic Re: bezdech senny -czy już wymaga leczenia? 06.02.06, 15:14
          ja miewam podobne problemy, choć
          mam dopiero 29 lat. Wydaje mi sie, że
          jest to spowodowane fajkami, niestety.
          Palisz?
          • gwen6 Re: bezdech senny -czy już wymaga leczenia? 07.02.06, 17:59
            > Wydaje mi sie, że
            > jest to spowodowane fajkami, niestety.
            tak, masz rację - palenie może być przyczyna bezdechu sennego
            > Palisz?
            nie
        • artur737 Re: bezdech senny -czy już wymaga leczenia? 06.02.06, 15:17
          Oczywiscie, ze cos tam jeszcze moze sie nakladac. Ale co ci moge wiecej napisac niz to, ze sie troche pobadaj. Wiele chorob moze pogarszac bezdech nocny poczynajac od zwyklego przeziebienia.

Badanie nocne jest drogie, ale nie wiem, czy jest dostepne prywatnie w Polsce czy tylko w ramach spolecznej sluzby zdrowia.
          Zapewne nie bedzie latwo uzyskac. Zacznij od lekarza rodzinnego, ktory powinien cie pokierowac.
          • pia.ed Re: bezdech senny -czy już wymaga leczenia? 06.02.06, 23:58
            W Szwecji jesli ktos chrapie i zwroci sie do lekarza o pomoc,
            to najpierw pozyczaja do domu aparature, ktora notuje czy sa przerwy
            w oddychaniu czy nie.

O ile wiem, to bezdech musi byc duzo czestszy niz u Ciebie
            aby byl uznany za "bezdech". Pacjent sam nie zauwaza ze ma bezdech.

Radze Ci wejsc na google, wystukac bezdech i poczytac na ten temat,
            zanim zaczniesz robic badaniaw tym kierunku.
            • pia.ed Re: bezdech senny -czy już wymaga leczenia? 07.02.06, 00:04
              Znalazlam taka definicje:

Zespoły snu z bezdechem to rodzaj zaburzeń, w których podczas snu wystepuje
              zatrzymanie oddechu powodujące zmniejszone utlenowanie krwi lub trwające ponad
              10 sekund i zdarzające się ponad 30 razy w nocy.

Na google, gdzie to znalazlam, jest bardzo duzo innych informacji.
            • artur737 Re: bezdech senny -czy już wymaga leczenia? 07.02.06, 00:08
              Drogi pia.ed,

Pacjent nie jest w stanie sam powiedziec jakie ma bezdechy na podstawie swoich obserwacji bo w tym czasie spi.

Aparaty rzeczywiscie robia sie coraz madrzejsze i zapewne niedlugo prawie wyeliminuja potrzebe badan calonocnych w laboratorium snu. Ale w Polsce podejrzewam, nie sa jeszcze dostepne.
              • gwen6 Re: bezdech senny -czy już wymaga leczenia? 07.02.06, 18:08
                widziałam polskie strony z takim sprzętem, również z inteligentną regulacją
                ciśnienia powietrza
                napewno do jest do kupienia dla placówek zdrowotnych ale czy dla zwykłego
                szaraka z ulicy nie wiem..
                • artur737 Re: bezdech senny -czy już wymaga leczenia? 07.02.06, 23:34
                  Te aparaty sa ciagle w strefie eksperymentalnej i na dzien dzisiejszy nie zastapia badania. Nadto w celach diagnostycznych wymagaja przylaczenia do odpowiedniego systemu komputerowego (zwykle w laboratorium snu).
              • pia.ed Re: bezdech senny - artur737 08.02.06, 02:04
                Nie znam szczegolow tego badania, ale z tego co powiedzial laryngolog,
                syn bedzie mial podlaczony aparat ktory ZAPISUJE ewentualny bezdech!
                Cala procedura odbedzie sie w jego wlasnym lozku.

Mieszkam w Szwecji i wierz mi, tam takie aparaty ISTNIEJA!

artur737 napisał:

> Drogi pia.ed,
                >
                > Pacjent nie jest w stanie sam powiedziec jakie ma bezdechy na podstawie
                swoich
                > obserwacji bo w tym czasie spi.
                >
                > Aparaty rzeczywiscie robia sie coraz madrzejsze i zapewne niedlugo prawie
                wyeli
                > minuja potrzebe badan calonocnych w laboratorium snu. Ale w Polsce
                podejrzewam,
                > nie sa jeszcze dostepne.
        • gwen6 Re: bezdech senny -czy już wymaga leczenia? 07.02.06, 17:56
          Seredczne_dzięki_za_wszystkie_odpowiedzi
          dla porządku - w google znalazałam info dotyczące ceny badania w klinice snu
          bez skierowania ok. 1000pln, ze skierowaniem 500pln za 1 noc
          co ciekawe na stronach o bezdechu sennym nigdzie nie znalazałm informacji, że
          chory budzi się pod wpływem bezdechu
          • tijgertje Re: bezdech senny -czy już wymaga leczenia? 14.02.06, 02:57
            JA sie nie znam za bardzo, ale objawy, ktore opisujesz moga pasowac tez do astmy. Typowe sa wlasnie nocne ataki dusznosi , czasem z bezdechem.
      • gwen6 Re: bezdech senny -czy już wymaga leczenia? 07.02.06, 18:01
        nie orientujesz się czy podczas takiego badania istnieje możliwość poproszenia
        o tabletkę nasenną (wiem że dragi zmieniają zapis EEG, ale może akurat nie pod
        jakimś istotnym dla badania względem?) wiem że tam nie zasnę, ani pierwszej
        nocy ani ewentualnie następnej, jednym słowem 2tys w plecy...
    • motylek113 Re: bezdech senny -czy już wymaga leczenia? 13.02.06, 23:59
      zrób badania,zrób!Mój tata na to cierpiał i tak umarł, po prostu złapał oddech
      ale juz go nie wypuscił... Był jednak troche starszy od ciebie i cierpiał na to
      dosc długo
      sylwia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka