jakasx 18.02.06, 17:24 mam pytanie czy te owoce i inne np mandarynki tucza bo ja jem ich chyba zdecydowanie za dużo mjówioe sobie że to źle ale jakos bez przekonania .czy faktycznie może to źle wpłynąć na moja wage<jestem na diecie>/?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cioccolato_bianco Re: jabłka? 18.02.06, 18:57 nic w nadmiarze nie jest zdrowe. tyje sie od nadmiary kalorii, sama sobie odpowiedz na pytanie ile ich zjadasz. jablko ma 50-60 kcal (wiadomo - jablka sa roznej wielkosci, slodkosci), mandarynka ok 25 kcal szt. Odpowiedz Link Zgłoś
asiabed Re: jabłka? 18.02.06, 19:16 tyje sie tez od nadmiaru weglowodanow. owoce zawieraja sporo cukru (fruktozy), poza tym spora ich ilosc moze powodowac u niektorych wzdecia i przykre dolegliwosci jelitowe. Przy duzej ilosci jablek - uwazaj tez na szkliwo zebow (ale to nie dotyczy 1-2 jablek dziennie). znalam osobe, ktora w ciagu dnia potrafila wchlonac 2-3 kilo (w sezonie), potem miala problemy (przejsciowe) z zebami. Odpowiedz Link Zgłoś
jakasx Re: jabłka? 18.02.06, 20:42 2-3 kg może nie jem ale troche dużo tak od teraz juz ich nie jem jedno góra dwa i to zamiast np kromki chleba bo to nie ma sensu i jeszcze te zęby mnie przekonały Odpowiedz Link Zgłoś
asiabed Re: jabłka? 18.02.06, 22:13 wiesz jak to jest, wszystko w nadmiarze szkodzi...ale jak mawiaja angole: once apple a day make your life health...czy jakos tak:) (mie mam dobrej pamieci do przyslow).pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nadinka_nadinka Re: jabłka? 18.02.06, 23:53 asiabed napisała: > wiesz jak to jest, wszystko w nadmiarze szkodzi...ale jak mawiaja angole: once > apple a day make your life health...czy jakos tak:) (mie mam dobrej pamieci do > przyslow).pozdrawiam .... keep the doctor away ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: jabłka? 19.02.06, 07:53 jedno jablko ci nie zaszkodzi :) -- Jabłka. Dostarczając błonnika, usprawniają trawienie. Zawarta w jabłkach (zwłaszcza tuż pod skórką) witamina C niszczy szkodliwe wolne rodniki i chroni przed siniakami, witaminy z grupy B poprawiają wygląd włosów i paznokci, potas dba o serce, bor pomaga budować mocne kości i pozwala lepiej wykorzystać energię z pożywienia, magnez koi nerwy, a fosfor reguluje przemianę materii, wzmacnia zęby i dodaje energii. Jabłka poprawiają stan płuc, zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów i ryzyko chorób serca, chroniąc przed skutkami "złego" cholesterolu. serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,56682,2153877.html Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: jabłka? 19.02.06, 13:26 Jedno jabłko rano na pusty żołądek jest ok. Ale nie zamiast chleba. Lepiej pół godziny przed chlebem (pełnoziarnistym, nie białym). Nadmiar owoców hamuje chudnięcie. Cukier z owoców pobudza Twoją trzustkę do producji insuliny, a insulina wtłacza go do komórek przetwarzając go na tłuszcz. Jeśli chcesz schudnąc, zrezygnuj szczególnie z jedzenia owoców wieczorem. Owoc na kolację to bardzo zły wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
sarenka82 Re: jabłka? 21.02.06, 22:23 Mogłabys podać mi skąd masz takie informacje na temat jebłek (o tym że hamuję chudnięcie), bo chętnie poczytałabym coś więcej. Ja jestem "uzależniona" od jabłek. Ostatnio sobie pofolgoałam tzn. 1-1,5 kg jabłek wieczorem i już widać efekty. 2 kg w górę. Ale może to nie od jabłek? Odpowiedz Link Zgłoś
artur.kalinski Re: jabłka? 23.02.06, 09:54 Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcami wszystko spożyte w dużej ilości szkodzi. Owoce zawierają cukry proste i dlatego charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym i w nadmiarze mogą niekorzystnie wpływać na gospodarkę insulinową i przyczyniać się do powstawania cukrzycy typu II. Ile zatem owoców jeść dziennie? -Około 250-300g, co zazwyczaj odpowiada 2-3 owocom (w zależności od wielkości). Odpowiedz Link Zgłoś