18.02.06, 17:24
mam pytanie czy te owoce i inne np mandarynki tucza bo ja jem ich chyba
zdecydowanie za dużo mjówioe sobie że to źle ale jakos bez przekonania .czy
faktycznie może to źle wpłynąć na moja wage<jestem na diecie>/??
Obserwuj wątek
    • cioccolato_bianco Re: jabłka? 18.02.06, 18:57
      nic w nadmiarze nie jest zdrowe. tyje sie od nadmiary kalorii, sama sobie
      odpowiedz na pytanie ile ich zjadasz. jablko ma 50-60 kcal (wiadomo - jablka sa
      roznej wielkosci, slodkosci), mandarynka ok 25 kcal szt.
    • asiabed Re: jabłka? 18.02.06, 19:16
      tyje sie tez od nadmiaru weglowodanow. owoce zawieraja sporo cukru (fruktozy),
      poza tym spora ich ilosc moze powodowac u niektorych wzdecia i przykre
      dolegliwosci jelitowe.
      Przy duzej ilosci jablek - uwazaj tez na szkliwo zebow (ale to nie dotyczy 1-2
      jablek dziennie). znalam osobe, ktora w ciagu dnia potrafila wchlonac 2-3 kilo
      (w sezonie), potem miala problemy (przejsciowe) z zebami.

• jakasx Re: jabłka? 18.02.06, 20:42
      2-3 kg może nie jem ale troche dużo tak od teraz juz ich nie jem jedno góra dwa
      i to zamiast np kromki chleba bo to nie ma sensu i jeszcze te zęby mnie przekonały
      • asiabed Re: jabłka? 18.02.06, 22:13
        wiesz jak to jest, wszystko w nadmiarze szkodzi...ale jak mawiaja angole: once
        apple a day make your life health...czy jakos tak:) (mie mam dobrej pamieci do
        przyslow).pozdrawiam
        • nadinka_nadinka Re: jabłka? 18.02.06, 23:53
          asiabed napisała:

> wiesz jak to jest, wszystko w nadmiarze szkodzi...ale jak mawiaja angole: once
          > apple a day make your life health...czy jakos tak:) (mie mam dobrej pamieci do
          > przyslow).pozdrawiam

.... keep the doctor away ;-)
      • cioccolato_bianco Re: jabłka? 19.02.06, 07:53
        jedno jablko ci nie zaszkodzi :)

--
        Jabłka. Dostarczając błonnika, usprawniają trawienie. Zawarta w jabłkach
        (zwłaszcza tuż pod skórką) witamina C niszczy szkodliwe wolne rodniki i chroni
        przed siniakami, witaminy z grupy B poprawiają wygląd włosów i paznokci, potas
        dba o serce, bor pomaga budować mocne kości i pozwala lepiej wykorzystać
        energię z pożywienia, magnez koi nerwy, a fosfor reguluje przemianę materii,
        wzmacnia zęby i dodaje energii. Jabłka poprawiają stan płuc, zmniejszają
        prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów i ryzyko chorób
        serca, chroniąc przed skutkami "złego" cholesterolu.
        serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,56682,2153877.html
      • margonik Re: jabłka? 19.02.06, 13:26
        Jedno jabłko rano na pusty żołądek jest ok. Ale nie zamiast chleba. Lepiej pół
        godziny przed chlebem (pełnoziarnistym, nie białym).

Nadmiar owoców hamuje chudnięcie. Cukier z owoców pobudza Twoją trzustkę do
        producji insuliny, a insulina wtłacza go do komórek przetwarzając go na tłuszcz.

Jeśli chcesz schudnąc, zrezygnuj szczególnie z jedzenia owoców wieczorem. Owoc
        na kolację to bardzo zły wybór.

• sarenka82 Re: jabłka? 21.02.06, 22:23
          Mogłabys podać mi skąd masz takie informacje na temat jebłek (o tym że hamuję chudnięcie), bo chętnie poczytałabym coś więcej. Ja jestem "uzależniona" od jabłek. Ostatnio sobie pofolgoałam tzn. 1-1,5 kg jabłek wieczorem i już widać efekty. 2 kg w górę. Ale może to nie od jabłek?
    • artur.kalinski Re: jabłka? 23.02.06, 09:54
      Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcami wszystko spożyte w dużej ilości szkodzi.
      Owoce zawierają cukry proste i dlatego charakteryzują się wysokim indeksem
      glikemicznym i w nadmiarze mogą niekorzystnie wpływać na gospodarkę insulinową i
      przyczyniać się do powstawania cukrzycy typu II. Ile zatem owoców jeść dziennie?
      -Około 250-300g, co zazwyczaj odpowiada 2-3 owocom (w zależności od wielkości).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka