Dodaj do ulubionych

Spanie przy świetle

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 22:50
Czy spanie przy swietle ma negatywny wpływ na oczy? I czy jeżeli tak czy
natężenie światła ma tu jakieś znaczenie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: moboj Re: Spanie przy świetle IP: *.magma-net.pl 25.11.02, 10:01
      parę miesięcy temu czytałam w magazynie gazety wyborczej wywiad z profsor
      gierkową - okulistką z katowic, u której zresztą miałam przyjemność leczyć moje
      oczka i ona w tym wywiadzie powiedziała, że spanie przy świetle ma większy
      wpływ na wykształcenie krótkowzroczności niż np. praca przed komputerem z
      dobrym monitorem.
      oczy przecież najlepiej odpoczywają w ciemności - dlatego niektórzy śpią w
      takich opaskach na oczach.
      • Gość: Maria Re: Spanie przy świetle IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 23:03
        Jakiś czas temu czytałam artykuł traktujący o badaniach nad dziecmi śpiacymi
        przy włączonym świetle. Okazało się ,że wpływ jest negatywny, ale
        podkreslano,że to na dzieci.
        • Gość: Artur Re: Spanie przy świetle IP: *.ss.shawcable.net 26.11.02, 04:18
          Tak? A ja czytalem, ze odwrotnie.

• Gość: Maria Re: Spanie przy świetle IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.02, 21:25
            Hmmmmmm........
            • Gość: Artur Re: Spanie przy świetle IP: *.usask.ca 27.11.02, 22:39
              A bo tak. Jak badania sa na bardzo wstepnym etapie to wyniki sa czasem
              odwrotne. Trzeba zaczekac na wiecej publikacji.
    • Gość: andrzej Re: Spanie przy świetle IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 19:39
      Ja osobiście, nic na ten temat nie czytałem ;-). Jednak wiem po sobie, że przy
      świetle nigdy nie zasnę ;-). Muszę dodać, że mam bardzo wraźliwy organzim i
      dlatego staram się go słuchać ;-).

Pozdrawiam, andrzej

> Gość portalu: Maria napisał:

> Czy spanie przy swietle ma negatywny wpływ na oczy? I czy jeżeli tak czy
      > natężenie światła ma tu jakieś znaczenie ?
    • Gość: justy Re: Spanie przy świetle IP: *.dostep.pl 26.11.02, 22:51
      Jakiś czas temu Wyborcza bodajże publikowała badania, z któeych wynikało, że
      dzieci śpiące przy włączonym świetle są bardziej zagrożone krótkowzrocznością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka