enoch1 Re: jaka dieta w chorobach serca 21.03.06, 19:26 Pamiętaj o minerałach zwłaszcza o potasie (serce to też mięsien). Polecam również koenzym Q10. Poszukaj dobrego preparatu, najlepiej z alg japońskich Odpowiedz Link Zgłoś
pepi_2 Re: jaka dieta w chorobach serca 21.03.06, 20:56 Można brać suplementy witaminy B-complex + kwas foliowy Obniżają homocysteinę i chronią tętnice. Odpowiedz Link Zgłoś
tai_chi Re: jaka dieta w chorobach serca 25.03.06, 18:28 Możesz napisać coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
pepi_2 Re: jaka dieta w chorobach serca 25.03.06, 21:04 Proszę bardzo. W książce "Zdrowe serce" autorstwa małżeństwa McCully jako główną przyczynę miażdzycy podaje się homocysteinę, której nadmiar powoduje"chropowatość" naczyń krwionośnych, co sprzyja odkładaniu się cholesterolu i innych substancji. Witaminy B6 ,B12 i kwas foliowy skutecznie obniżają poziom homocysteiny. "Wyjałowienie" i wielka chemizacja produktów spożywczych powoduje niedobór tych witamin w organiżmie człowieka. Tania profilaktyka polegająca na suplementacji witaminami z grupy B, nie leży wg. autorów w interesie producentów statyn i innych drogich leków (z czym i ja się zgadzam). Polecam wymienioną lekturę Odpowiedz Link Zgłoś
tai_chi Re: jaka dieta w chorobach serca 26.03.06, 15:44 pepi_2 dziękuję za odpowiedź, choć moje powyższe pytanie kierowałam do autora wątki, przyznam się moja wina, ponieważ nie zaadresowałam:) Ale mimo wszystko wielkie dzięki za wypowiedź dokładniejszą:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś