27.04.06, 22:33
Proszę o pomoc dotyczącą wyjaśnienia mojego wyniku ASO. Jakiś czas temu (ok.
2 lat) miałam problemy ze stawami i mięśniami, praktycznie cały czas mnie one
bolały. Zrobiłam szereg badań w różnym kierunku. Jednak lekarze na nic nie
mogli natrafić. Zrobiłam też wynik ASO, pierwsze dwa były w normie, natomiast
za trzecim razem poziom ASO było wyraźnie podwyższone, co oczywiście
oznaczało, że jestem zarażona paciorkowcem. Przeszłam leczenie antybiotykiem
i można powiedzieć, że było OK, tzn. bóle się zmniejszyły (mam na myśli, że
były do zniesienia), bowiem przestały boleć mnie mięśnie, jednak stawy nadal
trochę bolały.
Od paru tyg. bóle mięśni znowu powróciły, także bóle stawów się nasiliły.
Zrobiłam badanie w kierunku paciorkowca i wynik badania wynosi 200.
Czy ktoś z Was (może bardziej doświadczony) może mi powiedzieć, czy to
oznacza, że choroba gdzieś się tli, ale nie ma jeszcze dużych ognisk
zapalnych i dlatego wynik wynosi 200, czy to oznacza, że jestem zdrowa i nie
należy się paciorkowcem przejmować, a przyczyny bóli stawowo-mięśniowych
należy szukać gdzie indziej.

Proszę, jeśli ktoś może mi odpowiedzieć na to pytanie, byłabym bardzo
wdzięczna. Planujemy z mężem drugie dziecko i nie chciałabym cierpieć podczas
ciąży jak 2 lata temu.

Pozdrawiam i proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: Wynik ASO 27.04.06, 22:44
      a przebadali cię w kierunku rzs-u ,Aso to nie tylko paciorkowiec,robili Ci
      Latex,odczyn waalery rose,aCCP--przeciwciała przeciwko cyklicznemu
      cytrulinowanemu peptydowi?Coś długo to trwa i przyczycną nie musi być
      paciorkowiec ,ktoś w rodzinie miał problemy z tarczycą ,chorował na gościec
      czyli reumatoidalne zapalnenie stawów?Jak Ci wychodzi ogólna
      morfologia,OB ,żelazo ,mocz?
      • kasiakowi Re: Wynik ASO 01.05.06, 11:11
        Przepraszam, że tak późno, ale nie było mnie przez jakiś czas.
        W rodzinie nikt nie chorował na RZS.
        Jeżeli chodzi o morfologię to wszystko jest OK, oprócz płytek krwi, które są
        delikatnie zaniżone.
        Czy tarczyca może powodować bóle stawów i co to jest CCP?
        • katerina24 Re: Wynik ASO 01.05.06, 16:41
          Tak zła praca tarczycy może powodowac bóle stawów ,mięśni ,warto by było spr
          sobie TSH ,zrobic usg tarczycy i wolne hormony ft 4 i ft 3 ,czynniki
          reumatoidalne też warto sobie spr lepiej dmuchac na zimne!!Od infekcji
          bakteryjnych tez mozna mieć problemy ze stawami,radze4 też poszukac dobrego
          lekarza skoro tyle lat obydwie się "włóczycuie"po gabintach
    • black-orchid Re: Wynik ASO 01.05.06, 14:06
      Mam 22 lata. Od około 8 lat mam ASO około 800. Moja lekarka zapytala sie czy bola mnie stawy - odpowiedzialam ze nie, a ona na to, ze w takim razie nie musze sie martwic. Niedawno bylam u innego lekarza z tym ASO i powiedzial mi ze teraz nie patrzy sie na ten wynik, tylko na CRP czyli Białko C-Reaktywne. Wynik powinien byc od 0,1 do 0,5 mg/dl.
      najgorsze jest to, ze ostatnio strasznie "strzelaja mi stawy" i boje sie ze paciorkowiec atakuje.. nie wiem co robic bo wszyscy lekarze do ktorych pojde nie traktuja mojego problemu powaznie.
      • katerina24 Re: Wynik ASO 01.05.06, 16:44
        Black Orchid dla pewności zrób sobie Waalery Rose,latex a jak obydwie będziecie
        miały kase to A CCP-przeciwciała przeciko cyklicznemu cytrulinowanemu
        peptydowi ,pozwala to wykryć RZS zanim nastapia objawy kliniczne ,Warto pójść
        do jakiegos lekarza z polecenia bo to dziwne że tyle lat się wam takie ASO
        utrzymuje.Myślę że warto spr wszystko zeby spać spokojnie ,stawy nuie musza
        bolec przy początkach choroby.Musicie pogadac z lekarzem ,może któryś WAM
        pomoże,pozdrawiam Kaska
        • kasiakowi Re: Wynik ASO 02.05.06, 09:59
          Dziękuję Ci za wszelkie sugestie, sprawdzę co da się zrobić w tej sprawie.
          A tak wogóle, to dlaczego lekarze nie zaproponowali mi takiego badania? Jest to
          naprawdę wkurzające, bo jeśli fundusz nie zwraca za takie dodatkowe badania
          pieniędzy, to niech chociaż zasugerują, że warto zrobić takie badanie, a nie
          milczą jak głaz.

• katerina24 Re: Wynik ASO 02.05.06, 10:26
            Witam !!
            Nie wiem czemu nie dają ,sama tez nad tym kiedyś główkowałam,posłuchaj
            oczywiście ze nie musisz /jestes przewlekle chora ale jesli sprawa utrzymuje
            sie długo a ASO świadczy nie tylko o zakażeniu paciorkowcami to sądze ze takie
            podstawy jak latex i waalery rose nie zaszkodza sa to tanie badania nawet w
            Wawie mozna znależć lab które łącznie robi je za około 20zł. aCCP jest
            specjalistycznym badaniem ale jest o tyle dobre że istnieje odsetek osób którym
            np Rose i latex wychodzi ujemny lub słabododatni i nie wiadomo czy mają /będą
            mieć RZS lub cos innego bo te wskaxniki sa symptomatyczne jesli wyjda dodatnie
            nie tylko dla reumatoidalnego zapalenia stawów ale też dla innych jednostek
            chorobowych i wtedy pod uwagę bierze się inne objawy.Może być tak że to ASO nie
            świadczy o niczym ,to już kwestia Waszych objawów i działalności/wiedzy lekarza.
            a CCP pozwala wykryć wczesne stadium rz-su zanim choroba rozwienie się.Jesli
            chcecie miec pewność że w tym zakresie wszystko jest ok to to badanie mimo
            dużej ceny --prywatnie 140zł jest warte tego żeby go zrobić .Badanie wykonują
            laboratoria Diagnostyki na terenie całego kraju ----wystarczy wpisać w google i
            wyskoczą te placówki sa w każdym większym mieście woj.Kraków,Wrocław etc.Na
            wyniki czeka się 1 miesiąc.Możecie spr ,kiedy bedziecie miały pieniązki bo jest
            to znaczny wydatek.A walery i latex można zrobić wpierw.Jesli w rodzinie
            występowała choroba autoimmunologiczna typu cukrzyca 1
            typu,bielactwo,sklerodermia,zapalenie tarczycy to warto dokładnie to spr
          • katerina24 Re: Wynik ASO 02.05.06, 10:28
            Pamietajcie oczywiście że ja nie jestem lekarzem ,to tylko takie moje sugestie
            z własnego i nie tylko doświadczenia,serdecznie pozdrawiam zycze wszystkiego
            dobrego Kaska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka